Top 10 coins: de populairste cryptocurrencies op een rij

Wat is momenteel de top 10 van de grootste en populairste cryptocoins ter wereld? Cryptocurrencies behouden hun aantrekkingskracht. Begin over dit onderwerp met je collega’s of op een verjaardag en je komt er al snel achter dat veel meer mensen “in de crypto” zitten dan je denkt. Sterker nog: het wordt stapsgewijs op steeds meer plaatsen een populair betaalmiddel. De Bitcoin is de trendsetter, maar er is meer... Naast de Bitcoin, zijn er namelijk tal van andere veelbelovende cryptocurrencies in omloop. We zetten hier de beste cryptocurrencies in een top 10 van  op een rij.

Top 10 coins

1. Bitcoin (BTC)

De bekendste onder de cryptocoins is nog altijd de Bitcoin en vandaar dat deze munt dan ook op de eerste plek staat. De koning onder de crypto… De munt heeft enorme fluctuaties achter de rug. Daar zijn veel handelaren rijk mee geworden. Kopen als de coin laag staat, verkopen op de piek. Dat is hoe het werkt. De Bitcoin heeft een marktkapitalisatie van 184 miljard en heeft daarmee een marktwaarde die vergelijkbaar is met de grootste beursgenoteerde bedrijven van de VS. Meer over de Bitcoin

2. Ethereum (ETH)

Ethereum is inmiddels uitgegroeid tot ' the steady runner-up'. ofwel de vaste nummer 2 in crypto. De groei wordt naar verwachting doorgezet door een snelle adoptie van bedrijven van deze munt. Een hooggenoteerde in dit rijtje, met een marktwaarde van 39 miljard. De cryptocoin is ontwikkeld door de jonge Vitalik Buterin en is vooral onder de belangstelling vanwege het achterliggende systeem. De transacties kunnen namelijk geautomatiseerd worden door de zogenaamde Smart Contracts. Meer over Ethereum

3. Tether (USDT)

Tether is de crypto variant van de Amerikaanse Dollar. De afkorting zegt het eigenlijk al. USDT staat namelijk voor United States Dollar Tether. Het is een zeer stabiele munt en is daarmee een unicum in de wilde wereld van de sterk fluctuerende waardes. Dat is nou precies de kracht van Tether. Veel handelaren gebruiken Tether als wisselvaluta. Wil je jouw geld even veilig wegzetten, bijvoorbeeld omdat er sprake is van sterke dalingen of je even een handelspauze inlast? Kies dan voor USDT. De munt volgt ook de koers van de 'echte'  Dollar.

4. Binance Coin (BNB)

Binance Coin is de munt van de gelijknamige exchange Binance. De afkorting is BNB. Sinds de lancering van de coin heeft deze een snelle en stormachtige groei doorgemaakt, mede ondersteund natuurlijk door één van de grootste internationale exchanges. De munt heeft als belangrijk doel om als wisselmunt te fungeren. Daarmee wordt dus de strijd aangegaan met Bitcoin en Ethereum. Inmiddels is deze 'exchange munt' ook op vele andere exchanges te koop. 

5. Ripple (XRP)

Er ontstaat enige discussie over of deze munt wel een cryptocurrency genoemd kan worden. Het bestaat uit een netwerk, waar je ook de XRP kan verhandelen. Vooral grote banken blijken geïnteresseerd te zijn. De waarde van de munt steeg flink in waarde. In de toekomst zal Ripple nog grote stappen gaan zetten, maar dit is juist een van de munten waar je nog op tijd erbij kan zijn. Bekijk de koers van Ripple

6. USD Coin (USDC)

USD Coin (USDC) is een zogeheten stablecoin. Waar andere crypto als volatiel worden omschreven, omdat er behoorlijke prijsschommelingen kunnen voorkomen, heeft USDC als doel een stabiele waardering van 1 US Dollar te behouden. Deze munt is gecreëerd door het Centre consortium, een samenwerkingsverband tussen Circle en Coinbase. Het idee achter USD Coin is het 'tokeniseren' van US Dollars (ofwel het omzetten van de US Dollar naar crypto) om het makkelijker te maken ze te gebruiken op het web en op blockchains. UDSC wordt aangeboden als ERC20 tokens op de Ethereum blockchain.

