Liquiditeit is een veel gehoord begrip in de wereld van cryptomunten. Je hebt er vast wel eens van gehoord, bijvoorbeeld lang geleden tijdens de economieles, Maar wat betekent liquiditeit precies en wat is de relatie met crypto? Er is namelijk een wezenlijk verschil met de reguliere financiële sector.
Liquiditeit geeft in de cryptobranche aan hoe makkelijk het is om een bepaalde coin te kopen of te verkopen. Hoe hoger de liquiditeit bij een bepaalde munt hoe makkelijker een munt gekocht of verkocht kan worden, hoe lager de liquiditeit hoe lastiger. Het is vaak een kwestie van vraag en aanbod. Als een munt een lage liquiditeit heeft is het vaak meestal wel mogelijk om die munt te kopen of te verkopen, maar dan wel tegen een slechtere prijs, omdat het aanbod erg gering is. Daardoor stijgt de prijs. Wanneer je toch graag de marktprijs van dat moment wilt ontvangen dan kan het bij de verkoop van de betreffende munt met een lage liquiditeit soms langer duren voordat ze verkocht worden.
Er zijn drie belangrijke indicatoren die invloed uitoefenen op een markt en daardoor bepalen of deze liquide is (of er genoeg liquiditeit is):
Het 24 uurs handelsvolume laat zien hoeveel er in de afgelopen 24 uur verhandeld is van een specifieke munt. Het orderboek is een grootboek waar alle koop- en verkooporders in te zien zijn, de koop- en verkoopspreiding is het verschil tussen de laagste vraagprijs en de hoogste biedprijs. Als je het zo bekijkt dan zie je dat er een logica in zit. Het is soms net de bloemenveilig van Aalsmeer. Is er veel vraag, dan stijgt de prijs. Is er een lage productie, dan geldt hetzelfde. Marktwerking, net als in de ‘normale wereld’. Handelaren (en dan vooral daytraders) spelen vaak in op deze veranderingen, want door hier scherp op te zijn en slim te handelen, kunnen leuke marges worden behaald.
Als blijkt dat een munt voor een langere periode niet meer goed verkoopbaar is vanwege onvoldoende liquiditeit, dan kunnen exchanges ervoor kiezen om de betreffende munt te verwijderen van het platform, langdurig of tijdelijk. Dat zal overigens niet snel gebeuren met een top 100 coin, maar eerder met een munt die onstabiel is of niet meer actief wordt ingezet. De delisting van een munt wordt bij exchanges van tevoren via officiële kanalen aangekondigd. Zorg er dus voor dat je het nieuws van deze kanalen volgt van de exchange die je gebruikt.
OnlineCoinsKopen.nl is een informatieve website over de handel in cryptocoins. Hier vind je onafhankelijke berichtgeving die je kan helpen als je wilt starten met de handel, aankoop of verkoop
van digitale muntsoorten zoals Bitcoins.
Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend