Wat is cryptocoin staking?

Staking van cryptocoins, ineens was het er. Veel handelaren zagen het verschijnen op de exchange website waarop ze handelen. Er waren zelfs Nederlandse handelaren die schrokken van de term, want staking in het Nederlands heeft een heel andere betekenis dan de Engelse uitleg. Dan komen we direct op het onderwerp uitspraak. Het is dus niet de Nederlandse uitspraak, dus wees gerust: er wordt niet gestaakt. Je spreekt het uit als “stee king”.

 

Staking crypto uitleg

Staking is een nieuwe toevoeging op het handelsplatform van crypto valuta. Waar de meeste handelaren hun winst behaalden uit de inkoop en verkoop van currencies op het juiste moment, wordt je met staking juist beloond om je valuta vast te houden. Je krijgt een soort van rente uitgekeerd, wanneer je coins vasthoudt. Je kunt het vergelijken met de rente die je ontvangt op spaargeld.

 

Het is een goede en slimme toevoeging. Enerzijds beloon je dus trouwe bezitters van de coin en het maakt de cryptomarkt extra interessant voor mensen die spaargeld hebben staan waar geen rente op wordt verkregen. In zo’n geval is het dus interessant om je euro’s in te ruilen voor crypto. 

 

Het is natuurlijk niet alleen een financiële geste naar de coin eigenaren. Crypto munten zijn namelijk veel meer dan digitale valuta. Er zit een diepere technologische gedachte achter in de vorm van een netwerk dat voor tal van toepassingen gebruikt kan worden. Door coin bezitters te stimuleren (en dus te belonen via staking) om de munt langer vast te houden, wordt het netwerk van de munt versterkt en dat is goed voor de kracht, werking en continuïteit.

Aandachtspunten

Staking wordt aangeboden door steeds meer exchanges. Het is wel een vrije keuze. Je kunt namelijk aangeven of je je coins wilt inzetten voor staking. Het is goed om te weten dat het op dat moment dus niet mogelijk is om met deze coins te handelen. Te zijn als het ware ‘gelockt’. Bij Staking via een exchange heb je er geen omkijken naar. Je ontvangt periodiek je fee en de exchange, die jouw coins als het ware inbrengt in een grote pool, regelt het verder.

Wat is staking?

Wanneer je crypto in bezit hebt kun je deze gebruiken om te staken als deze crypto werkt met een Proof-of-Stake (POS) mechanisme. Partijen die hun crypto staken (ook wel stakers genoemd), ondersteunen daarmee de blockchain en krijgen daar beloningen voor. Stakers verifiëren meestal transacties in het netwerk door de geldigheid van het volgende block met hun eigen stake (inzet) te garanderen. Bevestig jij incorrect het volgende block, dan krijg je geen beloning of word je zelfs bestraft. Daarom heeft iemand die staket er geen baat bij om de blockchain te manipuleren: daarmee snijdt diegene zichzelf in de vingers. Daardoor zijn stakers niet alleen belangrijk voor het netwerk, maar over het algemeen ook vertrouwd. Sommige blockchains vereisen stakers om een specifiek minimum aan crypto vast te houden, terwijl anderen dat niet doen.

Hoe werkt staking?

Om nieuwe transacties te valideren, moet een POS blockchain nieuwe blocks produceren. Blockproductie en validatie worden gedaan door stakers die ook wel validators worden genoemd. Om te voorkomen dat de blockchain wordt gemanipuleerd, kiest het netwerk een willekeurige validator. Zodra de validator gekozen is, controleert deze het block. Als het correct is, wordt het gevalideerd, beoordeeld en vervolgens bevestigd. In ruil daarvoor ontvangt de gekozen validator een block reward in de vorm van crypto (zoals een miner dat ook krijgt).

Wat is on- en off-chain staking?

On-chain staking gebeurt op Proof-of-Stake blockchains, zoals Ethereum en Cardano. Jouw crypto wordt dus op deze blockchain gestaket, vandaar de naam on-chain staking. De tegenhanger hiervan is off-chain staking, wat ook wel eens lending genoemd wordt. Hierbij stake je jouw crypto niet direct op de blockchain.

In crypto verwijst lending naar het uitlenen van jouw crypto aan andere, externe partijen, met als doel om daar geld aan te verdienen. Je kunt dit vergelijken met een bank die jouw geld uitleent aan andere, externe partijen.

 

Het belangrijkste verschil dat je dus moet weten over on- en off-chain staking is dat on-chain staking nuttig is om het netwerk te ondersteunen en draaiende te houden (en je daarvoor beloond wordt). Off-chain staking heeft puur een financieel motief en kent verder geen technisch nut voor de blockchain. Zowel on- en off-chain staking kennen hun eigen risico’s, waarbij off-chain de meest risicovolle is omdat alles buiten de blockchain om gebeurt.

 

Lucratieve investering

Staking maakt investeren in crypto nog interessanter, vooral ook als je houdt van stabiliteit in plaats van steeds te handelen. Kies een stabiele coin en zet je euro’s om naar deze gewenste valuta. Vanaf dat moment gaat de staking van start. Een populaire exchange die gebruik maakt van staking is Bitvavo, waar je tot wel 10,5% rente op jaarbasis krijgt. Dat maakt het tot een zeer interessante money-maker.

 

Direct naar Bitvavo >>>