Veel gebruikte termen

in de wereld van de crypto currency worden allerlei termen gebruikt. Het is handig om 'de taal te spreken' om succesvol te zijn in de handel, inkoop en verkoop van Bitcoins en andere coins.

 

Sellwall: letterlijk vertaald is dit een verkoopgrens. Bij bepaalde coins wordt er verkoopgrens gerealiseerd om te voorkomen dat een cointreau te snel in waarde stijgt. Een dergelijke sellwall wordt vaak gecreëerd door een partij die veel coins in bezit heeft. De werkwijze is als volgt. Deze partij zet een groot aantal coins te koop op een bepaald tarief. op het moment dat de coin deze waarde bereikt, bijvoorbeeld na een snelle waardestijging, dan trekt deze partij ineens zijn coins terug. Hierdoor stabiliseert de cointreau. Soms wordt hierdoor zelfs een waardedaling gerealiseerd.

 

Buywall: hetzelfde als een buywall, maar dan bij waardedaling.

 

ICO: initial coin offering. Achter elke coin zit een plan. Op de website van elke coin is te lezen welke plan de ontwikkelaar van de coin van plan is. De motivatie is voor veel ' long term' -investeerders een belangrijke graadmeter om te bepalen waarin men investeert. Hoe beter het ICO, hoe meer potentie de coin heeft.


FUD
: fear, uncertainty & doubt. Vertaling: angst, onzekerheid en twijfel. FUD is een belangrijke factor die invloed heeft op de koers van een munt. 

 

SEC/CME: Amerikaanse overheidsinstanties in de financiële hoek die invloed kunnen uitoefenen op de koers van de digitale valuta.

 

Altcoins: alle alternatieven voor Bitcoin. Bitcoin wordt vaak als standaard gebruikt en gezien. Er bestaan zelfs veel munten die zich in positieve en negatieve zin spiegelen aan de Bitcoin. Stijgt de Bitcoin? Dan dalen sommige andere coins. Er zijn echter ook coins die meestijgen met de koers van de Bitcoin.

 

Fork: een cryptocoin is niets meer dan een protocol, ofwel een overzicht van regels waar iedereen binnen het netwerk zich aan zal houden. het kan voorkomen dat de meningen over de inhoud van de regels verschillen. Het kan dan gebeuren dat diverse groepen een andere toekomstvisie hebben. Dit kan leiden tot een splitsing. De tweede partij zal zich afsplitsen en de broncode aanpassen. Dit zal leiden tot een soft fork of hard fork. Een voorbeeld hiervan is Segwit2x, een potentiële hard fork van Bitcoin.

 

Wallet: digitale munten worden niet beheerd door een bank. Hierdoor valt een stuk veiligheid weg, dat wordt gecompenseerd door de inzet van wallets. In een Wallet kun je je coin (of coins) veilig bewaren. Bekijk populaire wallets 

 

Node: elke computer die verbinding maakt met het netwerk van betreffende coin wordt een node genoemd. Cryptocoins halen hun veiligheid uit het netwerk (peer-to-peer). Alle transacties die hebben plaatsgevonden worden op de achtergrond gedeeld met alle 'peers', waardoor hiermee nooit gefraudeerd kan worden. De afspraken en dus ook alle transacties liggen op vele plekken vast. Nodes en vooral full-nodes zijn noodzakelijk om gegevens uit te wisselen en up-to-date te houden. Full-nodes vormen de ruggengraat van de Blockchain doordat de full-nodes alle afspraken en transacties vastleggen en delen met andere full-nodes.

 

HODL: HODL is een verbastering van het Engelse woord ‘hold’. De term is bij toeval ontstaan op een forum en is een eigen leven gaan leiden. HODL wordt door een handelaar gebruikt om aan te geven dat hij zijn coins niet verkoopt als de koers daalt. Een dalende koers zorgt vaak voor angst en kan leiden tot emotie-verkoop. Handelaren roepen dan “HODL!” om aan te geven dat ze vertrouwen hebben dan de koers weer gaat stijgen.

 

Future: zakelijke beleggers hebben voortaan ook de mogelijkheid om te speculeren op de koers van de Bitcoin. Ze kunnen geen coins inkopen of verkopen, maar ze “gokken” op een koersstijging of koersdaling van de Bitcoin. Deze handel in futures is mogelijk op de beurs en wordt nu ook via diverse banken aangeboden.

 


Pump

Een pump is een snelle, extreme stijging van een coin. Daarbij moet je denken aan een piek waarbij de grafiek een bijna verticale lijn laat zien en binnen één of enkele uren veel sterker stijgt dan gebruikelijk is. Vaak ligt de oorzaak in een positieve ontwikkeling. Denk hierbij aan een positief bericht in de media, een invloedrijk persoon die iets positiefs over de munt heeft gezegd of een succes dat de munt heeft geboekt. Dat laatste kan bijvoorbeeld zijn dat de munt is geadopteerd door een belangrijke exchange of dat bedrijf met internationale allure dat vertrouwen uitspreekt of een samenwerking start met de organisatie achter de coin.

 

Dump

Net als een pump (snelle stijging) kan een munt ook een duikvlucht maken. Dat kan voortkomen uit een negatief bericht of negatieve ontwikkeling m.b.t. de munt, de organisatie of het project. Een dump kan ook een correctie zijn van een eerdere pump. Hierdoor wordt de natuurlijke (groei)curve als het ware weer in ere hersteld.

 

Exchange

Een exchange is een wisselkantoor waar coins gekocht en verkocht kunnen worden. Een exchange is over het algemeen (zeker in de cryptocoin-wereld) een online dienst. Een exchange verdient aan de marge per transactie. Elke keer dat je munten inkoopt en/of verkoopt dan brengt de exchange kosten in rekening. Dat kunnen zichtbare kosten (opslag voor transactiekosten) of onzichtbare kosten (hogere koers bij aankoop, lagere koers bij verkoop) zijn. 

 

Pair

Op meerdere exchanges (handelshuizen/wisselkantoren) wordt gewerkt met pairs. Dat betekent dat er een select aantal combinaties waartussen kan worden gewisseld, bijvoorbeeld Bitcoin naar Litecoin (BTC -> LTC). In dit voorbeeld is "BTC -> LTC" dus een pair.

 

FOMO

FOMO is een Engelse term die betekent Fear Of Missing Out. FOMO is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat je bang bent dat je de boot mist. FOMO vindt bijvoorbeeld plaats als je je coins wilt verkopen, maar ze toch vasthoudt (HODL), omdat je bang bent dat de coin verder zal gaan stijgen, nadat je hebt verkocht. Ondanks dat je mogelijk een mooie winst hebt behaald, ontstaat toch het gevoel dat je niet het maximale eruit hebt gehaald. FOMO kan ook ontstaan als je een coin op het oog hebt en deze koopt (misschien wel op een slecht moment, bijvoorbeeld op een piekmoment), omdat je bang bent spijt te krijgen als je het niet doet. Angst is een slechte raadgever, wordt wel eens gezegd. Daarom is het bijvoorbeeld goed om vooraf voor jezelf een plan van aanpak te hanteren en je hieraan te houden. Spreek bijvoorbeeld een maximaal bedrag met jezelf af en de minimale tijd dat je de coin wilt houden. 

