Bitcoin: informatie en handelen

Bitcoins kopen? Kies voor een gedegen start. Door je eerst te verdiepen in de filosofie achter de coin en de techniek, maak je een bewuste en doordachte keuze waar je achter staat. Hieronder vind je een toelichting en antwoord op veel gestelde vragen.

Bron: Bitvavo

Trade the Future

Wat zijn Bitcoins?

Bitcoins maken onderdeel uit van een zogenaamd concensusnetwerk. Hiermee wordt een nieuwe betaalsysteem gerealiseerd op basis van een methodiek die nooit eerder voor mogelijk werd gehouden. De tussenkomst van de bank en de staat is namelijk niet nodig. De coin houdt de waarde en afspraken in stand doordat alle bezitters van de Bitcoins beschikken over een actuele kopie van de afspraken, waarde en verdeling. De munt is volledig digitaal. Het is dus niet mogelijk om Bitcoins uit de pinautomaat te halen.

Cryptografie

De term cryptocoin is afkomstig van de term cryptografie. Deze nieuwe soort van valuta werd in 1998 voor het eerst beschreven en later door onbekend persoon met het pseudoniem Satoshi Nakamoto geïnitieerd en gerealiseerd door een community. Het Bitcoin-protocol en de software erachter zijn openbaar. Dit heeft veel ontwikkelaars geïnspireerd met als resultaat vele andere cryptocurrency.

 

Bitcoins: informatie en handelen

Beheer van het Bitcoin-netwerk

Het beheer van het netwerk is in handen van de gebruikers van de coin. Er is dus niet een eigenaar aan te wijzen. Doordat alle gebruikers de geldende regels gebruiken, blijven de afspraken over de Bitcoin (en de handel daarin) overeind. Dit maakt het mogelijk om Bitcoins te ontvangen of te verzenden. De echtheid van elke transactie blijft veilig doordat er wordt gewerkt met digitale handtekeningen die worden gekoppeld aan de verzendadressen van de Bitcoin-houders.

Aan de slag met Bitcoins

Je kunt Bitcoins op de volgende manieren krijgen:

  • Als je een Bitcoin (of gedeelte daarvan) ontvangt in ruil voor diensten/goederen.
  • Je kunt Bitcoins (of een deel daarvan) kopen bij een wisselkantoor/handelshuis.
  • Vergaar Bitcoins via mining (zelf creëren van coins d.m.v. een krachtige computer.

Voordelen van de Bitcoin

Het gebruik van Bitcoin heeft tal van voordelen: Eenvoudig betalen via internet op elk gewenst moment en zonder limieten. De gebruikers zijn ‘in control’. Lage kosten voor transacties en snelle verwerking daarvan. Bitcoin-betalingen zijn onomkeerbaar en daardoor zeer veilig. Ook worden geen privacygevoelige gegevens meegestuurd. Het Bitcoin-netwerk is veilig en transparant, doordat transacties direct worden verwerkt en inzichtelijk zijn via de Blockchain. Manipulatie of fraude zijn hierdoor niet mogelijk.

Nadelen van Bitcoin

Het gebruik van Bitcoin heeft ook enkele nadelen:

  • Er zijn nog veel mensen die Bitcoin niet kennen of nog onvoldoende vertrouwen hebben in de munt en zijn waarde. Dat komt vooral door onwetendheid.
  • Het aandeel van Bitcoin op de totale wereldeconomie is nog altijd zeer beperkt. Hierdoor wordt gemakkelijk voor andere currency gekozen.
  • De coin is nog altijd in ontwikkeling, wat zorgt voor onvolwassenheid in techniek en faciliteiten.

 

Introductie video

Het vertrouwen in Bitcoin

Het valt op de onder de vele mensen die zich verdiepen al snel vertrouwen is in de coin en de veiligheid ervan. Dat komt vooral door de decentrale en opensource aanpak. Hierdoor is er niet één partij die de touwtjes in handen heeft en dat spreekt aan.  

 

Bitcoins verloren? Wat nu?

Net als in de ‘echte’ wereld worden coins bewaard in een portemonnee (wallet). Ben je je portemonnee kwijt, dan zijn de coins verloren gegaan. De coins blijven wel onderdeel van de Blockchain. Mocht de eigenaar zijn portemonnee (device of inloggegevens) weer terugvinden, dan kunnen de coins weer worden gebruikt. Er bestaan diverse opslagmethoden, zowel online als offline.

 

Handelen met Bitcoins

De handel in Bitcoins is zeer levendig. De munt blijft innoveren. Dit kan invloed hebben op de waarde van de munt, net als allerlei andere (externe) invloeden die de waarde kunnen veranderen. De koers is grillig. Dat kan mogelijkheden bieden, maar ook risico’s. Garanties zijn dus niet te geven.