Veel gestelde vragen

De handel in coins is nieuw voor veel mensen. Daarom hebben we hieronder een overzicht geplaatst van veelgestelde vragen. Zo kun je je de wereld van de cryptocoins snel eigen maken. Hoe beter je op de hoogte bent van de trends en ontwikkelingen, hoe succesvoller je zult zijn!

Een hele (Bit)coin kan ik niet betalen. Kan je ook een deel van een munt kopen?

Dit is iets wat veel mensen in beginsel niet weten. Een hele Bitcoin bijvoorbeeld kost duizenden Euro's. De aankoop van een hele Bitcoin (of zelfs meerdere) is niet voor veel mensen weggelegd. Gelukkig is de coinhandel ook geschikt voor minder welvarende handelaren (zoals jij en ik). Je kunt namelijk zelf bepalen hoeveel je wilt besteden. Je kunt namelijk elk willekeurig deel van een coin kopen. Daarom kun je beter vanuit budget denken. Wil je bijvoorbeeld €50 uitgeven? Dan koop je (op basis van de koers op 7 december 2017) 0,004243 Bitcoin. Zo simpel is het.

Waarom bestaan (Bit)coins en wat kun je ermee?

Digitale coins (cryptocoins) worden om de meest uiteenlopende redenen op de markt gebracht. Sommige munten worden puur als handelsitem gebruikt, sommige munten hebben als doel een specifieke markt/handel. De filosofie van een munt is te vinden op de officiële website van betreffende munt. Zo zijn er bijvoorbeeld munten die bedoeld zijn als betaalmiddel voor advertenties (Adcoin) of met als doel transacties gemakkelijker en goedkoper te maken (Ripple) of als opstartinvestering voor start-ups. Het doel van een munt kan bijdragen aan het succes, wat vaak gepaard gaat met een flinke waardestijging.

 

Ben ik te laat als ik nu coins wil kopen?

Nee, zeker niet. Handelen in Bitcoins en andere cryptocurrency is nog steeds zeer interessant. Dat blijkt wel uit de prijsschommelingen van de diverse munten. Er zit leven in de brouwerij! De kansen zijn groot, maar houd rekening met de risico's van verlies. Momenteel maken heel veel handelaren schitterende winsten. Het is gemakkelijk en er liggen veel kansen. Ik hanteer zelf het motto: "Als het op de bank staat dan krijg je geen/nauwelijks rente. Als je met de handel in coins een paar tientjes meer verdient, dan is het al de moeite waard. Ik raad je wel aan vooraf een maximum bedrag ' met jezelf' af te spreken. Lees ook mijn artikel: handel in coins niet te laat!

Kan ik op elk moment weer verkopen?

Jazeker! Dat is een groot voordeel van de cryptocoin-markt. De handel gaat namelijk 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar door. Je kunt op elke minuut van de dag je coins kopen en verkopen. Je verkoopt over het algemeen niet aan andere personen, maar aan handelshuizen. Het is wel zo dat de Europese, Amerikaanse en Aziatische beurzen invloed kunnen uitoefenen (positief en negatief) op de koers van digitale munten. Maar er zijn tal van andere factoren in het spel die de koers beïnvloeden. Denk hierbij aan trendwatchers die iets roepen in de media, een grote broker die besluit de coin in het assortiment op te nemen, een econoom die een bepaalde verwachting uitspreekt of zelfs een cyberaanval op een munt. Dit laatste is overigens (nog) nooit gebeurd. 

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Ik heb meerdere coins. Welke wallet is hiervoor geschikt?

Veel handelaren kiezen ervoor om de coins in de online wallet te bewaren van het handelshuis (Exchange website) waar de coins worden aangeschaft. Meer veiligheid heb je door te kiezen voor een eigen Wallet (software of hardware). Dit wordt aangeraden als het om grotere bedragen gaat. Goede voorbeelden van eigen wallets zijn Coinomi Wallet of Raspberry Pi. Ledger Nano S en Trezor zijn populaire hardware wallets

Kan ik belastingvrij coins kopen?

Nee, de Belastingdienst heeft inmiddels aangegeven scherp te controleren op het bezit van digitale valuta. Dat geldt niet alleen voor de Nederlandse controlerende dienst. Wereldwijd hebben tax offices aangegeven te controleren. Simpel gezegd wordt dit gezien als spaargeld en daarvoor gelden dus gelijke regels. Omdat dit veel vragen oproept, lees je in het artikel Belastingaangifte Cryptovaluta een duidelijke uitleg. 


Welke vraag heb jij?

Heb je een vraag die niet in het overzicht staat? Of wil je iets toevoegen? Reageer dan hieronder.