 

2FA (Two Factor Authentication)

2FA is een belangrijk extra slot op de deur om de veiligheid van online wallets op exchanges te optimaliseren. Naast je gebruikersnaam en wachtwoord voer je een cijfercode in die je via bijvoorbeeld je telefoon genereert. De cijfercode wisselt elke 30 seconden en is dus niet te traceren door hackers. Lees meer over 2FA (Two Factor Authentication)

 

BAGS

De coin die je op dat moment in bezit hebt. een Bagholder is een persoon die coins koopt met het doel ze langer vast te houden (hodlen)

 

Bear/bearish

Een dalende markt. Coins worden over het algemeen minder waard. Dit is vaak een gevolg van een negatieve ontwikkeling die invloed heeft op de koers van de Bitcoin en derhalve ook op altcoins. Enerzijds een moment om goed te kijken naar je huidige wallet en anderzijds een moment om te kijken naar nieuwe aankoop mogelijkheden. De prijzen zijn immers laag.

 

Bull/bullish

Een stijgende markt. Op dit moment veren alle handelaren op. Dit is namelijk het moment dat de winsten worden behaald. Koersen stijgen, waardoor eerder gedane investeringen in waarde zullen stijgen. 

 

TA

Technische analyse van het mogelijke koersverloop. 

 

Whale

Een zeer financieel krachtige handelaar. Er zijn wereldwijd vele zeer vermogende handelaren die tonnen of zelfs miljoenen in de Bitcoin-markt hebben gestoken. Zij zijn in de positie om individueel of zelfs als groep whales de markt te beïnvloeden.  

 

 

Αlpha

"Alpha" in de cryptohandel betekent dat een belegger of handelaar beter kan presteren dan het gemiddelde op de financiële markten. Dit kan betekenen dat ze meer winst maken dan anderen, of dat ze marktbewegingen beter kunnen voorspellen. Het hebben van een alfa betekent dat een handelaar of belegger een professionele benadering van beleggen hanteert en dat ze beter zijn in het verdienen van geld op de markt dan anderen.

 

AMA

AMA staat voor "Ask Me Anything", wat betekent dat iemand openstaat voor alle vragen die hem of haar gesteld worden. Het is een term die vaak wordt gebruikt in online forums of chats waar iemand bereid is om elke vraag te beantwoorden die aan hem of haar wordt gesteld.

 

Augmented Reality (AR)

Augmented reality betekent het toevoegen van virtuele elementen aan onze werkelijkheid. Meestal gebeurt dit met een smartphone of ander apparaat dat de omgeving scant en virtuele elementen op de juiste plek in de omgeving weergeeft. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om informatie over bezienswaardigheden op een toeristische route weer te geven of om virtuele games in een echte omgeving te spelen.

 

Avatar

"Avatars" zijn digitale identiteiten of online persona's die worden gebruikt om transacties uit te voeren op een blockchain-netwerk. Het kan bijvoorbeeld de specifieke gebruikersnaam van een gebruiker zijn op het profiel of de chatgroep van een uitwisseling. Avatars worden meestal geassocieerd met openbare sleutels, die worden gebruikt om transacties te bevestigen en te ondertekenen. Dit zorgt ervoor dat de avatar uniek is en niet kan worden verward met andere avatars op internet.

 

Bitcoin

"Bitcoin" betekent in het Nederlands een digitale valuta waarmee transacties kunnen plaatsvinden zonder tussenkomst van banken of andere financiële instellingen. Het is gebaseerd op een peer-to-peer netwerk waarbij elke transactie wordt vastgelegd in een openbaar register (blockchain). Bitcoin wordt vaak gezien als een manier om financiële transacties uit te voeren zonder tussenkomst van een vertrouwde derde partij. Het is een gedecentraliseerde en anonieme vorm die kan worden gebruikt om goederen en diensten te kopen en verkopen, of om waarde op te slaan als investering.

 

Blockchain

"Blockchain" is een technologie om gegevens op een veilige manier te delen en te authenticeren. Kortom, het is een digitale database die is samengesteld uit een reeks blokken, die allemaal met elkaar zijn verbonden en gegevens bevatten die op een bepaalde manier zijn gecodeerd. Deze blokken zijn door middel van cryptografie met elkaar verbonden, waardoor ze moeilijk te wijzigen zijn en de gegevens die ze bevatten veilig zijn. Blockchain wordt vaak gebruikt om gegevens met betrekking tot financiële transacties op te slaan, maar kan ook voor verschillende andere doeleinden worden gebruikt, zoals het volgen van productieketens en het opslaan van medische gegevens.

 

Burnen

"Burnen" verwijst naar de permanente verwijdering of vernietiging van een NFT-token. Dit gebeurt meestal als de eigenaar van de NFT besluit het te verkopen of weg te geven, of als het NFT-token geen waarde meer heeft voor de eigenaar. "Burnen" is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar de permanente verwijdering van een NFT uit een blockchain-netwerk.

 

Coin

Een "coin" is een digitale valuta die cryptografie gebruikt om transacties te beveiligen en te verifiëren. Het is een alternatief voor traditionele valuta zoals de euro of de Amerikaanse dollar en wordt vaak gebruikt voor online aankopen en betalingen. Cryptocurrencies worden ook wel "cryptocurrency" of "digitale activa" genoemd.

 

Consensus

Consensus in een blockchain is het proces waarbij alle leden (knooppunten) van een blockchain-netwerk het eens worden over de geldigheid van transacties en de toevoeging van die transacties aan de blockchain. Dit is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat iedereen hetzelfde zicht heeft op de gegevens op de blockchain en de integriteit van de gegevens behoudt. Er zijn verschillende methoden om consensus te bereiken, zoals Proof of Work en Proof of Stake. Het doel van consensus is ervoor te zorgen dat de blockchain betrouwbaar en veilig is en dat iedereen evenveel vertrouwen heeft in de gegevens op de blockchain.

 

Cryptovaluta

Cryptovaluta betekent letterlijk "gecodeerde valuta". Het is een digitale valuta die cryptografie gebruikt om transacties te beveiligen en te verifiëren. Deze valuta wordt gedecentraliseerd beheerd, wat betekent dat het niet wordt gecontroleerd door een centrale autoriteit zoals een bank of overheid. In plaats daarvan wordt het beheerd door een netwerk van gebruikers die transacties volgen in een openbare database die een blockchain wordt genoemd. Cryptocurrencies kunnen worden gebruikt om producten en diensten te kopen en verkopen, en kunnen ook worden aangehouden als beleggingen.

