Stop limit (stop loss) instellen

Stop limit of stop loss instellen? Hoe doe je dat? Het is een zeer handige methode om de risico’s van het handelen flink te beperken. In dit artikel tref je een toelichting hoe het werkt en wat de voordelen hiervan zijn. Je krijgt antwoorden op de volgende vragen:

 

• Wat is stop limit / stop loss?

• Waarom gebruik je het?

• Hoe stel je het in?

• Wat zijn de voordelen?

Wat is stop limit / stop loss?

Stop limit en stop loss zijn twee termen die hetzelfde betekenen. Het hangt er vanaf welke exchange je gebruikt. Er is dus geen onderscheid tussen beide omschrijvingen. Voor het gemak wordt in de rest van dit bericht de term ‘stop limit’ gebruikt. Voordat je hiermee start is het belangrijk om te weten wat de functie inhoudt en wat je ermee kunt. Het is zeer de moeite waard om deze functie in te zetten, want hiermee voorkom je grote verliezen als de coin daalt in waarde. Allereerst even een korte uitleg over wat het betekent. 

 

 

Als je een coin hebt gekocht dan hoop je dat de waarde ervan gaat stijgen. Coins zijn grillig. Er kunnen grote winsten mee behaald worden, maar ze kunnen ook soms snel in waarde dalen. Aangezien je niet de hele dag je coins in de gaten kunt houden (tenminste, de meeste mensen niet), kun je op diverse exchanges een stop limit instellen. Deze instelling zorgt ervoor dat als jouw coin onder een bepaalde koers zakt, deze automatisch wordt verkocht.

Waarom gebruiken en wat zijn de voordelen?

Biedt de exchange deze optie aan, dan is het altijd raadzaam dit te gebruiken. Hierdoor kun je met een gerust hart je coins beheren en wegzetten zonder dat je enige vorm van risico loopt. 

 

 

Om je in te dekken tegen een daling kun je na aankoop een stop limit instellen. Hiermee zeg je als het ware tegen de exchange: “als de Litecoin daalt in waarde dan moet je deze automatisch verkopen”. Je kunt zelf instellen bij welke koers de verkoop dient plaats te vinden en tegen welke je koers je wilt verkopen. 

Voorbeeld

Een voorbeeld: je hebt 1 Ethereum Classic gekocht ter waarde van €15. Dan kun je instellen dat als de waarde daalt onder de €12 (stop) dan wil je de munt verkopen voor €11 (limit).

 

Als voorbeeld nemen we Binance. Dit is een populaire exchange en deze heeft een gebruiksvriendelijke stop limit.

 

Onderstaand zie je een screenshot van het stop-limit scherm. Het is een optie bij het kopen/verkopen van coins, dus daar zul je dit scherm ook terugvinden bij de exchange die je gebruikt. Het is tenslotte een vorm van (automatisch) verkopen.

 

 

In onderstaand voorbeeld zie je dat ik momenteel 3,64 ETC bezit. Op het moment dat ik dit artikel schrijf is 1 ETC circa €15 waard, oftewel 0.00225 Bitcoin. Hierop ga ik een stop limit plaatsen. De velden heb ik inmiddels ingevuld. 

Voorbeeld stop limit order instellen
Voorbeeld stop limit order instellen
Controlevraag stop limit order
Controlevraag stop limit order

Stop: als de prijs daalt onder 0.002000 BTC dan wil ik de verkoop laten plaatsvinden. 

Limit: als de prijs daalt onder 0.002000 BTC dan wil ik mijn ETC verkopen voor 0.001950 BTC. 

 

Zoals je ziet is de waarde in het veld ‘limit’ lager dan in het veld ‘stop’. Deze velden kun je allebei zelf invullen naar eigen inzicht. Kies er voor om de waarde in het limit-veld altijd wat lager in te stellen dan het stop-veld. De hele handel in coins is namelijk gebaseerd op vraag en aanbod. Door de prijs in het limit-veld lager te maken heb je een grotere kans dat de verkoop ook daadwerkelijk wordt geaccordeerd. Zeker bij een snelle prijsdaling is dit van belang.

 

Amount: vervolgens stel je in welke hoeveelheid je automatisch wilt verkopen. Je kunt zelf een amount kiezen of een bepaald percentage van je voorraad te aanbieden. 

Total: dit veld wordt automatisch ingevuld/bijgewerkt op basis van de waardes die in de andere velden zijn ingevuld. Druk je vervolgens op ‘Sell ETC’ dan krijg je (in het voorbeeld van Binance) de volgende pop-up te zien: 

 

 

Dit is een extra controlevraag die als het ware een samenvatting weergeeft van de verkoopopdracht (stop limit order/ stop loss order) die je wilt activeren.

Stop loss versus sell order

Het is op bepaalde exchanges ook mogelijk om een automatische verkoop te activeren (sell order) als de waarde van een coin een gewenste hoogte ‘raakt’. Dat is eigenlijk het tegenovergestelde van een stop limit. Een sell order kun je instellen op de huidige waarde van de coin (reguliere verkoop) of op een gewenste waarde. Bijvoorbeeld: als de waarde van de coin stijgt boven koers X dan moet de verkoop worden geactiveerd. Als je dit instelt dan kun je mooie winst boeken. Het nadeel is echter dat je niet tegelijkertijd een sell order en een stop limit kunt instellen. Stel dus alleen een sell order in als je er zeker van bent dat de coin niet gaat dalen (of als je bereid bent dit risico te lopen). 

 

 

Het is wel mogelijk om met behulp van een API-koppeling beiden in te stellen. Een API is een koppeling waarmee je externe software kunt ‘laten praten’ met je exchange. Dit is een vrij technisch verhaal en daarom ga ik er in dit artikel niet verder op in. Dit is voor ervaren handelaren en neemt ook risico’s met zich mee. Eerder hebben namelijk hackers getracht om via de API van gebruikers de exchange opdracht te geven om coins naar externe cryptocoin adressen te verplaatsen. Wil je hiermee starten, verdiep je dan eerst goed in de materie. 

Starten met stop limit / stop loss

 

 

 

 

 

 

 

Wil je voor het eerst een stop limit of stop loss instellen? Probeer het dan eerst met een klein bedrag. Heb je vragen over dit onderwerp, stel ze dan hieronder.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Kleine (dinsdag, 09 juli 2019 11:07)

  Op welke nederlandstalige exchanges kun je het best een stoploss plaatsen? Bitvavo heeft er geen, Bitcoinmeester is vreselijk duur, en op Binance kun je niet in euro traden.

 • #2

  Richard (woensdag, 10 juli 2019 15:28)

  Hoi. Ik wil een stop loss instellen op Bitvavo. Weet je hoe ik dat kan instellen?

 • #3

  cryptocoinskopen.com (donderdag, 11 juli 2019 22:00)

  Hoi Richard en Kleine,

  Bitvavo heeft aangekondigd om stop-loss beschikbaar te gaan maken. Een alternatief is een internationale exchange zoals Binance.