NFT: Non Fungible Tokens

NFT, ofwel Non Fungible Token. In korte tijd is het een enorme hype geworden. Laten we eens beginnen met antwoord te geven op een veelgestelde vraag. Wat betekent eigenlijk de F in NFT. Fungible is niet Engels woord dat niet veel mensen kennen. Toch is de betekenis niet erg spannend en het maakt tegelijkertijd ook gelijk veel duidelijk. De vertaling van Fungible is namelijk "Inwisselbaar". Een Non Fungible Token is dus een item dat niet inwisselbaar is tegen een andere activa of items van dezelfde soort. De NFT is namelijk uniek en kent slechts één eigenaar. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen, cryptocoins of fiat geld.

Wat is NFT?

Je bent op een website die beginners en gevorderde 'cryptocoiners' informatie en tips geeft over veilig en succesvol handelen. Waarom is NFT dan een onderwerp op deze website. Dat is vrij eenvoudig. NFT heeft een sterke relatie met crypto namelijk. Zo is de NFT-handel ook een decentraal systeem en bovendien wordt op de meeste marketplaces gebruik gemaakt van de betaling in cryptocoins. Dat kan een digitale coin zijn van het platform zelf, maar er wordt ook vaak gebruik gemaakt van bestaande crypto. de stable coin Ethereum is hierbij populair. Wil je meer weten wat NFT is. Lees dan zeker ook even deze pagina: wat is NFT?

 

NFT aap

Marketplaces

In de wereld van crypto spreken we over exchanges, bij NFT spreken we over marketplaces. Daar is wel wat voor te zeggen. Tenslotte, een cryptocoin is valuta, een munt, een waarde-item. Dat is niet te vergelijken met een NFT. NFT's kun je beter vergelijken met andere creatieve objecten zoals kunst. Je koopt een creatief item in een marketplace. Dit kun je vergelijken met een handelshuis of veilinghuis. Het item wordt hier aangeboden en voor de juiste prijs verkocht. Wat is de juiste prijs? Wat de gek ervoor geeft. Er zijn item van een cent en items die tonnen of zelfs miljoenen opleveren.

 

Een design uit de collectie CryptoPunks werd in februari 2022 verkocht voor 8.000 Ether (Ethereum). Op basis van de koers op dat moment betekende dat een waarde van 23,7 miljoen Dollar (bron: DappRadar), omgerekend ongeveer 21 miljoen Euro. Daarom werd het oude record van de duurste NFT compleet omver geblazen. Tot dat moment stond een andere CryptoPunk (uit dezelfde reeks dus) op nummer 1, die in juni 2021 voor bijna 12 miljoen Dollar werd geveild bij het bekend veilinghuis Sotheby's.

 

Er bestaan vele verschillende NFT marketplaces. Klein, groot, generiek en specifiek. De grote marketplaces hebben vaak veel verschillende categorieën en bieden ook ruimte aan makers. Specifieke marketplaces richten zich vaak op een bepaald thema of zijn gekoppeld aan een bepaalde reeks of videogame(s). Wil je meer weten over marketplaces en een overzicht zien van de bekendste marketplaces. Bekijk dan deze pagina: NFT marketplaces