 

CT

Crypto Twitter is een term die verwijst naar een gemeenschap van Twitter-gebruikers die betrokken zijn bij cryptocurrencies en blockchain-technologie. Ze gebruiken sociale mediaplatforms om nieuws te delen, discussies aan te gaan en hun mening te geven over verschillende cryptocurrency-projecten en -ontwikkelingen. Crypto Twitter kan ook verwijzen naar de persoonlijke Twitter-accounts van prominente figuren in de crypto-industrie die regelmatig hun gedachten en inzichten delen met hun volgers.

 

dApps

dApps staat voor gedecentraliseerde applicatie, wat betekent dat het zijn eigen blockchain heeft en niet afhankelijk is van een centrale autoriteit. Het is een softwaretoepassing die gedecentraliseerd werkt, wat betekent dat deze niet wordt bestuurd door een bepaalde entiteit of organisatie. dApps zijn meestal gebouwd bovenop blockchain-technologie en zijn ontworpen om grote aantallen gebruikers te bedienen zonder afhankelijk te zijn van een centrale autoriteit. DApps zijn vaak open source, wat betekent dat iedereen toegang heeft tot de code en deze zelf kan wijzigen of verbeteren.

 

Decentralized Autonomous Organization (DAO)

Decentrale autonome organisaties zijn organisaties die opereren zonder centrale autoriteit of beheerder. In plaats daarvan worden beslissingen genomen en uitgevoerd door onderling verbonden computernetwerken of andere digitale systemen. Deze systemen werken op basis van vooraf bepaalde regels en algoritmes zonder menselijke tussenkomst. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om financiële transacties te automatiseren of communities te beheren. Lees meer over DAO

 

DeFi/CeFi

DeFi betekent "gedecentraliseerde financiering". Dit verwijst naar financiële diensten en transacties die plaatsvinden op gedecentraliseerde platforms zoals blockchains. Dit betekent dat er geen tussenpersoon of centrale autoriteit nodig is om deze transacties te verwerken, waardoor ze minder kwetsbaar zijn voor fraude of censuur. DeFi zet zich in voor het creëren van een open en transparante financiële markt waar iedereen gebruik van kan maken. De tegenhanger van DeFi is CeFi.

 

Degen

Een "Degen" is iemand die risico's neemt door te speculeren op cryptocurrencies. Dit kan betekenen dat je grote hoeveelheden cryptocurrencies koopt of verkoopt op speculatieve gronden, of dat je speculeert op de waarde van een bepaalde munt of token. Degenen die cryptocurrencies verhandelen zijn meestal gepassioneerd door de technologie en hebben meestal veel kennis van de markt en de verschillende munten en penningen. Ze nemen vaak veel risico in de hoop een goede winst te maken, maar lopen ook het risico geld te verliezen.

 

DEX

DEX staat voor Decentralized Exchange, wat betekent dat het een platform is waar mensen cryptocurrencies kunnen kopen en verkopen zonder dat een centrale partij de transacties beheert. In plaats daarvan worden transacties beheerd door slimme contracten op de blockchain. Hierdoor is er geen risico op censuur of tussenkomst van een centrale partij en verlopen transacties snel en efficiënt. DEX's winnen aan populariteit omdat ze de privacy van gebruikers beschermen.

 

Diamond hands

Diamond hands is een term die wordt gebruikt in de cryptocurrency-wereld. Het betekent dat iemand heeft besloten om van zijn cryptocurrency te blijven houden, zelfs met een waardedaling of andere tegenslagen. Dit staat in schril contrast met mensen met "papieren handen" die snel hun cryptocurrencies verkopen bij elk teken van problemen. Het idee achter Diamond Hands is dat iemand gelooft in de langetermijnwaarde van zijn cryptocurrency en bereid is om in moeilijke tijden van zijn bezit te blijven houden.

 

Digital collectible / digital assets

Digital collectible / digital assets zijn virtuele verzamelobjecten die bestaan in de digitale wereld. Het kan bijvoorbeeld een afbeelding, ticket, kunstwerk of een ander digitaal bestand zijn dat via internet kan worden verzameld. De waarde van digitale verzamelobjecten is vaak gebaseerd op hun uniciteit en schaarste. Sommige mensen verzamelen digitale verzamelobjecten om aan anderen te verkopen of ermee te pronken, terwijl anderen ze gewoon voor hun eigen plezier verzamelen.

 

Doxed

"Doxed" betekent dat iemand zonder toestemming zijn persoonlijke gegevens op internet publiceert, zoals naam, adres, telefoonnummer en andere informatie. Dit kan iemand kwetsen, intimideren of stalken. Het woord "doxen" is afgeleid van het Engelse woord "docs", wat documenten betekent.

 

Drop

Een "drop" betekent dat een nieuwe set uniek digitaal artwork, gecertificeerd als een "non-fungible token" (NFT), beschikbaar is gesteld aan kopers. Dit kan op specifieke websites of online marktplaatsen. Wat deze NFT's uniek maakt, is dat ze niet kunnen worden vervangen of ingewisseld voor een ander activum, wat betekent dat ze enige waarde hebben en op de markt kunnen worden verhandeld. "Dropping" betekent dat deze NFT's op een bepaald tijdstip worden vrijgegeven, meestal in beperkte hoeveelheden, wat betekent dat ze snel op kunnen raken.

 

DYOR

DYOR staat voor "Do Your Own Research". Dit betekent dat het uw verantwoordelijkheid is om iets te onderzoeken en te begrijpen voordat u een beslissing neemt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u overweegt te investeren in een bepaald bedrijf, of als u besluit welke stappen u in uw carrière wilt zetten. Het idee achter DYOR is dat u zelf moet leren en onderzoeken, in plaats van te vertrouwen op anderen om u te vertellen wat u moet doen of denken.

 

Ether

Ether is de digitale valuta die wordt gebruikt op het Ethereum-netwerk. Het is de belangrijkste valuta op het Ethereum-platform en wordt gebruikt voor transacties en betalingen voor slimme contracten. Ether kan worden gebruikt om te betalen voor diensten op het Ethereum-netwerk, zoals het uitvoeren van slimme contracten of het maken van gedecentraliseerde applicaties (dApps). Het kan ook fiat of andere cryptocurrencies kopen en verkopen op cryptocurrency-uitwisselingen.

 

Ethereum

Ethereum is een open-source blockchain-platform waarmee mensen slimme contracten kunnen maken en uitvoeren. Het is ontworpen om gedecentraliseerde applicaties te bouwen en op zijn eigen blockchain te draaien. Ethereum gebruikt de programmeertaal Solidity en heeft zijn eigen cryptocurrency, Ether. Het is ontworpen als een wereldwijd computernetwerk waarmee mensen met elkaar kunnen communiceren en transacties kunnen uitvoeren zonder tussenkomst van een tussenpersoon.

