Uitleg Crypto Coins

Wat is eigenlijk een cryptocoin? Laten we eerst eens met deze vraag beginnen. Veel mensen hebben het erover, maar hoeveel weten anderen nu eigenlijk van dit onderwerp? Vooropgesteld, ben kritisch op alles wat je hoort en vorm je eigen mening en maak je eigen beslissingen. Lees je ook goed in. Cryptocoinskopen.com helpt je hierbij.

 

Voor velen is crypto een nieuw. De werking behoeft daarom enige uitleg, want er is een wezenlijk verschil met de oude vertrouwde munteenheden zoals de euro en de dollar.

Wat is een cryptocoin?

 

Een cryptocoin is een alternatieve betaaleenheid die enorm in opkomst is. Vaak worden ook termen gebruikt zoals cryptocurrency, cryptogeld of cryptovaluta. De cryptocoin is een verzamelnaam van online coins, waarvan de Bitcoin de bekendste is. Deze digitale munt heeft een ware revolutie te weeg gebracht en kent nu vele volgers in de vorm van andere munteenheden.

De relatie met cybercriminaliteit

 

De term crypto wordt al snel geassocieerd met een cryptolocker. Dat is enerzijds onterecht, anderzijds is er een relatie. Een cryptolocker is een vorm van cybercrime, waarbij een IT-omgeving of de computer van een bedrijf of persoon wordt platgelegd door een hacker. De hacker versleutelt de omgeving en/of de data en vraagt losgeld (vandaar de term ransomware). Vaak wordt gevraagd het losgeld uit te keren in cryptocoins.

 

Veilig en open betalingsnetwerk

 

Het verschil met echt geld is dat er geen daadwerkelijke munten of papiergeld bestaat. De volledige waarde en handel vindt digitaal plaats. De term Crypto komt voort uit het woord cryptografie, wat verwijst naar een onkraakbare versleuteling en unieke algoritmes. Hiermee wordt de mogelijkheid gecreëerd voor een veilig en open betalingsnetwerk. Deze nieuwe valutavorm maakt het mogelijk om buiten de supervisie van overheid en centrale banken (zoals De Nederlandse Bank) een betalingsnetwerk te onderhouden.

Cryptocoin en veiligheid

 

Het betalingsnetwerk van een cryptocoin is uniek en veilig. Het enige verschil met ‘echt geld’ is dat het niet centraal geregeld en niet aangestuurd wordt door de overheid, maar decentraal door middel van een peer-to-peer (P2P) netwerk. Het is gebaseerd op een gelijkwaardige overeenkomst tussen twee partijen zonder tussenkomst van een derde partij zoals een overheid of een bank.

Blockchain

 

Als het ware is er sprake van een decentraal grootboek dat bestaat uit een blokketen van transacties. Hiervoor wordt over het algemeen de Engelse term gebruikt, namelijk blockchain. Het blockchain is letterlijk vertaald een ketting. Deze ketting zorgt ervoor dat het grootboek wordt gekopieerd naar alle deelnemers (ook wel nodes geheten) binnen betreffend netwerk. Door gebruik te maken van een consensus algoritme worden kopieën van het grootboek (een soort van bronbestand) continu onderhouden en gevalideerd.