7. Solana (SOL)

Solana is een relatief nieuwe naam. De afkorting is SOL. Het project achter deze munt is het best te omschrijven als next gen blockchain. Het aantal transacties dat via dit netwerk kan worden verwerkt zou moeten liggen op 710.000 per seconde. Daarbij is er veel aandacht voor de veiligheid, zodat transacties goed beschermd doorgang kunnen vinden. Solana vindt zijn herkomst in Zwitserland, waar de technologie en de ondersteunende coin worden beheerd door een stichting. SOL is uitermate geschikt voor de ondersteuning van kleine internettoepassingen, zoals een decentraal internet (web 3.0) of IoT-oplossingen.

8. Cardano

Cardano, met de afkorting ADA, behoort tot de derde generatie cryptocoins. Deze munt heeft, net als Ethereum en NEO, het doel om een blockchain aan te bieden. Er is ook een sterke link met Ethereum, want de oprichter van Cardano, is Charles Hoskinson was ook de mede-oprichter van Ethereum. Charles wil met Cardano een blockchain aanbieden die bekend staat om schaalbaarheid en het aanbieden van snelle transacties.

9. Dogecoin (DOGE)

Wat als een grap begon, is uitgegroeid tot een cryptocoin die zich in de top heeft genesteld en nu vele miljoenen waard is. Het is een memecoin, net als Shiba Inu. Toch wel apart dat er in de top 10 twee memecoins actief zijn. De ontwikkelaar wilde bewijzen dat veel handelaren blindelings vertrouwen op populaire coins, zonder te weten wat het project erachter betekent. Toch is DOGE geen wassen neus, want de coin is bij veel projecten betrokken. Waar Bitcoin te maken heeft met schaarste, is het idee van DOGE om een munt te creëren die betaalbaar is en geen market cap heeft. 

10. TRON (TRX)

Tron (TRX) is een open-source gedecentraliseerd platform dat met behulp van blockchaintechnologie de digitale entertainmentindustrie wil veranderen. Met het Tron-platform is het mogelijk voor contentmakers (zoals muziek of video) om hun inhoud te delen met geïnteresseerde partijen zonder de tussenkomst van een derde partij. Omdat de tussenpersoon kan worden verwijderd, kan de consument toegang krijgen tot de inhoud voor een goedkopere prijs, terwijl de maker van de inhoud meer overhoudt.


Voormalige top-10 valuta

In de top-10 zijn regelmatig wisselingen. Positie 1 en 2 staan stevig, maar daaronder worden er regelmatig stuivertjes gewisseld. Al is de term 'stuivers' hier niet bepaald op zijn plaats. Het gaat namelijk om enorme bedragen, want de marketcap per coin is enorm. Hieronder verzamelen we de coins die buiten de top-10 zijn beland.

Polygon (MATIC)

Polygon (voorheen Matic Network) is het eerste platform dat gestructureerd en gebruiksvriendelijk is voor het opschalen van Ethereum en het ontwikkelen van zijn infrastructuur. Het primaire onderdeel is Polygon SDK, een modulair, veelzijdig platform dat het maken van meerdere soorten applicaties mogelijk maakt. Met behulp van Polygon kan men chains van rollups maken die optimistisch zijn, ZK-rollups, stand-alone chains of elk ander type infra dat nodig is voor de ontwikkelaar. Polygon zet Ethereum om in een volledig functioneel systeem met meerdere ketens (ook bekend als Internet of Blockchains). Dit systeem met meerdere ketens is vergelijkbaar met andere ketens, zoals Polkadot, Cosmos, Avalanche, enz. Ze hebben de voordelen van de veiligheid, levendige gemeenschap en openheid van Ethereum.

Binance USD (BUSD)

BUSD is de tegenhanger van de USDT. Of beter gezegd een alternatief. USDT wordt op veel internationale exchanges gebruikt en loopt mee met de koers van de Dollar. Handelaren zien dit als een veilige haven voor hun crypto, bijvoorbeeld wanneer je even je coins wilt parkeren zonder steeds de koersen in de gaten te houden. Binance USD is, zoals de naam het al aangeeft, een coin die op de bekende exchange Binance.com te koop is en wordt uitgegeven via het Ethereum-netwerk. Het volume is enorm gegroeid en het is dus een goede zet gebleken om deze coin op de markt te brengen.