 

Extended Reality (XR)

"Extended reality" is een term die verwijst naar technologieën die de werkelijkheid uitbreiden op een manier die onze natuurlijke waarneming te boven gaat. Dit kan worden bereikt door middel van virtual reality (VR), waarbij mensen een virtuele wereld ervaren via headsets of brillen, of augmented reality (AR), dat digitale objecten en informatie toevoegt aan onze echte omgeving. Deze technologieën kunnen worden gebruikt voor entertainment, onderwijs, training, ontwerp en meer.

 

Forgen

"Forgen" verwijst naar het maken en koppelen van digitale kunstwerken of andere digitale objecten aan unieke, niet-fungibele tokens (NFT's) die zijn opgeslagen op de blockchain. Dit betekent dat digitale objecten uniek zijn en niet kunnen worden gekopieerd of vervangen, waardoor ze waarde toevoegen aan verzamelaars en investeerders. "Forgen" verwijst naar het proces van het maken van NFT's, vergelijkbaar met het maken van mallen voor traditionele kunstwerken.

 

FUD

‘Fear, uncertainty, and doubt’. Een (tijdelijke) gemoedstoestand. De term FUD wordt ook vaak gebruikt om te verwijzen naar misleidende of valse informatie die wordt verspreid.

 

Gas / Gas Fee

Gas fees zijn vergoedingen die moeten worden betaald om transacties op de blockchain uit te voeren. Ze zijn nodig om ervoor te zorgen dat degenen die transacties uitvoeren (miners) worden beloond voor hun werk. Dit is belangrijk omdat miners ervoor zorgen dat de blockchain veilig blijft door nieuwe transacties te valideren en toe te voegen aan de blockchain. Als gaskosten niet worden betaald, ontvangen mijnwerkers geen beloningen en zullen ze minder geneigd zijn om transacties te doen. Hoe hoger de gasvergoeding, hoe sneller de transactie zal worden uitgevoerd, omdat de miner eerder de transactie met de hogere gasvergoeding zal kiezen.

 

GM

"gm" betekent "goedemorgen". Het is een afkorting die wordt gebruikt om iemand op sociale media te begroeten.

 

GN

"gn" betekent "welterusten" of "tot ziens". Het is een afgeleide van de uitdrukking "goedendag" en wordt gebruikt als begroeting op Twitter. Het wordt meestal gebruikt als een vriendelijke manier om iemand op sociale mediaplatforms te begroeten.

 

Governance 

"Governance" in de crypto branche verwijst naar het proces van het nemen van beslissingen over de richting en het beleid van een blockchain of andere gedecentraliseerde applicatie. Dit gebeurt meestal via een democratisch proces, waarbij alle gebruikers van de applicatie kunnen stemmen op verschillende voorstellen en aanpassingen. Daarom is de governance van een web3-applicatie het systeem dat ervoor zorgt dat deze op een transparante en democratische manier wordt beheerd en ontwikkeld.

 

Gwei 

"Gwei" is een eenheid van gas in blockchain-systemen zoals Ethereum. Het wordt gebruikt om te bepalen hoeveel gas er nodig is om een specifieke actie op het blockchain-netwerk uit te voeren, zoals het verzenden van een transactie of het uitvoeren van een slim contract.

 

Hash

Een hash in een blockchain is een unieke code die wordt gegenereerd om informatie in een blockchainblok te verifiëren. Ze worden gebruikt om de integriteit van de informatie in het blok te waarborgen en te voorkomen dat iemand het blok wijzigt of manipuleert. De hash wordt gemaakt door de informatie in het blok te hashen, wat betekent dat het wordt omgezet in een onleesbare code die moeilijk te ontcijferen is. Als zelfs het kleinste detail in een blok verandert, verandert de hash-waarde, wat betekent dat het blok niet langer geldig is en dus niet kan worden toegevoegd aan de blockchain.

 

HFSP

"Have Fun Staying Poor" in de cryptocultuur betekent dat mensen die geen risico's nemen en in cryptocurrencies investeren, arm zullen blijven. Dit is een manier om mensen te stimuleren om te investeren en te profiteren van de groei van de cryptocurrency-markt, in plaats van deze voorbij te laten gaan en verarmd te blijven.

 

HODL

"HODL" is een jargonterm in de cryptocurrency-wereld om uw investering vast te houden, zelfs als deze in waarde daalt of fluctueert. De term komt voort uit de fout om "hold" te schrijven in een bericht op een online forum over Bitcoin. Het idee achter "HODL" is dat in plaats van te proberen de markt te timen en te verkopen wanneer de waarde van een bepaalde cryptocurrency hoog is, u geduld kunt hebben en uw investering kunt vasthouden in de verwachting dat de waarde op de lange termijn zal groeien. opstaan. Dus "HODL" is een manier om uw vertrouwen in de toekomst van cryptocurrencies uit te drukken en uw bereidheid om door te gaan met uw investering in moeilijke tijden.

 

ICO

ICO staat voor Initial Coin Offering en is een manier om geld in te zamelen voor nieuwe cryptocurrency-projecten. Het werkt als een beursintroductie (IPO) van een aandeel, waarbij mensen in een project investeren in ruil voor enkele tokens van een nieuwe cryptocurrency. Een token is een digitaal aandeel in een project dat later kan worden verkocht of gebruikt binnen het platform. ICO's zijn een populaire manier voor startups om geld in te zamelen, maar ze zijn ook riskant omdat ze niet altijd gereguleerd zijn en projecten kunnen mislukken.

 

Immersive

"Immersive" betekent dat gebruikers een volledig meeslepende en boeiende ervaring hebben bij het gebruik van een website of applicatie. Dit kan betekenen dat gebruikers volledig de virtuele wereld kunnen betreden die door de site of app is gecreëerd, of dat de site of app technologieën zoals virtual reality of augmented reality gebruikt om een gevoel van onderdompeling te creëren. In de context van web3 kan de term 'meeslepend' ook verwijzen naar de manier waarop een gebruiker omgaat met een website of applicatie, bijvoorbeeld via spraak- of bewegingsbesturing.

 

IPFS

"IPFS" of "Interplanetary File System" is een bestandssysteem dat is ontworpen om gegevens op te slaan en te delen tussen verschillende locaties zonder afhankelijk te zijn van een internetverbinding of andere traditionele middelen voor gegevensuitwisseling.

 

IRL

"IRL" betekent "In het echte leven", dat wil zeggen "in het echte leven". Dit wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar een activiteit of gebeurtenis die in het echte leven plaatsvindt, in tegenstelling tot een online of virtuele wereld. Iemand zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: "Ik ga naar de IRL-cryptoconferentie", verwijzend naar de conferentie die persoonlijk wordt gehouden, niet online.

 

KYC

De volledige naam van KYC is "Know Your Customer", wat betekent dat bedrijven of organisaties de identiteit van klanten verifiëren om te voldoen aan wet- en regelgeving zoals anti-witwassen en anti-terrorismefinanciering. In de wereld van cryptocurrencies betekent dit dat sommige bedrijven en beurzen de identiteit van hun gebruikers verifiëren voordat ze toegang krijgen tot bepaalde diensten of transacties. Dit is om fraude te voorkomen en om ervoor te zorgen dat gebruikers van de Services legitiem zijn.

