Stop limit (stop loss) instellen

Stop limit of stop loss instellen? Hoe doe je dat? Het is een zeer handige en bovendien simpele methode om de risico’s van het handelen flink te beperken. Daardoor heb je veel beter grip op jouw handel in crypto valuta. Het is een hele fijne toevoeging op bepaalde exchanges en ideaal voor het handelen in crypto. Waar reguliere aandelen duidelijke en stabiele lijnen hebben, kunnen cryptomunten snel stijgen en dalen. Dat maakt de handel in cryptovaluta interessant, maar ook grillig. Er zijn snel mooie winsten tr behalen. Stop limit (of stop loss) is daarvoor een ideaal hulpmiddel (een must have!) en het geeft je rust.

 

In dit artikel tref je een handige en praktische toelichting hoe het werkt en wat de voordelen hiervan zijn die bovendien begrijpelijk is voor iedereen, zowel voor ervaren als voor beginnende handelaren. Je krijgt navolgend onder meer antwoorden op deze vragen:

 

 1. Wat is stop limit / stop loss?
 2. Waarom gebruik je het?
 3. Hoe stel je stop loss / stop limit in?
 4. Wat zijn de voordelen?
 5. Welke exchanges kan ik gebruiken?
stop limit stop loss imstellen

Wat is stop limit / stop loss?

Stop limit en stop loss zijn twee termen die hetzelfde betekenen. Het hangt er vanaf welke exchange je gebruikt. Er is dus geen onderscheid tussen beide omschrijvingen. Voor het gemak wordt in de rest van dit bericht de term ‘stop limit’ gebruikt. Voordat je hiermee start is het belangrijk om te weten wat de functie inhoudt en wat je ermee kunt. Het is zeer de moeite waard om deze functie in te zetten, want hiermee voorkom je grote verliezen als de coin daalt in waarde. Allereerst even een korte uitleg over wat het betekent. 

 

 

Als je een coin hebt gekocht dan hoop je dat de waarde ervan gaat stijgen. Coins zijn grillig. Er kunnen grote winsten mee behaald worden, maar ze kunnen ook soms snel in waarde dalen. Aangezien je niet de hele dag je coins in de gaten kunt houden (tenminste, de meeste mensen niet), kun je op diverse exchanges een stop limit instellen. Deze instelling zorgt ervoor dat als jouw coin onder een bepaalde koers zakt, deze automatisch wordt verkocht.

Waarom gebruiken en wat zijn de voordelen?

Biedt de exchange deze optie aan, dan is het altijd raadzaam dit te gebruiken. Hierdoor kun je met een gerust hart je coins beheren en wegzetten zonder dat je enige vorm van risico loopt. Om je in te dekken tegen een daling kun je na aankoop een stop limit instellen. Hiermee zeg je als het ware tegen de exchange: “als de Litecoin daalt in waarde dan moet je deze automatisch verkopen”. Je kunt zelf instellen bij welke koers de verkoop dient plaats te vinden en tegen welke je koers je wilt verkopen. 

Take profit order

Het tegenovergestelde van een stop loss order is een “take profit order”. Houd er rekening mee dat je ze niet beiden tegelijk kunt inzetten. Ofwel: je dekt een prijsdaling af met stop loss (stop limit) of je kiest ervoor om winst te kunnen nemen bij een waardestijging van de coin. Dit laatste doe je wanneer je zekerder bent van je zaak dat de coinwaarde niet zal dalen. Ook bestaan er coins die soms wat onrustige pieken omhoog laten zien in de koers. Door een automatische verkoop pak je de winst op het juiste moment.

stop limit order uitleg

Voorbeeld 1: Bitvavo

Bij een stop limietorder wordt jouw order geactiveerd wanneer de triggerprijs wordt bereikt of overschreden. Hierdoor kun je jouw munten verkopen op het moment dat de waarde is gestegen of gedaald tot een bepaalde prijs. Hierdoor kun je tijdig je winst pakken of het verlies beperken.

 

Een stop limietorder heeft de volgende kenmerken:

 

1. Om dit ordertype te gebruiken, moeten twee verschillende prijzen worden ingesteld:

 

- Triggerprijs: de prijs waartegen de order wordt geactiveerd, welke door jou is ingesteld. Wanneer de laatst verhandelde prijs de triggerprijs bereikt, wordt de limietorder geplaatst.

- Limietprijs: de maximale prijs waarvoor je jouw limietorder wilt laten vullen. Jouw order wordt voor deze prijs (of beter) gevuld.

Met een stop limietorder kun je een bepaalde prijs of beter bereiken. De order garandeert echter niet dat er een uitvoering zal plaatsvinden, omdat de prijs mogelijk niet jouw limietprijs zal bereiken of overschrijden.

