Crypto in de boekhouding

Crypto in de boekhouding, hoe doe je dat? In de beginperiode van de cryptomunten was het met name een handelswaar van vooruitstrevende goudzoekers. Inmiddels zijn we vele jaren verder. Er wordt in nog altijd veel in geïnvesteerd en gehandeld. Dat is echter niet alles. Steeds meer bedrijven omarmen crypto.

Crypto in de boekhouding

Salaris, investeren en betalen

Crypto is populair. De doelgroep groeit aan alle kanten. De goudzoekers zijn er nog altijd, maar zij worden tegenwoordig vergezeld door investeerders, ondernemers, millenials en mensen die geen heil meer zien in spaargeld. Daardoor zien steeds meer ondernemers de noodzaak en zelfs de kans om zich te onderscheiden op dit vlak. 

 

Heb je een bedrijf waar veel jonge, vooruitstrevende mensen werken? Dan kan het aantrekkelijk zijn om salaris uit te betalen in crypto. Kijkend naar de waardestijging van bijvoorbeeld de Bitcoin per kalenderjaar dan is er nog geen slecht jaar geweest. Daardoor kan het extra interessant zijn om salaris uit te betalen in deze valuta. De liquiditeit stijgt flink, de salarissen blijven gelijk of stijgen geleidelijk. Zo kan het in portefeuille hebben van cryptocoins ook een waardestijging betekenen en zo een mooie investering zijn van bedragen die niet direct nodig zijn voor het reilen en zeilen van het bedrijf.

 

 

Ook gebeurt het steeds vaker dat winkeliers, webshops en bedrijven ervoor kiezen om ook crypto als betaalmiddel aan te bieden. Hierdoor komt er dus, net als bij bovenstaande voorbeelden, direct crypto in de boekhouding en op de balans terecht.

Coin maar geen betaalmiddel

Er is nog altijd veel onduidelijk over crypto binnen het algemene betalingsverkeer. Het vreemde is: crypto valuta worden veelal coins genoemd, maar toch wordt het door de Nederlandse staat, de belastingdienst en de Nederlandse Centrale Bank niet als wettig betaalmiddel erkend. 

 

 

Het is een ingewikkelde kwestie, waar zelfs accountants en boekhouders hun brein over breken. Het is daarom raadzaam om goed met de boekhouder of accountant te overleggen hoe om te gaan met crypto in de boekhouding. Je hebt namelijk niet alleen te maken met de transactie zelf en de btw daarover, maar ook de koerswijziging van de coin in de loop van het jaar. 

Voordelen vragen tijd

 

 

Het heeft diverse voordelen om crypto bedrijfsmatig in te zetten. Vooral het onderscheidende vermogen is echt de moeite waard, want je trekt hiermee een ‘onontgonnen doelgroep’ aan. Als je dit, in nauw overleg met jouw financieel adviseur, implementeert dan ligt er een wereld voor je open. Dat past bovendien perfect bij het ondernemerschap.