 

L1

"Laag 1" in codering betekent dat het deel uitmaakt van de basisstructuur van een cryptocurrency-systeem. Het omvat de technologieën en protocollen die de werking van het systeem regelen, zoals blockchain-netwerken en consensusmechanismen. Het is de basis waarop andere lagen van het systeem worden gebouwd, zoals slimme contracten of gedecentraliseerde applicaties. Laag 1 is daarom een belangrijk onderdeel van de cryptografische infrastructuur en heeft een aanzienlijke impact op de veiligheid en integriteit van het systeem.

 

L2

"Laag 2" in crypto verwijst naar de tweede laag op het blockchain-netwerk, bovenop de basislaag (ook bekend als "Laag 1"). De tweede laag kan bijvoorbeeld worden gebruikt om transacties sneller te verwerken of het aantal benodigde bevestigingen te verminderen. Dit gebeurt omdat Layer 2 een soort tussenlaag is tussen de blockchain en gebruikers, die transacties verwerken voordat ze naar de blockchain worden gestuurd. Hierdoor hoeft de blockchain zelf minder rekenkracht te gebruiken, wat het netwerk efficiënter maakt.

 

Launchpad

In de cryptowereld is een launchpad een platform waarop nieuwe cryptocurrency projecten gelanceerd kunnen worden. Dit kan de vorm aannemen van een Initial Coin Offering (ICO) of Initial Exchange Offering (IEO). Het doel van het lanceerplatform is om nieuwe cryptocurrencies aan het publiek te introduceren en fondsen te werven om het project te financieren. Mensen kunnen hun geld investeren in nieuwe cryptocurrencies op het launchpad in ruil voor tokens die ze kunnen gebruiken of verkopen op beurzen.

 

Mainnet

Het mainnet in Ethereum is het daadwerkelijke blockchain-netwerk dat de Ethereum-cryptocurrency en slimme contracten beheert. Dit in tegenstelling tot testnets, die alleen bedoeld zijn voor ontwikkelaars om hun code te testen voordat deze op het mainnet wordt uitgevoerd. Het mainnet is ook openbaar toegankelijk, wat betekent dat iedereen eraan kan deelnemen en transacties kan uitvoeren. Het is belangrijk om te onthouden dat het mainnet echt geld en waardevolle activa kan bevatten, dus wees voorzichtig bij het gebruik ervan.

 

Mempool

Mempool is een term die in het blockchain-ecosysteem wordt gebruikt om te verwijzen naar een buffer van onbevestigde transacties. Deze transacties wachten om te worden bevestigd en opgenomen in nieuwe blokken van de blockchain. Elke keer dat een gebruiker een transactie doet, wordt deze aan de mempool toegevoegd totdat mijnwerkers deze bevestigen en in een blok opnemen. De grootte van de mempool kan variëren, afhankelijk van het aantal transacties en de rekenkracht die beschikbaar is om transacties te bevestigen.

 

Metamask

Metamask is een browser-plug-in waarmee gebruikers cryptocurrencies veilig kunnen gebruiken en beheren. Het geeft gebruikers ook toegang tot de Ethereum-blockchain, zodat ze slimme contracten kunnen uitvoeren en kunnen deelnemen aan cryptoprojecten.

 

Metaverse

Een metaverse is een virtuele wereld die bestaat in de internetomgeving. Het is een digitale plek waar mensen kunnen communiceren en interageren met elkaar en met virtuele objecten en omgevingen, van pagina's tot plaatsen. In de metaverse kunnen mensen avatars gebruiken om zichzelf te vertegenwoordigen en kunnen ze deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals gamen, socializen met andere gebruikers en zelfs zaken doen. De virtuele wereld is ook een belangrijke plek voor cryptocurrencies, omdat het een manier biedt om digitale activa zoals NFT's te kopen, verkopen en verhandelen op een vergelijkbare manier als in het echte leven.

 

Mint / Minten / Minting

"Minten" is het maken van een nieuw uniek niet-fungibel token (NFT). Het is een digitaal verzamelobject dat is opgeslagen op de blockchain en kan niet worden vervangen of geruild voor iets anders van gelijke waarde. Het slaan van NFT's wordt gedaan door gebruikers of organisaties die objecten willen produceren en op de blockchain willen plaatsen. Dit wordt meestal gedaan via specifieke platforms of dApps (gedecentraliseerde applicaties) die gespecialiseerd zijn in het slaan van NFT's. NFT's kunnen vervolgens worden verkocht of verhandeld op de NFT-marktplaats.

 

Minen / mining

"Mining" is het proces waarbij computers berekeningen uitvoeren om transacties in een blockchain-netwerk te verifiëren en te verifiëren. Dit proces helpt de integriteit van het netwerk te behouden en genereert nieuwe munten. De computers die deze berekeningen uitvoeren, worden "mijnwerkers" genoemd en ontvangen nieuwe munten als beloning voor hun werk. Dit proces is geautomatiseerd en ontworpen om het netwerk veilig te houden en frauduleuze transacties te voorkomen.

 

Move-to-earn

Move-to-earn is een manier om cryptocurrency te verdienen door actief te zijn. Ook kun je regelmatig deelnemen aan speciale uitdagingen en wedstrijden om extra geld te verdienen. Als je bijvoorbeeld meedoet aan de wekelijkse uitdaging van 10.000 stappen, kun je extra geld verdienen als je dit doel bereikt. Als je genoeg geld hebt verdiend, kun je het op je bankrekening storten. Zo kun je op een leuke manier geld verdienen terwijl je beweegt en blijft bewegen.

 

NGMI

“Not gonna make it” in cryptocurrency betekent dat het onwaarschijnlijk is dat een bepaalde cryptocurrency zal slagen en daarom niet winstgevend is voor beleggers. Dit zou kunnen betekenen dat de waarde van cryptocurrencies verder zal dalen en dat het moeilijk zal zijn om ze met winst te verkopen. Het kan ook betekenen dat cryptocurrencies niet populair genoeg zijn om succesvol te blijven in de markt.

 

Node

Een node is een punt of verbinding in een netwerk. Nodes communiceren met elkaar en kunnen data en informatie uitwisselen. Samen vormen ze een netwerk waar verschillende apparaten met elkaar kunnen communiceren. In Web3 worden nodes vaak gebruikt als validators om nieuwe blokken in de blockchain te controleren.

 

Non-fungible tokens (NFT's)

Een non-fungible token (NFT) is een uniek digitaal token dat niet kan worden vervangen door een ander identiek token. Dit komt omdat elke NFT een unieke waarde heeft op basis van de inhoud of het doel ervan. Een NFT van een kunstwerk kan bijvoorbeeld waardevoller zijn dan een NFT van een virtuele badge. NFT's worden vaak gebruikt om het eigendom of de authenticiteit van digitale kunstwerken, muziek, game-items en andere online merchandise te bewijzen.