 

Bitvavo is een veelgebruikte Nederlandse exchange die uitstekende recensies krijgt. Alle facetten zijn aanwezig om prettig en veilig te handelen. Ze hebben een breed portfolio aan coins, ze hanteren stop loss (als één van de weinige Nederlandse exchanges) en bovendien zijn de transactiekosten zeer laag. Dus ook als je veelvuldig koopt en verkoopt dan is deze website een prima keus.


Voorbeeld 2: Binance

Een voorbeeld: je hebt 1 Ethereum Classic gekocht ter waarde van €15. Dan kun je instellen dat als de waarde daalt onder de €12 (stop) dan wil je de munt verkopen voor €11 (limit).

 

Als voorbeeld nemen we Binance. Dit is een populaire exchange en deze heeft een gebruiksvriendelijke stop limit.

 

Onderstaand zie je een screenshot van het stop-limit scherm. Het is een optie bij het kopen/verkopen van coins, dus daar zul je dit scherm ook terugvinden bij de exchange die je gebruikt. Het is tenslotte een vorm van (automatisch) verkopen.

 

 

In onderstaand voorbeeld zie je dat ik momenteel 3,64 ETC bezit. Op het moment dat ik dit artikel schrijf is 1 ETC circa €15 waard, oftewel 0.00225 Bitcoin. Hierop ga ik een stop limit plaatsen. De velden heb ik inmiddels ingevuld. 

Voorbeeld stop limit order instellen
Voorbeeld stop limit order instellen
Controlevraag stop limit order
Controlevraag stop limit order

Stop: als de prijs daalt onder 0.002000 BTC dan wil ik de verkoop laten plaatsvinden. 

Limit: als de prijs daalt onder 0.002000 BTC dan wil ik mijn ETC verkopen voor 0.001950 BTC. 

 

Zoals je ziet is de waarde in het veld ‘limit’ lager dan in het veld ‘stop’. Deze velden kun je allebei zelf invullen naar eigen inzicht. Kies er voor om de waarde in het limit-veld altijd wat lager in te stellen dan het stop-veld. De hele handel in coins is namelijk gebaseerd op vraag en aanbod. Door de prijs in het limit-veld lager te maken heb je een grotere kans dat de verkoop ook daadwerkelijk wordt geaccordeerd. Zeker bij een snelle prijsdaling is dit van belang.

 

Amount: vervolgens stel je in welke hoeveelheid je automatisch wilt verkopen. Je kunt zelf een amount kiezen of een bepaald percentage van je voorraad te aanbieden. 

Total: dit veld wordt automatisch ingevuld/bijgewerkt op basis van de waardes die in de andere velden zijn ingevuld. Druk je vervolgens op ‘Sell ETC’ dan krijg je (in het voorbeeld van Binance) de volgende pop-up te zien: 

 

 

Dit is een extra controlevraag die als het ware een samenvatting weergeeft van de verkoopopdracht (stop limit order/ stop loss order) die je wilt activeren.

Stop loss versus sell order

Het is op bepaalde exchanges ook mogelijk om een automatische verkoop te activeren (sell order) als de waarde van een coin een gewenste hoogte ‘raakt’. Dat is eigenlijk het tegenovergestelde van een stop limit. Een sell order kun je instellen op de huidige waarde van de coin (reguliere verkoop) of op een gewenste waarde. Bijvoorbeeld: als de waarde van de coin stijgt boven koers X dan moet de verkoop worden geactiveerd. Als je dit instelt dan kun je mooie winst boeken. Het nadeel is echter dat je niet tegelijkertijd een sell order en een stop limit kunt instellen. Stel dus alleen een sell order in als je er zeker van bent dat de coin niet gaat dalen (of als je bereid bent dit risico te lopen). 

 

 

Het is wel mogelijk om met behulp van een API-koppeling beiden in te stellen. Een API is een koppeling waarmee je externe software kunt ‘laten praten’ met je exchange. Dit is een vrij technisch verhaal en daarom ga ik er in dit artikel niet verder op in. Dit is voor ervaren handelaren en neemt ook risico’s met zich mee. Eerder hebben namelijk hackers getracht om via de API van gebruikers de exchange opdracht te geven om coins naar externe cryptocoin adressen te verplaatsen. Wil je hiermee starten, verdiep je dan eerst goed in de materie. 

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen stop loss en stop limiet?

Stop loss is letterlijk vertaald het voorkomen van verlies. Dit zet je dus in als je een trigger wilt instellen als de prijs daalt onder een bepaalde waarde. Stop limit betekent dat je een trigger wilt instellen op een waardestijging. 

 

Biedt elke exchange de functionaliteit voor stop loss orders aan? 

Nee, helaas niet. In bovenstaand artikel verwijzen we naar Bitvavo en Binance. Deze exchanges bieden het aan en hanteren bovendien acceptabele (lees: lage) transactiekosten, waardoor het loont om vaker transacties te doen. 

 

Werkt stop loss altijd?

