Bitcoin Cash (BCC - Bcash): informatie en handelen

Bitcoin Cash (BCC - Bcash) is een online coin (altcoin) die is afgesplitst van de welbekende Bitcoin. Een dergelijke afsplitsing wordt ook wel een fork genoemd. Een initiatief kwam uit China van een ervaren Bitcoin miner. De reden voor de afsplitsing was om een altcoin te ontwikkelen, waarin de belangrijkste nadelen van de Bitcoin-blockchain zijn verbeterd en zo een munt te realiseren die voldoet aan de wensen van de gebruikers. 

 

Hoge bomen vangen veel wind. Dat geldt zeker ook voor de Bitcoin. Al langere tijd was er sprake van kritiek op de kwaliteit van het netwerk van de coin. Veel gehoord zijn de schaalbaarheid, de kosten en de verwerkingssnelheid van transacties. Medio 2017 zijn uiteindelijk twee kogels de kerk gegaan met de komst van SegWit (Segregated Wittnes, upgrade netwerk) en de kleine groei van het transactieblok.

 

Bron: Bitvavo

Trade the Future

Stijging waarde munt

Een belangrijk verbeterpunt was dus een snellere verwerking van transacties. Ondanks dat er rondom het moment van de fork veel kritiek was op de afsplitsing, vooral in de grote groep Bitcoin-aanhangers, heeft de coin zich ontwikkeld tot een succesvolle munt met een stabiele blokketen. Het doel om transacties te versnellen is behaald en dat heeft enorm bijgedragen aan de snelle waarde stijging van de munt. 

 

Bitcoin Cash groeide in korte tijd naar de derde plaats. Alleen Bitcoin (de structurele nummer 1) en Ether / Ethereum (de stabiele nummer 2) konden niet worden overtroffen. Later heeft alleen Ripple Bitcoin Cash ingehaald. Met een coin market cap van zo'n 22 miljard dollar staat deze digitale valuta vast op de 4e positie.

 

Bitcoin Cash kopen op exchange

Door het succes van de coin is deze nu op vele exchanges te koop. Voor Nederlandse handelaren is het prettig om coins te kunnen financieren door iDeal betalingen. Dat kan bijvoorbeeld bij Bitvavo. Naast de mogelijkheid om de coin te kopen en te verhandelen wordt Bitcoin Cash ook steeds vaker als 'market' aangeboden. Dat betekent dat je met Bitcoin Cash andere munten kunt kopen. Verkoop je de andere munt weer, dan kun je deze weer naar BCC terugstorten. Wil je bijvoorbeeld een kleine altcoin kopen zoals ZCoin dan ga je op de exchange naar de 'pair' BCC/XZC. 

 

De insteek van Bitcoin Cash is zoals de naam doet vermoeden: cash, een betaalmiddel. Naast de transacties op de exchanges heeft de online coin Bitcoin Cash ook de ambitie om als algemeen betaalmiddel aan populariteit te winnen. Qua waarde, stabiliteit en techniek heeft deze vaulta zeker potentie op dit gebied.

Wallets voor Bitcoin Cash

De mogelijkheden om Bitcoin Cash in een wallet te plaatsen zijn groot. Dat geldt eigenlijk voor alle grote coins. Veel, vooral kleinere, handelaren kiezen ervoor om de coins te bewaren in een online wallet. Deze worden veelal aangeboden door Exchanges. Een veiligere manier is door te kiezen voor een eigen wallet. Denk hierbij aan software op je computer of mobiele telefoon. De veiligste manier om uit handen te blijven van cybercriminelen is door een hardware wallet aan te schaffen.

Handelen in Bitcoin Cash (BCC/BCH)

Wil je starten met de handel in Bitcoin Cash? De munt is populair bij zowel daytraders (daghandelaren) als bij hodlers (handelaren die de munt voor de lange termijn vasthouden/holden = hodlen). Het advies is om coins alleen te kopen op betrouwbare exchanges en goed te overwegen waar je de coins bewaart.