Bitcoin Mining

Bitcoins minen, wat is dat? Mining is een Engelse term die staat voor het maken, of anders gezegd verdienen, van Bitcoins. In het begin van het Bitcoin-tijdperk was het nog eenvoudig en goedkoop om dit op te starten. Die tijd is voorbij. Mining kan een lucratieve business zijn als je bereid bent te investeren in Bitcoins. Mining heeft namelijk een hoog niveau bereikt, wat invloed heeft op de benodigde investeringen. Hoe werkt mining en hoe start je hiermee?

Zelf Bitcoins produceren

Bitcoin mining heeft de laatste jaren flinke ontwikkelingen doorgemaakt. In de beginjaren was mining gemakkelijk en niet duur. Met alleen een computer kon je al aan de slag. Later werd het noodzakelijk om enkele videokaarten bij te plaatsen voor een rendabele ‘oogst’. Tegenwoordig is er hardware verkrijgbaar die speciaal voor mining is ontwikkeld, genaamd ASICS. Wil je in de huidige tijd nog geld verdienen met Bitcoins minen dan is het advies om in meerdere ASICS te investeren.

 

Coin mining hardware

Werkwijze coins minen

Het minen van coins kan op verschillende manieren. Hieronder de twee methodes die het populairst zijn onder miners.

 


1. Mining pool (groep)

 

Vele handen maken licht werk. Dat geldt ook voor mining. Wanneer je niet de middelen of de bereidheid hebt om zelf geld te investeren in de benodigde hardware dan is deelname aan een mining pool een geschikt alternatief. In een mining pool werk je samen met andere miners van over de hele wereld. Vaak gaat het om een grote groep. De capaciteit (rekenkracht) van alle deelnemende miners wordt samengevoegd om op die manier zo snel mogelijk de rekensom van de Bitcoin op te lossen en 12.5 Bitcoins te minen (verdienen). De winst wordt vanzelfsprekend verdeeld over de deelnemers en daarnaast krijgt de eigenaar van de mining pool een fee. De beste wijze van mining is middels één of enkele GPU’s (graphics processing unit) of ASICS. Belangrijk om te weten is dat deze werkwijze niet geldt voor alle pools. Ook de verdeelsleutel kan per pool verschillen.

 

2. Zelf minen (individueel)

 

 

Zelf minen is de basis. Met je eigen computer of laptop Bitcoins maken is er helaas niet meer bij. Er is dus een investering nodig in GPU’s (grafische kaarten) of ASICS (speciale mining hardware). Hiermee kunnen sneller complexe berekeningen worden voltooid. Om daadwerkelijk resultaat te boeken is een flinke hoeveelheid reken-power nodig. Wereldwijd hebben inmiddels veel, vaak technici, zich toegelegd op mining. Mining is als het ware een race die je aangaat. Daarbij moet je er rekening mee houden dat er een grote groep miners is die complete IT-centra hebben gebouwd, ook wel mining-rigs geheten. Ook zijn er veel miners die meerdere ASICS in bezit hebben.  

Cloud Mining (ideaal voor startende miners)

Om zelf alle faciliteiten te bouwen om zelfstandig te minen is een flinke voorinvestering noodzakelijk. Dat is niet het geval met cloud mining. Dit is een populair en interessant verdienmodel voor startende miners of miners die minder kapitaalkrachtig zijn. Een populaire Cloud Mining website is Hashflare.io. Op deze website kun je je aansluiten bij diverse pools van miners die bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum, Litecoin en diverse andere altcoins minen. Voor een fee van enkele dollars (per H/s) kun je direct starten met cloud minen en dus je eigen coins produceren die je vervolgens kunt doorverkopen.

 

Benodigdheden mining

Om te kunnen minen heb je het volgende nodig:  

Hardware
Zoals beschreven is in beginsel een PC met internetverbinding voldoende om te kunnen minen. Tegenwoordig biedt de processor echter onvoldoende rekenkracht voor resultaat. In de huidige tijd zijn GPU’s en/of ASICS vereist.  

Software
Op je computer moeten er meerdere software-clients voorhanden zijn. Als beginnend miner kun je het best starten met een gui-miner. Hiervoor is een Microsoft Windows versie te downloaden. Op internet (bijvoorbeeld Bitcointalk.org) is hierover meer informatie te vinden.  

Account mining pool (optioneel)
Wil je samen met anderen Bitcoins gaan maken? Dan heb je een account nodig tot de mining pool. De gui-miner zal in de pool aan de slag gaan, gebruik makend van jouw accountgegevens. Op de Wikipedia pagina over mining pools staat een overzicht van gangbare pools, waaronder Deepbit.        

Bitcoin Mining kan een interessante investering zijn. Dan is het wel belangrijk dat je voldoende ICT-kennis hebt om de mining omgeving op te zetten en te beheren.  

 

Bron: Bitcoin Spot

HashFlare