Populaire NFT marketplaces

Wil je starten met het aankopen van NFT's? Waar begin je dan, waar moet je zijn? Inmiddels zijn er vele NFT Marketplaces te vinden. Sommige platformen richten zich op een groot en gevarieerd aanbod, sommige platformen kiezen voor een specifieke markt. Feit is, er is een enorm aanbod en voor ieder wat wils. Een NFT kun je al kopen voor een paar cent tot een paar miljoen en alles daartussen. Hieronder tref je een overzicht van populaire en betrouwbare marktplaatsen voor het kopen, verkopen en soms zelfs het maken van NFT's.

NFT Marketplaces

Open Sea

Open Sea is inmiddels de marktleider op het gebied van NFT verkoop. Aanmelden is gratis en het aanbod is enorm. Niet alleen voor de handelaren is het een prettige plek, ook de artiesten en auteurs worden ondersteund met gebruiksvriendelijke processen, ook als je je eigen NFT wilt maken. Dit wordt ook wel minting genoemd. 

Rarible

Op Rarible kun je terecht voor allerlei NFT's, net als op OpenSea. Hier vind je onder meer  kunst, video's, verzamelobjecten en muziek. Deze items moeten worden gekocht met Rarible (CRYPTO:RARI) tokens. Er wordt inmiddels samengewerkt met diverse grote merken zoals jammie! Brands', Taco Bell en Adobe om het werk van NFT-artiesten en -makers beschikbaar te maken en te beveiligen.

Mintable

Mintable is groot en wordt gesteund door miljardair Mark Cuban. Deze TV-persoonlijkheid en eigenaar van Broadcast.com is schatrijk. Samen met hem wil Mintable een open marktplaats zijn die vergelijkbaar is met OpenSea. Aankopen doe je, zoals op veel NFT-marktplaatsen met Ethereum. Het platform ondersteunt ook NFT’s van individuele makers (van fotografen tot muzikanten) die hun werk als digitaal item willen aanbieden.

Sorare

Sorare is een online voetbalspel, waarbij fantasy een grote rol speelt. Op deze marketplace kun je spelers kopen en verkopen als NFT. Sorare is één van de grootste NFT-games ter wereld en zeer populair. Er gaat inmiddels een paar miljard om in het spel.

FTX US

FTX is van oorsprong een crypto exchange. Sinds de opkomst van NFT heeft de marketplace haar pijlen hierop gericht. In beginsel kon alleen met de cryptomunt Solana worden betaald. Inmiddels is ook Ethereum een optie.

OKX

OKX (ook wel geschreven als OKEx) is een Aziatische marktplaats en onderdeel van de OK Group. Dit merk is onder meer bekend van betaalbare elektronica en huishoudelijke apparaten. Ook deze exchange richt zich niet alleen op NFT, maar heeft een veel groter dienstenaanbod. De NFT’s kun je vinden onder het kopje MetaX. Op de marktplaats kun je terecht voor trending NFT’s zoals de bekende bored apes, maar ook veel andere kunstzinnige producten en zelfs domeinnamen.

Dmarket

Dmarket richt zich volledig op de gaming industrie. Hier kun je op het handelsplatform terecht voor in-game benodigdheden voor verschillende online games. Denk hierbij aan CounterStrike, Maincast, Navi, Life Beyond, Misc, Team Fortress 2 en Dota 2. 

Binance

Binance is enorm groot in de crypto-wereld. In Azië is het veruit de grootste exchange en ook wereldwijd is het platform zeer populair. Sinds juni 2021 is ook het NFT-aanbod toegevoegd. Logisch, want de link met crypto is onmiskenbaar. Hier kun je zowel NFT’s kopen, verkopen als zelf maken. Daarmee is het een populair platform voor zowel handelaren als makers/producenten.

Axie Marketplace

Dit is de online shop voor de videogame Axie Infinity. Axies zijn mythische wezentjes die je kunt kopen en vervolgens trainen. Als je hiermee aan de slag gaat dan kunt je het daarna tegen de Axies van andere spelers opnemen om beloningen te verdienen. Op Axie Marketplace kunnen spelers nieuwe Axies kopen, evenals hele landen en andere items en ook NFT's voor gebruik binnen dit spel. Axie Infinity-tokens (genaamd Axie Shards) zijn gebouwd op de Ethereum-blockchain.

Larva Labs / CryptoPunks

Larva Labs is met name bekend van het CryptoPunks NFT-project dat snel een hype werd. Ze werden in beginsel gratis weggegeven in 2017. Sommige CryptoPunks zijn sindsdien voor miljoenen dollars verkocht. Larva Labs heeft ook nog andere digitale kunstprojecten zoals Autoglyphs en app projecten. De CryptoPunks NFT's van Larva Labs zijn al langere tijd uitverkocht, maar er kan op geboden worden op diverse marktplaatsen.

NBA Top Shot

NBA Top Shot is een grote verzameling van items van de National Basketball Association, de hoogste basketbal league van de VS. De sport is immens populair en daar wordt op ingespeeld met NFT’s. Op de marktplaats kunnen speciale momenten zoals videoclips en hoogtepunten worden gekocht.

SuperRare

SuperRare is een marktplaats voor digitale makers en kent een breed aanbod. Je kunt hier onder meer kunst, video's en 3D-afbeeldingen vinden. Verzamelaars kunnen kunstwerken kopen met behulp van Ethereum. Er hoeft dus niet eerst gewisseld te worden naar andere crypto of tokens, zoals dat op sommige marketplaces verplicht is. SuperRare heeft niet lang geleden een eigen token met dezelfde naam gerealiseerd op basis van de Ethereum-blockchain. Deze tokens gaan gebruikt worden om nieuw talent voor de markt te vinden en te beheren.

Foundation

Foundation.app gaat voor eenvoud, daarvoor is het ontworpen. Het is een no-nonsense manier om gemakkelijk te bieden op digitale kunst. Dat kun je doen met behulp van Ethereum. Inmiddels is op dit platform al sinds de lancering begin 2021 voor meer dan $ 100 miljoen aan NFT's verkocht. Artiesten worden door de Foundation-gemeenschap op het platform uitgenodigd. Kopers kunnen gemakkelijk handelen met een crypto-wallet middels Ethereum.

 

Meer informatie: wat is NFT