Polkadot (DOT)

In de top van de cryptovaluta speelt Ethereum een enorme rol. Zo ook bij Polkadot, want ook deze coin is een afgeleide van ETH. De ontwikkelaar van DOT is namelijk Gavin Wood. Hij was ook de grote naam achter de oprichting en het succes van Ethereum. Polkadot is een protocol dat erop is gericht om een oplossing te bieden voor multi- en crosschain gegevensoverdracht. Waar vele coins allemaal een eigen plan van aanpak hebben en een eigen koers varen, staat DOT bekend als de 'Ethereum-killer'. De prestaties zijn groots en de groei is indrukwekkend. De coin is namelijk pas in 2020 gelanceerd en is met stip de top 10 binnen gestormd.

Terra (LUNA)

Terra is een protocol en dat is de achterliggende basis voor deze coin. Het is een gedecentraliseerd en open-source blockchainprotocol voor algoritmische stablecoins en bovendien openbaar. Er wordt gebruik gemaakt van een combinatie van open markt arbitrage prikkels en gedecentraliseerd orakel stemmen. Zo creëert het Terra protocol stabiele cryptocurrencies die de prijs van elke fiat valuta volgen. Gebruikers kunnen Terra stablecoins direct uitgeven, sparen, verhandelen of ruilen, allemaal op de Terra-blockchain. Het LUNA-token biedt zijn houders bestuursmacht. Hiermee is direct uitgelegd hoe de verhouding ligt tussen de termen Terra en LUNA.

Avalanche (AVAX)

Avalanche is een platform ontwikkeld door Ava Labs. Deze organisatie stelt ontwikkelaars in staat om gedecentraliseerde apps te bouwen en hun eigen blockchains aan te bieden op het platform. In vele opzichten is het een concurrent van Ethereum, want ook ETH biedt dit op deze wijze aan. De ontwikkeling van Avalanche is gericht op het optimaliseren van de transacties en de doorvoer van blockchains en de tijd die het kost om transactie te finaliseren. De uitgifte van AVAX heeft een top van 720 miljoen tokens, en het wordt met name gebruikt om vergoedingen op het platform te uit te betalen.

SHIBA INU (SHIB)

Een Shiba Inu is een Japans hondenras. Daaraan ontleent deze munt zijn naam, net als de Dogecoin. Shina Inu is een alternatief voor Dogecoin en Ethereum. Elon Musk omarmde deze munt en dat liet de munt snel stijgen op de 'betrouwbaarheidsindex'. De afkorting is SHIB en wordt ook wel een memecoin genoemd, ofwel een niet al te serieus te nemen parodie op de coins met een hoogwaardig plan of een sterke technologie als basis.


top 10 cryptocoins

Andere populaire coins

Hieronder vind je een overzicht van andere topcoins. Deze valuta hebben eerder in de top 10 gestaan en zijn nog altijd zeer populair onder handelaren wereldwijd en hebben een enorme market cap. Lees de toelichting en klik voor meer informatie en de actuele koers op de pagina van de exchange die deze coin aanbiedt.

Litecoin (LTC)

De litecoin wordt ook wel gezien als het zilver van de goude Bitcoin. De Litecoin startte als een snellere en lichtere versie van de Bitcoin, maar is inmiddels een goed alternatief geworden. In de toekomst zal het de vraag blijven of de Litecoin en de Bitcoin naast elkaar kunnen blijven bestaan. Bekijk de koers van Litecoin

Dash (DASH)

Dash is ook een munt die een andere blockchain heeft opgezet. De voordelen van contant geld worden gecombineerd met de eigenschappen van de cryptocurrency. Dash is een populaire munt vanwege de focus op lage transactiekosten en de focus op privacy. Door deze nieuwe ontwikkelingen zal de Dash waarschijnlijk fantastische jaren tegemoet gaan. Mede door een brede adoptie en een marktwaarde van 5 miljard euro. Bekijk de koers van Dash

IOTA (MIOTA)

IOTA is in tegenstelling tot vele andere cryptocurrencies niet gericht op de plek van de Bitcoin innemen. Door een andere insteek, maakt dit deze munt meer flexibel. De cryptocurrency van IOTA is gericht op de Internet-of-Things. Dit betekend dat slimme gadgets, bijvoorbeeld in je huis, met elkaar in verbinding staan. De gadgets worden in waarde en informatie met elkaar uitgewisseld, zonder mogelijkheid tot hacken van het systeem aldus de ontwikkelaars. Wat het tot een potentiële topper maakt, naast de privacy van de gebruikers en de oneindige schaalbaarheid. De populariteit is enorm gestegen, wat dan ook een marktwaarde van maar liefst acht miljard euro oplevert. Bekijk de koers van IOTA