 

OG

OG betekent "Original Gangster", oorspronkelijk een naam voor mensen die al lang actief zijn in een bepaald gebied of scene. In de cryptowereld wordt het vaak gebruikt om iemand te omschrijven die al heel lang met cryptocurrencies bezig is en veel ervaring heeft opgedaan. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die actief is sinds het ontstaan van Bitcoin, of iemand die veel verschillende cryptocurrencies bezit en heeft gebruikt. Het is een term die respect uitdrukt voor iemand die al lang actief is in de crypto- of Web3-industrie en veel kennis heeft opgedaan.

 

Opensea

Opensea is een platform voor het verhandelen van non-fungible tokens (NFT's) in de cryptowereld. Dit is een marktplaats waar mensen allerlei soorten NFT's kunnen kopen en verkopen, zoals digitale kunst, virtueel eigendom en verzamelobjecten. Het platform heeft tot doel transparantie te bieden in NFT-transacties en eerlijke en veilige transacties te garanderen. Het is een populaire plek voor mensen die willen investeren in NFT's of gewoon op zoek zijn naar leuke digitale verzamelobjecten om te verzamelen.

 

Paper hands

Handelen in papieren valuta betekent dat als de prijs van een bepaalde cryptocurrency daalt, iemand deze snel zal verkopen. Ze hebben geen vertrouwen in de waarde van cryptocurrencies en verkopen snel, zelfs als dat betekent dat ze geld verliezen. Dit in tegenstelling tot hodlers, die hun cryptocurrency behouden, zelfs als de prijs daalt, omdat ze geloven in de toekomstige waarde ervan.

 

Peer-to-peer (P2P)

Peer-to-peer (P2P) is een manier om gegevens en communicatie tussen twee of meer computers te delen zonder een centrale server. Dit betekent dat computers direct met elkaar verbonden zijn zonder tussenpersoon om informatie uit te wisselen.

In web3 wordt P2P gebruikt om decentralisatie te bevorderen en een enkel punt van controle over gegevens of communicatie te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor cryptocurrencies, waarbij transacties rechtstreeks tussen gebruikers worden verwerkt zonder tussenkomst van een bank.

 

P2P kan ook worden gebruikt om bestanden, zoals muziek of films, te delen zonder dat er een centrale server nodig is om ze te hosten. Dit helpt de kosten van het hosten van deze bestanden te verlagen en de downloadsnelheden te verhogen. Kortom, P2P in web3 is een manier om te communiceren en gegevens te delen zonder een centrale server, wat helpt om decentralisatie te bevorderen en de kosten en snelheid van gegevensuitwisseling te verhogen.

 

Play-to-earn 

Play-to-earn is een concept in de wereld waar mensen games spelen of interactie hebben in een game-indeling om cryptocurrency te verdienen. Dit kan bijvoorbeeld door het spelen van videogames of het doen van quizzen om tokens te verdienen. Het doel van geld verdienen met games is om mensen op een leuke en toegankelijke manier te laten deelnemen en tegelijkertijd cryptocurrency te verdienen.

 

POAP

"POAP", ook wel "Proof of Attendance" genoemd, is een manier om te bewijzen dat iemand aanwezig is bij een bepaald evenement of een bepaalde bijeenkomst. Dit gebeurt door middel van digitale verificatie op de blockchain. Een concert- of conferentieticket kan bijvoorbeeld op een smartphone worden gescand en als bewijs van aanwezigheid op de blockchain worden opgeslagen. Het gebruik van blockchain maakt het bewijs van aanwezigheid betrouwbaar en onomkeerbaar, wat betekent dat het niet kan worden gewijzigd. POAP kan dan bijvoorbeeld worden uitgebreid met videoreportages van gebeurtenissen.

 

Private key

Een privésleutel in web3 is een unieke code die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot een cryptocurrency-portemonnee. Het is een soort wachtwoord voor deze portemonnee waarmee de eigenaar kan bepalen wie er toegang toe heeft en welke transacties ermee gedaan kunnen worden. Het is belangrijk om de privésleutel privé te houden, want als iemand anders er toegang toe heeft, kan hij of zij de cryptocurrency in de portemonnee stelen. Daarom zijn privésleutels een essentieel onderdeel van het beveiligen van cryptocurrency-portefeuilles in web3.

 

Proof-of-work (PoW)

Proof-of-work is een beveiligingsmechanisme dat wordt gebruikt in blockchains om dubbele transacties of frauduleuze activiteiten te voorkomen. Het werkt door rekenproblemen op te lossen, waarbij gebruikers (vaak "mijnwerkers" genoemd) hun rekenkracht gebruiken om een bepaald probleem op te lossen. Wanneer ze dat doen, ontvangen ze een beloning, meestal in de vorm van cryptocurrency. Dit proces wordt continu herhaald om ervoor te zorgen dat de blockchain veilig blijft en alle transacties correct registreert.

 

Proof of stake (PoS)

Proof of stake is een methode om te bepalen wie het volgende blok aan de blockchain mag toevoegen. Dit wordt niet bereikt door een wiskundig probleem op te lossen, zoals een bewijs van werk, maar door een bepaald aantal munten van de bijbehorende cryptocurrency te bezitten. Wie het grootste aandeel munten heeft, heeft de grootste kans om het volgende blok toe te voegen en zo beloond te worden. Dit zorgt ervoor dat degenen met een grote hoeveelheid munten een prikkel hebben om actief bij te dragen aan het netwerk, wat in theorie leidt tot een veiligere en efficiëntere blockchain.

 

Rekt

"Rekt" betekent dat iemand of iets financieel of emotioneel is gekwetst of verloren. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door NFT's te verhandelen of te beleggen in cryptocurrencies. Het woord komt van het Engelse woord "wrecked", wat "vernietigen" betekent.

 

Royalty / Royalties / Royalty split

Betaal "royalty's" met behulp van non-fungible tokens (NFT's). NFT is een uniek digitaal object dat is geregistreerd op de blockchain en niet kan worden vervangen door een ander object. Dit kan bijvoorbeeld een kunstwerk zijn of een uniek game-item. Wanneer iemand een NFT gebruikt of verkoopt, kan de eigenaar van de NFT royalty's ontvangen. Dit gebeurt meestal via een slim contract op de blockchain, waarbij royalty's automatisch worden betaald aan de eigenaar van de NFT.

 

Pullback 

Een "pullback" is wanneer een project of token plotseling stopt met functioneren, of stopt met het ondersteunen van het token, wat kan leiden tot een plotselinge daling van de waarde van het token. Dit gebeurt meestal wanneer de ontwikkelaar van het project of de maker van het token plotseling verdwijnt of het project op een andere manier oneerlijk beëindigt, wat kan leiden tot verliezen voor degenen die in het project of token hebben geïnvesteerd. Het is belangrijk om de betrouwbaarheid van een project of token goed te onderzoeken en te begrijpen voordat u erin investeert om te voorkomen dat u wordt teruggetrokken.

