Veel gebruikte termen

in de wereld van de crypto currency worden allerlei termen gebruikt. Het is handig om 'de taal te spreken' om succesvol te zijn in de handel, inkoop en verkoop van Bitcoins en andere coins.

 

Sellwall: letterlijk vertaald is dit een verkoopgrens. Bij bepaalde coins wordt er verkoopgrens gerealiseerd om te voorkomen dat een cointreau te snel in waarde stijgt. Een dergelijke sellwall wordt vaak gecreëerd door een partij die veel coins in bezit heeft. De werkwijze is als volgt. Deze partij zet een groot aantal coins te koop op een bepaald tarief. op het moment dat de coin deze waarde bereikt, bijvoorbeeld na een snelle waardestijging, dan trekt deze partij ineens zijn coins terug. Hierdoor stabiliseert de cointreau. Soms wordt hierdoor zelfs een waardedaling gerealiseerd.

 

Buywall: hetzelfde als een buywall, maar dan bij waardedaling.

 

ICO: initial coin offering. Achter elke coin zit een plan. Op de website van elke coin is te lezen welke plan de ontwikkelaar van de coin van plan is. De motivatie is voor veel ' long term' -investeerders een belangrijke graadmeter om te bepalen waarin men investeert. Hoe beter het ICO, hoe meer potentie de coin heeft.


FUD
: fear, uncertainty & doubt. Vertaling: angst, onzekerheid en twijfel. FUD is een belangrijke factor die invloed heeft op de koers van een munt. 

 

SEC/CME: Amerikaanse overheidsinstanties in de financiële hoek die invloed kunnen uitoefenen op de koers van de digitale valuta.

 

Altcoins: alle alternatieven voor Bitcoin. Bitcoin wordt vaak als standaard gebruikt en gezien. Er bestaan zelfs veel munten die zich in positieve en negatieve zin spiegelen aan de Bitcoin. Stijgt de Bitcoin? Dan dalen sommige andere coins. Er zijn echter ook coins die meestijgen met de koers van de Bitcoin.

 

Fork: een cryptocoin is niets meer dan een protocol, ofwel een overzicht van regels waar iedereen binnen het netwerk zich aan zal houden. het kan voorkomen dat de meningen over de inhoud van de regels verschillen. Het kan dan gebeuren dat diverse groepen een andere toekomstvisie hebben. Dit kan leiden tot een splitsing. De tweede partij zal zich afsplitsen en de broncode aanpassen. Dit zal leiden tot een soft fork of hard fork. Een voorbeeld hiervan is Segwit2x, een potentiële hard fork van Bitcoin.

 

Wallet: digitale munten worden niet beheerd door een bank. Hierdoor valt een stuk veiligheid weg, dat wordt gecompenseerd door de inzet van wallets. In een Wallet kun je je coin (of coins) veilig bewaren. Bekijk populaire wallets 

 

Node: elke computer die verbinding maakt met het netwerk van betreffende coin wordt een node genoemd. Cryptocoins halen hun veiligheid uit het netwerk (peer-to-peer). Alle transacties die hebben plaatsgevonden worden op de achtergrond gedeeld met alle 'peers', waardoor hiermee nooit gefraudeerd kan worden. De afspraken en dus ook alle transacties liggen op vele plekken vast. Nodes en vooral full-nodes zijn noodzakelijk om gegevens uit te wisselen en up-to-date te houden. Full-nodes vormen de ruggengraat van de Blockchain doordat de full-nodes alle afspraken en transacties vastleggen en delen met andere full-nodes.

 

HODL: HODL is een verbastering van het Engelse woord ‘hold’. De term is bij toeval ontstaan op een forum en is een eigen leven gaan leiden. HODL wordt door een handelaar gebruikt om aan te geven dat hij zijn coins niet verkoopt als de koers daalt. Een dalende koers zorgt vaak voor angst en kan leiden tot emotie-verkoop. Handelaren roepen dan “HODL!” om aan te geven dat ze vertrouwen hebben dan de koers weer gaat stijgen.

 

Future: zakelijke beleggers hebben voortaan ook de mogelijkheid om te speculeren op de koers van de Bitcoin. Ze kunnen geen coins inkopen of verkopen, maar ze “gokken” op een koersstijging of koersdaling van de Bitcoin. Deze handel in futures is mogelijk op de beurs en wordt nu ook via diverse banken aangeboden.

