Cardano: informatie en handelen

Cardano (ADA) mag zich al langere tijd rekenen tot de top van cryptomunten. Na de laatste cryptodip, steeg de koers als enige uit de top tien weer snel in waarde. Mede daardoor kan deze munt ook nu weer op grote populariteit rekenen. Het Cardano project is gestart in 2015 door Charles Hoskinson, ook mede oprichter van Ethereum.

 

Cardano is een zogenaamde derde generatie blockchain. De bijbehorende Cardano cryptocoin (ADA) zag het levenslicht in 2017. Anders dan bij bijvoorbeeld Bitcoin, is het Cardano netwerk gebaseerd op het 'proof-of-stake' protocol. Dit verbruikt slechts een fractie van de stroom die het gebruikelijke 'proof-of-work' protocol verbruikt. 

 

Cardano coin koers

Achtergrond en filosofie

Cardano is als blockchain project opgezet vanuit de gedachte verbeteringen aan te brengen in de bestaande blockchains, met name de schaalbaarheid, veiligheid en interoperability. Het is volledig open-source en ontwikkeld door een multidisciplinair team op basis van peer-reviewed wetenschappelijk onderzoek. De munt is vernoemd naar Ada Lovelace, een beroemde vrouwelijke wiskundige en dochter van Lord Byron.

 

Cardano heeft wetenschap hoog in het vaandel staan en onderscheid zich door de aandacht voor duurzaamheid en transparantie. Zo heeft de bijhorende Foundation onlangs het doel van 1 miljoen geplante bomen gehaald, een samenwerkingsproject met Veritree waarbij de transacties in de Cardano blockchain opgeslagen worden. Deze crypto valuta heeft een tot in detail uitgestippeld toekomstplan en houdt rekening met met eventuele regelgeving in verschillende landen. 

Technologie en toepassingen

De blockchain is geprogrammeerd met Haskell en bestaat uit twee lagen die in verschillende fases zijn uitgerold. Op de eerste laag worden transacties vastgelegd, zoals gezegd via het proof-of-stake mechanisme genaamd Ouroboros. 

 

 

In 2021 is een tweede laag in werking gesteld, de zogenaamde Hydra laag, die smart contracts en decentrale applicaties (DApps) mogelijk maakt, vergelijkbaar met Ethereum. Het verschil zit hem nu vooral in de snelheid van transacties. Het netwerk kan bijvoorbeeld 250 transacties per minuut verwerken terwijl dit voor Ethereum op 30 ligt. De volgende update richt zich op grote verbeteringen in de schaalbaarheid. 

Cardano kopen en bewaren in wallets

Cardano is te koop op de meeste exchanges, zoals Binance of Bitvavo. De Israëlische exchange eToro heeft aangekondigd de verkoop van Cardano stop te zetten voor de Amerikaanse markt in 2022. 

 

 

De officiële Cardano wallets zijn de Daedalus Wallet en de Yoroi Wallet. Deadalus is een open-source full node desktop wallet, wat inhoudt dat de hele blockchain gedownload moet worden. Yoroi is een light versie. Je kunt de coin ook bewaren in hardware wallets zoals Ledger Nano of Trezor. Cardano zelf adviseert om de cryptocoin niet online op exchanges te bewaren. 

Handelen en investeren

 

 

 

 

 

Cardano wordt op het moment zeer goed gewaardeerd door investeerders. De cryptomunt staat al geruime tijd in de top drie en biedt veel mogelijkheden voor de toekomst. Dit dankzij een sterke visie en plan voor de toekomst, en de wetenschappelijke onderbouwing van de technologie. 

 

Ook de real-life mogelijkheden voor de toekomst maken het tot een interessante munt om in te handelen of te investeren, alhoewel het deze beloftes natuurlijk nog moet waarmaken. Net als bij alle andere cryptocurrency is ook de Cardano-koers volatiel, echter veel experts zien in deze cryptomunt een geduchte concurrent van Bitcoin en Ethereum. Reden genoeg om deze crytocoin dus aan je wallet toe te voegen.