· 

Wat is ETF?

Wat is ETF?

Een ETF, ook wel tracker genoemd, staat voor: Exchange Traded Fund. In de financiële branche, bijvoorbeeld voor het beleggen (waar handelen in crypto een onderdeel van is). ETF is een product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt. In tegenstelling tot sommige andere fondsen worden deze net als aandelen op de markt verhandeld. Het doel van een ETF is dat de prestatie van het product zo dicht mogelijk bij de waarde ligt van de producten die hieraan ten grondslag liggen. Zo volgt een index tracker bijvoorbeeld de AEX of S&P500. Het belangrijkste voordeel is het vermogen om uw beleggingsportfolio met gemak en tegen een betaalbare prijs te diversifiëren.

 

De onderliggende waarde van een ETF kan verschillen. Dit kan bijvoorbeeld een selectie van aandelen binnen een bepaalde sector zijn, een selectie van obligaties of zelfs de waarde van grondstoffen. Als gevolg hiervan verschillen ETF's ook op het gebied van diversificatie. Wilt u uw portefeuille diversifiëren en zo het risico beperken? Dan is een goed gespreide ETF het ideale product.

 

ETF voor crypto

Een ETF is een bijzonder eenvoudig, veilig en transparant beleggingsinstrument die je direct via een reguliere effectenbeurs kunt verhandelen zonder dat je hoeft te bekommeren om de aangekochte bitcoins zelf. De bitcoins worden door hef fonds zelf in speciaal beveiligde bitcoin wallets opgeslagen.

Bitcoin wordt door dit instrument verhandelbaar op de beurzen (Exchange Traded). Hierdoor krijgt Bitcoin dezelfde flexibiliteit als een aandeel. Het is een minder risicovol instrument aangezien de werking gewoon de markt volgt. Stijgt de koers van Bitcoin, dan wordt de Bitcoin ETF meer waard. Daalt de koers, dan wordt de Bitcoin ETF minder waard. Verder dan de belegger aanspraak maken op de onderliggende bitcoins die door het fonds worden beheerd. Een Bitcoin ETF-aandeel legt een claim op een bepaalde hoeveelheid bitcoins. (bron: Beste Bank)

Welke soorten ETF’s bestaan er?

Er zijn verschillende soorten ETF's, die kunnen worden gebruikt voor verschillende beleggingsstrategieën. Hieronder enkele voorbeelden van meer populaire soorten ETF's:

 

• Index-ETF's zijn veelvoorkomend. Dit type ETF probeert indexen te volgen. Een voorbeeld is de S&P 500.

• Obligatie ETF's beleggen uitsluitend in obligaties. De obligaties waarin wordt belegd, kunnen overheden, bedrijven en gemeenten zijn.

• Commodity ETF's zijn ontworpen om de prestaties van grondstoffen, zoals goud of ruwe olie, te volgen.

• Industrie-ETF's volgen een industrie als geheel, bijvoorbeeld technologie, olie of farmaceutische producten.

• Valuta ETF's beleggen in valuta, zoals USD of HKD.

 

• Inverse ETF's zijn ontworpen om te profiteren van aandeeldalingen door aandelen te shorten. (bron (De Giro)

 

Wil je meer weten over het handelen in crypto? Bekijk dan deze tips:

 

Stop limit instellen

Overzicht crypto
Wat is staking