 


Pump
: een pump is een snelle, extreme stijging van een coin. Daarbij moet je denken aan een piek waarbij de grafiek een bijna verticale lijn laat zien en binnen één of enkele uren veel sterker stijgt dan gebruikelijk is. Vaak ligt de oorzaak in een positieve ontwikkeling. Denk hierbij aan een positief bericht in de media, een invloedrijk persoon die iets positiefs over de munt heeft gezegd of een succes dat de munt heeft geboekt. Dat laatste kan bijvoorbeeld zijn dat de munt is geadopteerd door een belangrijke exchange of dat bedrijf met internationale allure dat vertrouwen uitspreekt of een samenwerking start met de organisatie achter de coin.

 

Dump: net als een pump (snelle stijging) kan een munt ook een duikvlucht maken. Dat kan voortkomen uit een negatief bericht of negatieve ontwikkeling m.b.t. de munt, de organisatie of het project. Een dump kan ook een correctie zijn van een eerdere pump. Hierdoor wordt de natuurlijke (groei)curve als het ware weer in ere hersteld.

 

Exchange: een exchange is een wisselkantoor waar coins gekocht en verkocht kunnen worden. Een exchange is over het algemeen (zeker in de cryptocoin-wereld) een online dienst. Een exchange verdient aan de marge per transactie. Elke keer dat je munten inkoopt en/of verkoopt dan brengt de exchange kosten in rekening. Dat kunnen zichtbare kosten (opslag voor transactiekosten) of onzichtbare kosten (hogere koers bij aankoop, lagere koers bij verkoop) zijn. 

 

Pair: op meerdere exchanges (handelshuizen/wisselkantoren) wordt gewerkt met pairs. Dat betekent dat er een select aantal combinaties waartussen kan worden gewisseld, bijvoorbeeld Bitcoin naar Litecoin (BTC -> LTC). In dit voorbeeld is "BTC -> LTC" dus een pair.

 

FOMO: FOMO is een Engelse term die betekent Fear Of Missing Out. FOMO is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat je bang bent dat je de boot mist. FOMO vindt bijvoorbeeld plaats als je je coins wilt verkopen, maar ze toch vasthoudt (HODL), omdat je bang bent dat de coin verder zal gaan stijgen, nadat je hebt verkocht. Ondanks dat je mogelijk een mooie winst hebt behaald, ontstaat toch het gevoel dat je niet het maximale eruit hebt gehaald. FOMO kan ook ontstaan als je een coin op het oog hebt en deze koopt (misschien wel op een slecht moment, bijvoorbeeld op een piekmoment), omdat je bang bent spijt te krijgen als je het niet doet. Angst is een slechte raadgever, wordt wel eens gezegd. Daarom is het bijvoorbeeld goed om vooraf voor jezelf een plan van aanpak te hanteren en je hieraan te houden. Spreek bijvoorbeeld een maximaal bedrag met jezelf af en de minimale tijd dat je de coin wilt houden. 

 

2FA (Two Factor Authentication): 2FA is een belangrijk extra slot op de deur om de veiligheid van online wallets op exchanges te optimaliseren. Naast je gebruikersnaam en wachtwoord voer je een cijfercode in die je via bijvoorbeeld je telefoon genereert. De cijfercode wisselt elke 30 seconden en is dus niet te traceren door hackers. Lees meer over 2FA (Two Factor Authentication)

 

BAGS: de coin die je op dat moment in bezit hebt. een Bagholder is een persoon die coins koopt met het doel ze langer vast te houden (hodlen)

 

Bear/bearish: een dalende markt. Coins worden over het algemeen minder waard. Dit is vaak een gevolg van een negatieve ontwikkeling die invloed heeft op de koers van de Bitcoin en derhalve ook op altcoins. Enerzijds een moment om goed te kijken naar je huidige wallet en anderzijds een moment om te kijken naar nieuwe aankoop mogelijkheden. De prijzen zijn immers laag.

 

Bull/bullish: een stijgende markt. Op dit moment veren alle handelaren op. Dit is namelijk het moment dat de winsten worden behaald. Koersen stijgen, waardoor eerder gedane investeringen in waarde zullen stijgen. 

 

TA: technische analyse van het mogelijke koersverloop. 

 

Whale: een zeer financieel krachtige handelaar. Er zijn wereldwijd vele zeer vermogende handelaren die tonnen of zelfs miljoenen in de Bitcoin-markt hebben gestoken. Zij zijn in de positie om individueel of zelfs als groep whales de markt te beïnvloeden.  

 

Leverage trading: wat is dat?

 

Wat is Fiat?

 

Wat is ETF?


Welke term wil je graag uitgelegd hebben?

Mis je een term of heb je een vraag over Bitcoins of een bepaalde term? Plaats hieronder je vraag/bericht.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Zen Man (vrijdag, 08 oktober 2021 00:52)

    Wat is leverage trading en hoe werkt het?