Monero (XMR)

Deze gedecentraliseerde munt belooft 100% financiële privacy. Het blijft dus volledig geheim wie het stuurt, om welke bedragen het gaat en wie het ontvangt. Dit maakt dat de ontwikkelaars van deze munt verder gaan in de vernieuwing van de digitale fundering. Dit maakt dan ook dat de waarde van deze cryptocurrency met 1300% gestegen is. Bekijk de koers van Monero

NEO (NEO)

De munt stond eerder bekend als Antshares en is ontwikkeld in China. Investeerders zijn massaal gaan investeren in deze munt, omdat de munt ondersteunt wordt door de Chinese overheid. Hierdoor wordt deze munt meer stabiliteit toegekend, dan andere cryptocurrencies kunnen garanderen. Met een marktwaarde van ruim 2 miljard euro een succesnummer. Bekijk de koers van NEO

NEM (XEM)

 

De blockchain van New Economic Movement bouwt aan een groenere wereld en is hierin onderscheidend van de andere ontwikkelaars. Het verhandelen gebeurd op het platform. XEM is door hun vernieuwende blockchain 83 keer meer waard geworden. Door zijn toenemende populariteit en een marktwaarde van 2 miljard euro is dit de afsluiter van deze top 10. Bekijk de koers van NEM

 

Let op: de top 10 cryptocoins kan nogal eens veranderen, want er zijn veel coins die hierin een plekje willen verwerven. Bekijk ook eens de top 100 cryptocoins. Hierin staan veel 'upcoming targets'. 

Populariteit coins beoordelen

Om populair te worden, moet een cryptocoin doorgaans aan verschillende voorwaarden voldoen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten die kunnen bijdragen aan de populariteit van een cryptocoin:

 

Technologie en innovatie: De cryptocoin moet gebaseerd zijn op een solide technologische basis. Dit kan bijvoorbeeld een efficiënt en schaalbaar blockchain-protocol zijn, zoals Ethereum of een vergelijkbaar alternatief. Daarnaast kan het implementeren van nieuwe technologieën, zoals slimme contracten of privacyfuncties, ook bijdragen aan de aantrekkingskracht van de cryptocoin.

 

Veiligheid en betrouwbaarheid: Gebruikers moeten erop kunnen vertrouwen dat hun transacties en fondsen veilig zijn. Een cryptocoin moet sterke beveiligingsmaatregelen hebben, zoals cryptografische versleuteling en beveiliging tegen aanvallen. Bovendien moet het netwerk betrouwbaar zijn, met een goede bevestigingsprocedure voor transacties en bescherming tegen dubbele uitgaven.

 

Gebruiksvriendelijkheid: Een populair cryptocoin moet gebruiksvriendelijk zijn, zodat zowel technisch onderlegde als minder technisch onderlegde gebruikers ermee kunnen werken. Dit omvat factoren zoals een intuïtieve gebruikersinterface, gemakkelijke toegang tot wallets en transactiemogelijkheden, en ondersteuning voor verschillende platforms en apparaten.

 

Schaalbaarheid: Naarmate het gebruikersbestand groeit, moet de cryptocoin in staat zijn om schaalbaar te zijn en een groot aantal transacties efficiënt te verwerken. Hoge transactiekosten en vertragingen kunnen de acceptatie van een cryptocoin belemmeren, dus het vermogen om op te schalen is van cruciaal belang.

 

Breed acceptatiebereik: Het is belangrijk dat een cryptocoin breed geaccepteerd wordt door handelaren en dienstverleners. Hoe meer bedrijven en platforms de cryptocoin accepteren als betaalmiddel, hoe groter de aantrekkelijkheid en het gebruik ervan zal zijn.

 

Actieve gemeenschap en ontwikkeling: Een sterke en actieve gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars kan een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van de populariteit van een cryptocoin. Een actieve gemeenschap kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe toepassingen, het oplossen van problemen en het bevorderen van het gebruik en de acceptatie van de cryptocoin.

 

Het is belangrijk op te merken dat populariteit subjectief is en afhangt van verschillende factoren, zoals de marktomstandigheden, het concurrentielandschap en de specifieke behoeften en voorkeuren van gebruikers. Daarom kunnen de voorwaarden voor populariteit van een cryptocoin variëren naargelang de tijd en de omstandigheden.