Commentaren: 17
 • #17

  Cryptocoinskopen.com (zaterdag, 05 februari 2022 22:39)

  Beste Jo,

  In antwoord op jouw vragen:
  - voor het tekenen van een Bitvavo-chart in Tradingview kun je het best even contact leggen met de supportdesk van Bitvavo: https://bitvavo.com/?a=58B269C845.
  - Limitorders waarvoor 'post-only' is ingesteld op 'waar', worden geannuleerd als ze onmiddellijk worden gekoppeld. Dit zorgt ervoor dat je de maker fee betaalt. De standaardwaarde is false (d.w.z. alleen posten is uitgeschakeld).
  - aan staking zijn geen risico's verbonden. Zie het als een beloning voor het vasthouden van een coin.

 • #16

  Jo (dinsdag, 01 februari 2022 09:31)

  Beste,
  - Ik zou graag een chart tekenen in Tradingview om dan in Bitvavo te handelen op BTC-EUR. Welke chart heb ik dan nodig in Tradingview om te handelen in BTC-EUR en ETH-EUR?
  - Wat betekent de "post-only" bij de advanced settings?
  - Zijn er risico's verbonden aan "staking"?
  Alvast bedankt voor uw reactie.
  Met vriendelijke groeten,
  Jo

 • #15

  Cryptocoinskopen.com (zaterdag, 13 november 2021 10:00)

  Beste Stefan,

  Het komt regelmatig voor dat coins van een Exchange worden verwijderd. Dit kan verschillende redenen hebben. In een dergelijk geval zal een Exchange je hierover informeren (normaliter per e-mail) en ook veelal via de eigen website en social media kanalen melding van maken. Wanneer een coin wordt verwijderd dan gaat bij veruit de meeste exchanges de 'respijtperiode' in (bijvoorbeel 30 dagen). Dat betekent dat je de tijd krijgt om uit te cashen of om het opgebouwde volume te verplaatsen naar een externe wallet of een andere exchange, waarop de coin nog wel actief wordt aangeboden. Houd er rekening mee dat er vaak een bepaalde reden is waarom de cryptocurrency niet langer wordt aangeboden. Vaak heeft dit namelijk te maken met het team of de activiteit van deze munt. Onderzoek dit en bepaal op basis daarvan wat je met deze coinwaarde wilt doen. Let op: wacht niet te lang, want aan het einde van de respijtperiode ben je jouw waarde kwijt! Bij bepaalde exchanges krijg je extra tijd (soms 6 maanden) om dit aan te passen. Hoe dan ook, het is eindig...

 • #14

  Stefan (maandag, 08 november 2021 10:39)

  Hallo
  Ik heb 2 munten
  Agrello en Genesis vision en nu zijn de munten opeens van bitcion meester af en mijn geld ook hoe kan dat? En ben ik mijn geld nu kwijt?

 • #13

  Cryptocoinskopen.com (maandag, 28 juni 2021 21:56)

  Beste Wil,

  Ik weet niet zeker of ik de vraag goed begrijp. Ten opzichte van welke valuta is de prijs van de coin gestegen? Wordt het percentage ook berekend t.o.v. de Euro of ten opzicht van een andere cryptocoin of bijvoorbeeld de dollar. In dat laatste geval zou het kunnen dat het percentage stijgt terwijl de waarde in Euro niet is gestegen of zelfs daalt, wanneer de koers van de Euro met bijvoorbeeld de dollar ook te maken heeft met een koerswijziging. Hopelijk ben je geholpen met dit antwoord. Mocht je aanvullende informatie nodig hebben of is het geen antwoord op jouw vraag dan hoor ik het graag. wellicht kun je jouw vraag dan nog wat nader toelichten.

 • #12

  Wil (zaterdag, 26 juni 2021 18:56)

  Bij coins % gewijs wel omhoog maar euro waarde niet ? Wachten op u antwoord. B.V.D.

 • #11

  Cryptocoinskopen.com (vrijdag, 01 januari 2021 20:59)

  Beste w den hartog,

  Het is niet verstandig om een munt te kopen als deze hoog staat. Dan maak je namelijk verlies, op het moment dat de waarde gaat dalen. Wanneer je van plan bent te kopen om winst te maken dan koop je als de munt laag staat en je verwacht dat de prijs in de nabije toekomst gaat stijgen. Wanneer een munt al een stijgende lijn heeft ingezet dan koop je deze alleen als de verwachting is dat de stijgende lijn zal doorzetten. Je kunt er ook voor kiezen om in kleine stapjes te kopen om zo het risico te spreiden. Verder is raadzaam om een exchange te gebruiken die een lage fee per transactie hanteert. Daar zitten namelijk grote verschillen tussen. Een goed voorbeeld is https://bitvavo.com/?a=58B269C845

 • #10

  w den hartog (zondag, 27 december 2020 10:53)

  hallo wat is wijsheid de munt kopen als hij laag staat of als hij hoog staat of in een stijgende lijn gr w

 • #9

  cryptocoinskopen.com (woensdag, 28 oktober 2020 21:12)

  Hoi Jacky,

  Coinbase hanteert inderdaad vrij hoge fees als je handelt tussen munten, ook als je van crypto naar crypto gaat. Een goed alternatief is Bitvavo. Zeker als je handelt met een wat kleiner budget.

