Belastingaangifte Bitcoins en andere cryptovaluta


Beschik je over Bitcoins of andere cryptocurrency? Houd er rekening mee dat de waarde moet worden opgegeven aan de Belastingdienst bij je jaaraangifte. Het staat vast dat dit van je verwacht wordt, want op de Belastingdienst schrijft dat dit wordt gezien als ‘overige bezittingen’. Bij de jaaraangifte in april dient de waarde van de cryptovaluta dus te worden opgegeven. De kans bestaat namelijk dat er vermogensbelasting betaald moet worden als je totale vermogen groter is dan €25.000. Dat kan spaargeld zijn, maar ook opgebouwd vermogen in Bitcoins of andere digitale valuta.

 

Welke waarde moet je opgeven?

Een veelgestelde vraag is: welke waarde geef je op? Een coin schommelt namelijk nog al eens in waarde. Op dit moment is jouw Bitcoin misschien wel $10.000 dollar waard, maar dat is niet het bedrag waarvoor je de munt gekocht hebt.

 

Koers Bitcoin jaar 2017
Bron: litebit.eu


Goed nieuws voor ons als handelaren! Dit jaar in ieder geval. De Belastingdienst hanteert namelijk 1 januari van het aangiftejaar als peildatum en die was in 2017 natuurlijk zeer gunstig. Eén Bitcoin bijvoorbeeld kostte op 1 januari 2017 circa €900. Een heel stuk minder dan de actuele waarde van deze coin. Ook andere munten zijn het afgelopen jaar flink in waarde gestegen (zoals bijvoorbeeld Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash).

 

Houd er rekening mee dat dit ook in je nadeel kan werken bij de aangifte als de actuele waarde van cryptocoins lager is dan de peildatum. Daar hoeven we ons voorlopig nog geen zorgen over te maken, want de coinkoersen staat er prima voor en veel kenners dichten cryptocoins een succesvolle toekomst toe.

 

Belastingaangifte doen

Let op: sommigen zullen misschien overwegen om cryptocoins niet te melden bij de jaaraangifte, omdat het lastig te achterhalen lijkt of je coins bezit. Dit wordt ten zeerste afgeraden en het is vanzelfsprekend niet toegestaan om dit niet te melden. In Amerika zijn in de afgelopen jaren al veel mensen door de mand gevallen. Tussen 2013 en 2015 hadden slechts 800 mensen cryptovaluta in hun aangifte opgenomen. De Amerikaanse overheid heeft via de rechter de gegevens opgeëist. Er bleken ruim 14.000 Amerikanen hun cryptomunten verborgen te hebben gehouden voor de fiscus en konden rekenen op een stevige naheffing.

 

Op de website van de Belastingdienst is het volgende te lezen:

“Virtuele betaalmiddelen, zoals bitcoins, staan op uw computer opgeslagen. U kunt deze alleen gebruiken als betaalmiddel op internet. U geeft van deze middelen de waarde in het economisch verkeer aan op 1 januari van het jaar van aangifte.” Lees meer

 

De Nederlandse overheid ziet de ontwikkelingen natuurlijk ook. Politici wijzen er bovendien op dat cryptocoins als een populaire manier wordt gezien om geld wit te wassen of belasting te ontduiken. Je kunt er dus vanuit gaan dat er door de Belastingdienst en de FIOD scherp gecontroleerd zal gaan worden. De PvdA denkt zelf na over een wetswijziging om zo meer transparantie te realiseren voor de Belastingdienst, zodat voor de overheid inzichtelijk wordt wie in bezit is van digitale valuta.