Betalingen ontvangen in crypto: hoe werkt dat?

Betalingen ontvangen in crypto of betaald krijgen met deze valuta? Wat zijn precies de mogelijkheden en aandachtspunten. Om te beginnen, crypto coins zijn bedoeld als alternatief betaalmiddel voor het algemene bankgeld. Tegenwoordig is het op steeds meer plekken mogelijk om ermee te betalen, bijvoorbeeld afrekenen in (web)winkels. 

 

 

De vraag stijgt enorm, er zijn veel mensen die tegenwoordig crypto bezitten en de behoefte om ermee te kunnen betalen is groot. Daarom is het belangrijk om hiervoor open te staan als ondernemer en kansen te benutten. Sterker nog, door hierin vooruit te lopen en zelfs mee te adverteren kan dit extra klanten opleveren in de strijd met concurrenten.

Betalingen ontvangen in crypto: hoe werkt dat?

Crypto betalingen bij winkels en webshops

 

Bij veel webshops en fysieke winkels is het mogelijk om via iDeal, Paypal en creditcard te betalen. Wil je ook crypto valuta kunnen ontvangen? Dan heb je aanvullende toepassingen nodig. Wil je crypto accepteren als webshop dan is er voor veelgebruikte webshop-applicaties zoals Magento en WooCommerce handige plug-ins beschikbaar. Voor fysieke winkels zijn er diverse opties:

  • De gemakkelijkste optie is om de opdrachtgever het adres van de wallet te geven. Bij veel crypto valuta is de transactie heel snel verwerkt.
  • Ook erg gemakkelijk is het gebruik van een app. Bitpay is hier een goed voorbeeld van. Alternatieven zijn bijvoorbeeld CoinFly en Blockchain Merchant. Installeer de app op bijvoorbeeld een iPhone of iPad. Vervolgens kun je het bedrag in Euro invoeren en daarmee een QR-code genereren. Hiermee kan de klant de betaling uitvoeren.
  • Ook is het mogelijk om crypto-betalingen toe te voegen aan bestaande POS-systemen (Point-of-Sale). Coinkite en BitPay zijn populair. Het is raadzaam om de mogelijkheden te bespreken met de POS-leverancier.
  • Ook zijn er steeds meer internationale creditcards in omloop, bijvoorbeeld de Visa-card van Binance. Dit is ook een eenvoudige manier om crypto-betalingen te ontvangen. Het is dan wel belangrijk om betalingen te accepteren van niet-Europese betaalkaarten. 

Crypto omzetten naar Euro

Om de administratie eenvoudig en inzichtelijk te houden, zullen nog veel ondernemers ervoor kiezen om crypto periodiek om te zetten naar Euro (fiat geld). Het is raadzaam om een exchange te gebruiken die gebruiksvriendelijk is en lage transactiekosten hanteert. Bitvavo is dan een ideale Exchange. Het is een Nederlandstalige exchange met veel verschillende valuta. Ook wordt iDeal gebruikt voor transacties. Dat maakt het gemakkelijk om met deze exchange zakelijk te werken. 

 

Houd er rekening mee dat ontvangen bedragen inclusief BTW en andere belastingen zijn. Sommige ondernemers kiezen ervoor om de binnengekomen bedragen op de wallet te laten staan om zo gebruik te kunnen maken van mogelijke prijsstijgingen en daardoor een extra winst te maken. Het is raadzaam om dergelijke fluctuaties goed vast te leggen en te bespreken met de boekhouder of accountant.

 

Voordelen

De voordelen van crypto-betalingen zijn legio. Zo worden er geen extra kosten bij internationale betalingen in rekening gebracht, omdat je dezelfde koers gebruikt. Betalingen lopen via moderne digitale techniek (blockchain). Dit is veilig en betrouwbaar. Steeds meer betaaldiensten zoals PayPal accepteren ook crypto’s als wettig betaalmiddel.

 

Betalen met crypto’s gaat bovendien ook erg snel. Het bedrag gaat direct over van klant naar leverancier of andersom. Dit betaalmiddel maakt jouw bedrijf aantrekkelijk voor nieuwe klanten. De ontwikkelingen op dit vlak gaan snel en de mogelijkheden (en vraag vanuit de markt) nemen alsmaar toe. Daarom is het raadzaam om hiermee te starten. 

 

Handige tools:

Bitvavo

 

Bitpay