· 

Wat is de Shapella upgrade?

Shapella is een Ethereum upgrade waarmee gebruikers hun ETH stortingen kunnen ‘unstaken’ van Staking contracten op Ethereum’s Proof of het Stake netwerk. Stakers fungeren als validators en verdienen het recht om transacties in het netwerk te valideren door hun "inzet" van Ethereum te vergrendelen. De upgrade bevat wijzigingen in de uitvoeringslaag, de consensuslaag en de engine API.

Wat is Shapella Upgrade ETH

Wat betekent dit voor jou?

De Shapella-upgrade van Ethereum (ETH) Network is al een van de meest verwachte en gewilde upgrades van Ethereum geworden na de beroemde Ethereum Merge. Het is de laatste fase waarin de Proof-of-Stake (PoS)-netwerkvalidators van Ethereum ETH kunnen loskoppelen dat eerder vastzat in een slim contract op de Beacon Chain van Ethereum. Ingezette ETH-opnames worden geactiveerd op 12 april 2023. 

 

Waarom niet eerder, vraag je je wellicht af? Laten we eerst eens onderzoeken hoe we tot onze huidige situatie zijn gekomen en waarom staking-opnames niet mogelijk waren tijdens de Ethereum-overgang van Proof-of-Work (PoW) naar een Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme.

De alom bekende Ethereum Merge was een upgrade die was opgedeeld in twee fases. Dit om te voorkomen dat het algoritme in één enorme en potentieel gevaarlijke upgrade naar PoS moest worden gewijzigd. Het was nodig om het aantal significante wijzigingen dat tegelijkertijd plaatsvond te verminderen, en zo een gevestigd netwerk veilig te stellen dat elk jaar biljoenen dollars aan waarde verwerkte.

 

De twee meest kritieke fasen die gesteld werden betroffen de lancering van de Beacon Chain en de Merge. De introductie van de Beacon Chain in 2020 vormde de basis voor de overgang door een afzonderlijke PoS-consensuslaag op te zetten die naast de Ethereum PoW-keten liep.

De vroege release van de Beacon Chain gaf voldoende tijd om voldoende ETH te verzamelen om het netwerk te beveiligen voordat transacties met reële waarde werden afgewikkeld. Het maakte het ook mogelijk om het nieuwe PoS-consensusmodel gedurende een vrij lange periode te testen met daadwerkelijke fondsen.

 

Ondanks dat ze wisten dat ze hun ETH enige tijd niet zouden kunnen opnemen, droegen de eerste deelnemers miljoenen ETH bij om het Ethereum PoS-netwerk optimaal te beveiligen. De volgende belangrijke stap werd gemarkeerd door de samenvoeging zelf, die de PoS-consensuslaag met succes combineerde met de uitvoeringslaag, waardoor PoW volledig kon worden verwijderd.

 

Zonder twijfel was de samenvoeging de belangrijkste verandering in Ethereum tot nu toe, en vanwege het belang ervan voor veel applicaties die op de blockchain draaien, moest deze zonder enige downtime worden geïmplementeerd. Om het risico op mislukking te verkleinen, was de reikwijdte van de Merge-upgrade beperkt en waren er geen andere functies in de upgrade opgenomen, afgezien van de overgang van PoW naar PoS.

 

Opnames waren de belangrijkste functie die werd beïnvloed: klanten hebben hun ingezette ETH niet kunnen loskoppelen. Hoewel validators konden afsluiten, was er geen mechanisme waardoor ze eerder ingezette ETH konden intrekken, waardoor het nodig was om opnames in de aanstaande Shapella-upgrade te vergemakkelijken.

 

Wat is de Shapella-upgrade van Ethereum (ETH) Network?

De Shapella-upgrade combineert wijzigingen aan de Shanghai Ethereum Virtual Machine (SEVM) genaamd Shanghai en de consensuslaag genaamd Capella. Het is dus simpelweg een samenvoeging van de termen Shanghai en Capella. Het bevat wijzigingen in de Engine API die de twee lagen met elkaar verbindt. Na de overgangen van Sepolia en Goerli hebben klantteams de Shapella-upgrade gepland voor activering van het mainnet. Ethereum-ontwikkelaars beweren dat de upgrade eindelijk deze end-to-end unstaking-stroom mogelijk zal maken en het pad zal creëreb voor het activeren van uitgezette ETH-opnames op het mainnet.

 

Behalve dat validators hun ingezette ETH kunnen intrekken, introduceert de upgrade ook nieuwe functionaliteit voor zowel de uitvoerings- als de consensuslaag en implementeert het de volgende Ethereum-verbeteringsvoorstellen: EIP-3651, EIP-3855, EIP-3860, EIP-4895 en EIP- 6049, bekend als standaarden die potentiële functies of nieuwe processen voor Ethereum aanduiden.

 

 

De Ethereum Foundation heeft aangekondigd dat de Shapella-netwerkupgrade zal worden geactiveerd op het Ethereum-netwerk in tijdvak 194048, gepland voor 22:27:35 UTC op 12/04/2023 en zal naar verwachting de gaskosten verlagen, de schaalbaarheid van het netwerk verbeteren en de snelheid verhogen van het Ethereum-netwerk. Laten we eens kijken.

Hoe zal de Shapella-upgrade de acceptatie van uitzetten in de cryptowereld beïnvloeden?

Aangezien duizenden mensen de ruimte krijgen om staking-posities in en uit te gaan en hun ingezette ETH op elk moment in te trekken, denken sommige analisten dat dit een nieuwe golf van interesse en een sterke toename van de acceptatie van stakingen kan veroorzaken.

 

Volgens de toonaangevende dataprovider voor staking- en crypto-groeitools, Staking Rewards, is Ether een van de grootste netwerken, die gebruikmaakt van het Proof-of-Stake-consensusmechanisme door middel van gestakede kapitalisatie. Het heeft meer dan $ 35,6 miljard van alle tokens die deelnemen aan staking, wat nu meer dan 15 procent van zijn voorraad is opgesloten. De moeite waard dus om deze ontwikkeling en de koersen nauwlettend in de gaten te houden.