 

Seed phrase / Seed

Een seed phrase in een blockchain is een reeks woorden die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot een specifiek blockchain-account. Het is belangrijk om het zorgvuldig te bewaren, want als u het kwijtraakt, heeft u geen toegang meer tot uw account, noch tot uw cryptocurrency of NFT. Daarom is het geheugensteuntje een soort wachtwoord voor je blockchain-account.

 

Self sovereign identity (SSI)

"Self sovereign identity" is een concept waarin individuen hun eigen beslissingen nemen over hoe ze hun identiteit presenteren en delen met anderen, zonder afhankelijk te zijn van externe partijen of autoriteiten. Dit betekent dat mensen verantwoordelijk zijn voor het beheren en beschermen van hun identiteit en persoonlijke gegevens, niet overheden of bedrijven. Dit kan worden bereikt door technologieën zoals blockchain en digitale portefeuilles te gebruiken om het eigendom van individuen over hun identiteit en gegevens te versterken.

 

Smart contract 

Een smart contract is een computerprogramma dat op een blockchain draait. Het is ontworpen om de uitvoering van overeenkomsten tussen twee of meer partijen te automatiseren. Als iemand bijvoorbeeld een product koopt, kan een slim contract automatisch geld overmaken van de koper naar de verkoper en het product automatisch naar de koper verzenden.

 

Slimme contracten kunnen ook andere zaken aan, zoals het automatisch betalen van rente op investeringen of het afdwingen van verzekeringen wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

 

Het voordeel van een smart contract is dat het transparant en niet te manipuleren is omdat het op de blockchain staat. Dit betekent dat iedereen kan zien wat er in het slimme contract staat en dat het niet kan worden gewijzigd zonder dat iedereen het ziet. Dit maakt smart contracts een veilige manier om afspraken te maken en in te plannen.

 

Staking

Staking in crypto is het proces van het vergrendelen of "verhypothekeren" van crypto-tokens of -munten op een blockchain-netwerk om validators te worden en zo deel te nemen aan de beveiliging van het netwerk. Als beloning voor het helpen beveiligen van het netwerk, deel je de transactiekosten. Het doel van staking is om de beveiliging van het netwerk te decentraliseren en ervoor te zorgen dat niet alleen grote mijnwerkers het netwerk controleren. Staking vereist over het algemeen dat u een bepaald aantal tokens bezit en actief deelneemt aan het netwerk door verificatie te verstrekken. Het is een manier om deelnemers te belonen voor het helpen beveiligen van het netwerk en het onderhouden van een gezonde, gedecentraliseerde blockchain.

 

Stop Limit / Stop loss

Stop limit of stop loss is een manier van handelen om groot verlies bij een sterke daling te voorkomen. Je kunt op alle crypto die je bezit een stop loss zetten. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch al je coins verkopen op het moment dat de koers onder een bepaalde lijn komt, zoals 6% lager dan de aankoopprijs. Een volledige uitleg over dit onderwerp vind je op de pagina: wat is stop limit / stop loss?

 

Testnet

Een testnet is een besloten gedeelte van het Ethereum-netwerk waar mensen kunnen experimenteren met het bouwen van dApps (gedecentraliseerde applicaties) en het testen van slimme contracten zonder gebruik te maken van echte ether (de cryptocurrency van Ethereum). Dit is een manier om te oefenen en te leren hoe het Ethereum-ecosysteem werkt zonder enig financieel risico. Het is ook een geweldige bron voor ontwikkelaars om nieuwe functies te ontwikkelen en het Ethereum-netwerk bij te werken.

Third-Party

Third-Party’s zijn personen of organisaties die niet direct betrokken zijn bij transacties, maar een belangrijke rol spelen bij het verifiëren en valideren van transacties. Dit kan bijvoorbeeld een bank zijn die de identiteit van een partij verifieert of een notaris die een contract bevestigt. De rol van derden is belangrijk bij het opbouwen van vertrouwen. In de meeste gevallen beheren blockchains zoals Bitcoin of Ethereum de intermediaire rol. Dit maakt de derde partij niet langer een centrale entiteit, maar een gedecentraliseerde.

 

TL;DR

"TL;DR betekent "Too long; Didn’t Read" of "te lang; niet gelezen". Het is een afkorting die wordt gebruikt om aan te geven dat een bericht of tekst te lang of te ingewikkeld is om te lezen. Soms wordt het gebruikt om een bericht of tekst samen te vatten, zodat mensen het kunnen lezen zonder het hele bericht te hoeven lezen.

 

Token

Een token is een digitale eenheid die kan worden gebruikt als betaalmiddel of die een soort recht of eigendom vertegenwoordigt. Het wordt vaak gebruikt in cryptocurrency-uitwisselingen of gedecentraliseerde toepassingen, waar het kan worden gebruikt als een soort "digitale valuta" of als een manier om bepaalde rechten of privileges te verlenen. Soms worden tokens ook gebruikt als een soort "sleutel" om toegang te krijgen tot bepaalde diensten of systemen. Over het algemeen kan een token worden gezien als een digitale vorm van waarde of macht die op verschillende manieren kan worden uitgegeven, gebruikt en uitgewisseld.

Tokenomics

Tokenomics is het onderdeel van een cryptocurrency- of blockchain-project dat zich bezighoudt met de uitgifte, circulatie en waardering van tokens. Dit kan bijvoorbeeld zijn de uitgifte van een bepaald aantal tokens aan het begin van het project, hoe deze tokens vervolgens worden verdeeld onder investeerders of gebruikers en hoe de waarde van de tokens in de markt wordt bepaald. Tokenomics kan ook regels bevatten over hoe tokens in projecten kunnen worden gebruikt, zoals het kopen van diensten of beloond worden voor het bijdragen aan het project. Het doel van tokenomics is het creëren van een stabiele en eerlijke economie rond tokens om projecten te ondersteunen en te laten groeien.

Token gated

Tokengate is een beveiligingsmaatregel die wordt gebruikt om de toegang tot bepaalde systemen of gebieden te beperken. Dit gebeurt door het uitgeven van specifieke tokens die dienen als een soort toegangsbewijs. Een Web2-voorbeeld van Token Gate is het gedeelte Mijn account na inloggen. Als iemand een token bezit, wordt hij of zij toegelaten tot het gebied of systeem waarvoor de token is uitgegeven. Als iemand geen token heeft, kan hij of zij niet naar binnen. Zo blijft de ruimte of het systeem veilig en kan alleen geautoriseerd personeel naar binnen.

Utility

Utility is een belangrijk concept bij het begrijpen van non-fungible tokens (NFT's). Dit betekent dat NFT's waardevol zijn voor hun eigenaren vanwege de specifieke eigenschappen of functies die ze bieden.