 • #8

  Jacky (zondag, 25 oktober 2020 16:44)

  Hoef ik geen fee te betalen bij Coinbase als ik handel tussen verschillende munten? Nu wissel ik iedere keer in naar euro’s maar dan ben ik best veel kwijt (ik handel voor de lol met een paar honderd euro).
  Hoe bepaal ik tussen welke munten ik wissel? Dus bv met litecoins bitcoins kopen.. Ik zag nl dat als je gebruik maakt van signals, ze dit advies geven

 • #7

  Cryptocoinskopen.com (zaterdag, 14 maart 2020 21:18)

  Hoi Guido,

  Wij geven geen telefonisch advies. Je kunt wel je vraag stellen op deze pagina. Wij proberen dan een zo goed mogelijk antwoord te geven op jouw vraag. Wat zou je graag willen weten over het handelen in crypto?

 • #6

  Guido (maandag, 17 februari 2020)

  Kan ik iemand aan de telefoon krijgen die de Nederlandse spreekt ik ken geen Engels of een andere taal dan Nederlands .

 • #5

  Cryptocoinskopen.com (vrijdag, 05 juli 2019 22:43)

  Hoi Stephan, goede vraag! Dit vragen heel veel mensen zich af die nieuw zijn in de cryptowereld. :-)

  Veel coins zijn een soort van aandelen van (startende) bedrijven. Er worden heel veel coins (ICO's) gelanceerd, slechts enkelen redden het tot een volwaardige munt. Je kunt het dus vergelijken met aandelen. Je koopt op een bepaald moment en vertrouwt op een waardestijging.

  Wat ook gebeurt is dat er coins 'ontstaan' door mining. Je kunt met behulp van een computer met flinke rekenkracht simpel gezegd rekensommen oplossen en zo coins genereren. Die plaats je in je wallet en kun je vervolgens verkopen via Exchanges van je keuze.

 • #4

  Stephan (maandag, 01 juli 2019 13:13)

  Ik wil graag beginnen met een Wallet aan te leggen.
  ik zie een Coint als een soort aandeel (verbeter me maar als ik het mis heb)
  waar gaat al het geld heen achter een Coint en waar is dat terug te vinden.

 • #3

  Christiaan Jimmink (maandag, 13 mei 2019 12:28)

  Beste,

  Ik werk voor Bitcoinmeester.nl en zou graag met jullie in contact komen over het toevoegen van ons op jullie website. Wie weet wat wij nog meer voor elkaar kunnen betekenen.

  Met vriendelijke groet,
  Christiaan Jimmink

 • #2

  Cryptocoinskopen.com (vrijdag, 23 maart 2018 23:56)

  Hoi Richard,

  Om Verge Coins in een wallet te plaatsen zijn er diverse mogelijkheden. De eenvoudigste manier is om je coins te bewaren in een online wallet van de exchange. Dat kan bijvoorbeeld bij Litebit (https://www.litebit.eu/?referrer=138124). Om je account extra te beveiligen kun je kiezen voor 2 Factor Authentication (https://www.cryptocoinskopen.com/tips-informatie/2-factor-authentication-2fa/). Een alternatief is om je coins op een software wallet of hardware wallet te plaatsen. Meer informatie over de wallets die worden geadviseerd kun je het best kijken op de website van Verge: https://vergecurrency.com/langs/nl/#wallets

 • #1

  Richard (zondag, 18 maart 2018 15:08)

  ik ben helemaal blanco op gebied van crypto coins en zou voor een langere termijn bijvoorbeeld verge coins aan willen schaffen ( en kijken wat het gaat doen ?) deze coin kan je niet (of nog niet ) kwijt op bv een ledger nano S (niet ondersteunt) hoe kan ik dit aanpakken om voor langere termijn iets weg te zetten
  *mijn vraag is als ik bv op mn laptop iets opsla als mn laptop bv meegenomen wordt zonder het te melden ...ben ik dan alles kwijt ??
  * wat is de beste en veiligste optie ???

  Grt Richard