Wat is market cap?

Market cap is een veel gehoorde term in de wereld van crypto en bovendien een erg belangrijke. Het speelt namelijk een belangrijke rol bij het koersverloop van betreffende coin. Op een indirecte wijze beïnvloedt het de handelaren, de koers en de beschikbaarheid. Daarom is het belangrijk om te weten wat een market cap is, hoe je deze graadmeter kunt achterhalen en hoe je deze moet beoordelen.

 

De Nederlandse vertaling van market cap is marktkapitalisatie. In het Engels is het voluit market capitalization. Het is een term die in de aandelenhandel en op internationale beurzen zoals Wall Street alom bekend is. Een titel dus die is overgewaaid vanuit de reguliere financiële sector. Met de komst van crypto is deze term ook overgenomen. Logisch, want cryptomunten zijn als het ware ook een soort van aandelen. Je koopt tenslotte een klein deel van het totaal, hoe klein ook. 

 

Wanneer je een bedrijf of een cryptomunt zou waarderen dan kun je dat het best berekenen aan de hand van de market cap. Er zijn een aantal aandelen in omloop en elk aandeel vertegenwoordigt een bepaalde waarde die kan dalen of stijgen naarmate het succes ervan. De market cap bereken je door het totaal aantal aandelen te vermenigvuldigen met de actuele waarde per aandeel. Belangrijk aandachtspunt is dat de waarde van één aandeel (lees: de waarde van één coin) dus niets zegt over het succes van het bedrijf/merk. De totale waarde is wat telt.

 

 

market cap uitleg

Het belang van market cap

De market cap kennen van een bedrijf kan van waarde zijn bij het vormen van een beleggingsstrategie en het maken van beleggingsbeslissingen. Het is belangrijk om te realiseren dat hoewel market cap een algemeen idee kan geven van de grootte en het beleggingsrisico van een bedrijf/coin, dit niet de enige indicator is. Aandelen kunnen bijvoorbeeld over- of ondergewaardeerd worden door de markt, wat betekent dat de prijs die beleggers bereid zijn te betalen meer of minder kan zijn dan de echte waarde. Daarom is het aan te raden om verder onderzoek te doen in de financiële situatie van een bedrijf om zo de gezondheid van het bedrijf te achterhalen voor u erin gaat beleggen (bron: De Giro). Ook de totale market cap van de gehele branche (lees: alle crypto's) geeft hierin een bepaalde mate van inzicht. Voor cryptovaluta kun je dit vinden op de pagina Coinmarketcap.com.

Zo kun je achterhalen en berekenen wat het marktaandeel is van een coin ten opzichte van bijvoorbeeld andere coins of alle coins in totaal.

 

Bekijk ook eens deze interessante video met een uitleg over de werking van de market cap:

 

Veel gestelde vragen over market cap

Wat is de definitie van market cap?

De market cap wordt ook wel beurswaarde genoemd en is de totale waarde van de aandelen in een bedrijf die op de markt uitstaan. Dit geldt niet alleen voor bedrijven, maar dus ook voor coins. Een andere veelgebruikte noemer hiervoor is 'market cap' (van het Engelse market capitalisation). Voor investeerders is de beurswaarde een duidelijke graadmeter voor de grootte van een bedrijf of de coin en hiermee wordt de kwaliteit en het potentiële succes getoetst.

 

Waar vind ik betrouwbare market cap data?

De website die wereldwijd wordt gebruikt voor het aanduiden van de market cap van alle coins is coinmarketcap.com. Deze website kan als betrouwbaar en onafhankelijk worden gezien. 

Small, Mid en Large Cap

Market cap is een belangrijke waarde om het risico van je belegging te beoordelen. In de wereld van crypto is Bitcoin veruit de grootste. Daardoor zal de groei van de totale waarde minder hard stijgen of fluctueren dan kleinere minder populaire coins of start-ups (ICO’s). 

 

Zo bevinden grote bedrijven zoals Apple, Google en Microsoft zich in de Large Cap categorie. Ze hebben namelijk een enorme marktwaarde. Daardoor zal de market cap geen extreme veranderingen laten zien. Dat biedt de belegger een bepaalde mate van zekerheid.

 

Bij Small Cap zijn de verschillen met Large Cap het grootst. Het zijn vaak beginnende bedrijven/coins waar nog veel onzekerheid heerst. Er is nog weinig bekend over de historie van de waardering. Bovendien gaat het vaak om bedrijven in ontwikkeling. Beleggers zullen dus aan de hand van het plan en de ambities van de achterliggende organisatie moeten beoordelen of groei van de coin (lees: het aandeel) te verwachten is. 

 

Cryptocoins hebben, in vergelijking met ‘gewone aandelen’, de eigenschap dat ze veel vaker stijgen en dalen. Waar aandelen veranderingen laten zien tussen 0% en 5%, kunnen cryptovaluta enorme fluctuaties laten zien. Dat maakt ze enorm populair bij handelaren van deze tijd. Het is voor velen snelle handel. Toch zitten er grote verschillen in de handelstechnieken. Zo zijn er daytraders (die dagelijks/wekelijks hun coins kopen en verkopen), hodlers (zij die hun coins lang vasthouden) en ICO-investors (handelaren die zich verdiepen start-ups en hierin investeren).

 

Elke techniek heeft voor- en nadelen. In alle gevallen wordt aangeraden om een exchange te kiezen die betrouwbaar is. Betrouwbare exchanges bieden namelijk geen onbetrouwbare coins aan. Dat geeft al een beetje extra zekerheid. Bovendien zijn betaalmethodes en wallets gebruiksvriendelijker en veiliger. Tot slot bieden deze exchanges stop loss/limit mogelijkheden ter bescherming van de handelaar. Kort gezegd geeft dit je de mogelijkheid om automatisch te verkopen als de waarde stijgt of juist daalt tot een bepaald niveau.


Meer over stop loss/stop limit vindt je hier: stop loss - stop limit instellen