Ja, daar mag je wel vanuit gaan. Het is wel belangrijk om de techniek goed onder de knie te krijgen. De exchange waarop je dit gaat toepassen heeft hierover informatie in de help-functie zitten. Ook kan het wel eens raadzaam zijn om een YouTube-filmpje te kijken. Tot slot is het aan te bevelen om een keer een testje te doen met een laag bedrag. Dan weet je hoe het werkt, hoe je de juiste instellingen gebruikt en wat er gebeurt als de trigger in werking wordt gezet.

 

Wat zijn de nadelen van stop loss / stop limit / sell order?

Nadelen zijn er eigenlijk niet zo zeer. Het kan alleen wel eens voorkomen dat het gekozen verkoopmoment achteraf een verkeerde uitwerking heeft gehad. Stel dat je je coins wilt verkopen bij een daling van 5%. Wanneer dat gebeurt, zijn je coins verkocht. Het kan voorkomen dat na de korte dip een flinke stijging plaatsvindt. Die loop je dan mis. Door de sterke prijswisselingen kan het wel eens voorkomen dat een uitbetaling daardoor in je nadeel uitpakt. Meer zekerheid dus, maar ook een klein beetje FOMO misschien. Daarnaast zorgt deze stop loss er niet voor dat je rustig achterover kunt hangen. Het blijft belangrijk om de koers te volgen en waar nodig je instellingen aan te passen op basis van de ontwikkelingen van de munt.

 

Hoe bepaal je de juiste stop loss?

Er zijn geen vaste waarden voor. Je bepaalt je instellingen die horen bij de actuele markt en de koers van de coin waarop je de stop loss wilt toepassen. Bij stabiele munten (stable coins) kun je voor een lager percentage kiezen. Schommelt een coin heel veel dan is een grote marge nodig, anders kan het gebeuren dat een stop loss trigger sneller wordt geactiveerd dan je wilt. Dit wordt ook wel de trigger prijs genoemd. Ook een belangrijke waarde is het risico dat je bereid bent om te nemen.

Stop loss order uitleg voorbeeld

Starten met stop limit / stop loss

Wil je voor het eerst een stop limit of stop loss instellen? Probeer het dan eerst met een klein bedrag. Dat helpt je enorm om deze handige techniek onder de knie te krijgen. Er zijn namelijk wat variabelen die je kunt instellen en niet iedereen heeft dezelfde aanpak bij handelen. Houd er bovendien rekening mee dat veel crypto exchanges internationaal zijn en de voertaal vaak Engels is. Kiezen voor Nederlandse crypto exchanges is voor veel mensen een meerwaarde, zeker als beginner. Heb je vragen over dit onderwerp, stel ze dan hieronder.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Kleine (dinsdag, 09 juli 2019 11:07)

  Op welke nederlandstalige exchanges kun je het best een stoploss plaatsen? Bitvavo heeft er geen, Bitcoinmeester is vreselijk duur, en op Binance kun je niet in euro traden.

 • #2

  Richard (woensdag, 10 juli 2019 15:28)

  Hoi. Ik wil een stop loss instellen op Bitvavo. Weet je hoe ik dat kan instellen?

 • #3

  cryptocoinskopen.com (donderdag, 11 juli 2019 22:00)

  Hoi Richard en Kleine,

  Bitvavo heeft aangekondigd om stop-loss beschikbaar te gaan maken. Een alternatief is een internationale exchange zoals Binance.

 • #4

  Bjorn (zaterdag, 06 juni 2020 14:20)

  Goedemiddag

  Ik wil op Coinbase pro een stop sell instellen.
  Hoe stel je dan de prijzen in.
  Vb koers is nu 8500. Wil een deel verkopen aan 9000. Hoe stel je dan de limit price in?

 • #5

  cryptocoinskopen.com (woensdag, 28 oktober 2020 21:05)

  Hoi Bjorn,

  Dit artikel zal je helpen:
  https://help.coinbase.com/en/pro/trading-and-funding/orders/overview-of-order-types-and-settings-stop-limit-market

 • #6

  Dennis (woensdag, 27 januari 2021 09:37)

  Thanks, Duidelijk verhaal, vooral dat gedeelte waar het niet mogelijk is om een sell order en stop limit tegelijk in te stellen.

 • #7

  Mario Bams (donderdag, 01 april 2021 22:05)

  ik kan geen stop zetten onder de 1 btc.Springt altijd op 0 als ik .00001 wil ingevn

 • #8

  cryptocoinskopen.com (vrijdag, 02 april 2021 22:08)

  Hoi Mario,

  Dit lijkt op een foutmelding op de exchange waarop je handelt. Op welke exchange constateer je dit probleem? Ik raad je aan om op betreffende website een support ticket in te dienen, want je zou met elke waarde moeten kunnen handelen en stop-loss kunnen plaatsen. Ik zie wel dat je .00001 wil ingeven. Misschien kun je nog proberen om de waarde anders in te voeren, bijvoorbeeld 0.00001 of 0,00001 (met een komma).