 

NFT's kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Een van de belangrijkste hiervan is toegang tot exclusieve ervaringen: sommige NFT's stellen eigenaren in staat exclusieve ervaringen op te doen, zoals toegang tot speciale evenementen of virtuele werelden.

virtuele realiteit (VR)

 

Virtual reality (VR)

Virtual reality (VR) is een technologie waarmee je een door de computer gegenereerde omgeving kunt ervaren alsof deze echt is. Door een speciale bril of koptelefoon kun je een 360 graden beeld zien en door deze digitale wereld bewegen alsof je er zelf bij bent. Deze kan gebruikt worden om te gamen, maar ook voor trainingen of gesimuleerde situaties.

 

WAGMI

"WAGMI" is een acroniem voor Encryption World, wat staat voor "We gaan het halen". Deze term wordt gebruikt om te verwijzen naar het idee dat beleggers hun portefeuille als een langetermijninvestering beschouwen. Dit toont aan dat investeerders bereid zijn om voor de lange termijn in een bepaalde cryptocurrency te investeren, in plaats van snel te handelen en op korte termijn winst te maken.

 

Wallet

Een "wallet" is een digitale portemonnee waarin u cryptocurrencies en andere digitale activa, zoals NFT's, kunt opslaan. Het is een online account waar u uw digitale valuta en andere digitale activa kunt beheren. Het is vergelijkbaar met een fysieke portemonnee, maar in plaats van fysieke munten of biljetten bevat het digitale munten en tokens. Het kan worden gebruikt om betalingen te doen, betalingen te ontvangen of activa te verhandelen. Het is een belangrijk onderdeel van de web3-economie omdat het mensen in staat stelt om gemakkelijk digitale valuta en andere activa uit te geven.

Web / Internet

Het internet is een wereldwijd netwerk van onderling verbonden computers en servers. Via internet kunt u informatie opzoeken, e-mailen en communiceren met anderen. Het is een enorme digitale ruimte waar je toegang hebt tot allerlei soorten informatie en diensten. U kunt bijvoorbeeld websites bezoeken, social media gebruiken en online winkelen. Internet is dus een manier om in contact te blijven met de rest van de wereld en om informatie te delen en te verkrijgen.

 

Web1 was de eerste generatie van internet, met de nadruk op het delen van informatie en documenten. Interactie met de gebruiker is beperkt en vooral een manier om informatie te vinden.

 

Web2 is de tweede generatie van internet, gericht op interactie en samenwerking. Gebruikers kunnen actief deelnemen aan online communities door te bloggen, te posten op sociale media of deel te nemen aan online discussies. Web2 biedt ook meer mogelijkheden voor personalisatie en een grotere focus op het delen van persoonlijke ervaringen en ideeën.

 

Web3

Web3 is een overkoepelende term voor technologieën en protocollen die gericht zijn op het bouwen van een gedecentraliseerd, gedistribueerd en gedecentraliseerd internet. Dit betekent dat het internet niet langer wordt gecontroleerd door een paar grote bedrijven of overheden, maar dat iedereen op het netwerk gelijk is en mee kan doen. Web3 gebruikt blockchain-technologie om gegevens op te slaan en te verzenden en ervoor te zorgen dat iedereen op het netwerk op dezelfde manier kan communiceren. Web3 kan ook worden gebruikt om slimme contracten uit te voeren, wat betekent dat bepaalde overeenkomsten en transacties automatisch kunnen worden uitgevoerd zonder tussenkomst van een tussenpersoon. Het doel van Web3 is om een veiliger, transparanter en inclusief internet te creëren.

 

Web 3.0

Web3 is een algemene term voor alle technologieën die verband houden met het gebruik van blockchain op internet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van decentrale applicaties (dApps) en het gebruik van cryptocurrencies.

 

Web 3.0 is de term die wordt gebruikt om de volgende generatie internet te beschrijven, die tot doel heeft de manier waarop mensen communiceren en samenwerken op internet te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het gebruik van kunstmatige intelligentie, Internet of Things (IoT) en Semantic Web-technologieën. Het doel van Web 3.0 is om internet slimmer en gebruiksvriendelijker te maken en gemakkelijker te laten communiceren met de fysieke wereld.Dus web3 en web 3.0 zijn twee verschillende dingen, hoewel ze gerelateerd zijn. Web3 richt zich op het gebruik van blockchain op internet, terwijl Web 3.0 zich richt op het verbeteren van de manier waarop we internet gebruiken en samenwerken.

 

Whitelist (WL)

Een "whitelist" is een lijst met portemonnee-adressen die toegang hebben tot een bepaalde NFT-veiling of -verkoop. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om te beperken wie toegang heeft tot exclusieve NFT-collecties of om te voorkomen dat frauduleuze partijen deelnemen aan verkopen. Witte lijsten kunnen worden onderhouden door de verkoper of eigenaar van de NFT of door een onafhankelijke derde partij. Alleen personen op de witte lijst kunnen deelnemen aan NFT-veilingen of -verkopen.

Wrapped Ethereum / Wrapped token / wETH

Wrapped Ethereum is een token op de Ethereum-blockchain die 1:1 is gekoppeld aan de waarde van één Ether. Het kan worden gebruikt om ether te verplaatsen tussen blockchain-netwerken die niet standaard ethereum ondersteunen, zoals het EOS-netwerk. Dit maakt het mogelijk om diensten op deze andere blockchain-netwerken te gebruiken zonder dat je daadwerkelijk ether aan die netwerken hoeft uit te geven. Wrapped Ethereum wordt ook wel WETH genoemd.

 

XR

Extended reality (XR) is een term die wordt gebruikt om verschillende technologieën te beschrijven die de werkelijkheid op de een of andere manier vergroten of vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van virtual reality (VR), waarbij mensen een door de computer gegenereerde omgeving kunnen ervaren alsof deze echt is. Het kan ook gebeuren in augmented reality (AR), waarbij via smartphones of tablets digitale informatie wordt toegevoegd aan onze fysieke omgeving. Deze technologieën kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals gaming, onderwijs, amusement en zelfs medische behandeling. De mogelijkheden van uitgebreide realiteit zijn eindeloos en het blijft een snel evoluerende en evoluerende technologie.

Zero-Knowledge Proof

Zero-knowledge proofs zijn een manier om te bewijzen dat je over bepaalde informatie beschikt zonder die informatie daadwerkelijk te delen. Het werkt door de ene persoon (de bewijzer) te laten bewijzen dat hij over bepaalde informatie beschikt, en een andere persoon (de verificateur) kan verifiëren dat dit bewijs klopt zonder dat de verificateur de informatie zelf kent. Dit wordt gedaan door middel van een interactief spel waarbij de bewijzer vragen beantwoordt en de verificateur kan controleren of het antwoord juist is.

 

 

Blogs over populaire termen:

Leverage trading: wat is dat?

Wat is Fiat?

Wat is ETF?

 


Welke term wil je graag uitgelegd hebben?

Mis je een term of heb je een vraag over Bitcoins of een bepaalde term? Plaats hieronder je vraag/bericht.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Zen Man (vrijdag, 08 oktober 2021 00:52)

    Wat is leverage trading en hoe werkt het?