Vanaf welke leeftijd mag je crypto kopen

Vanaf welke leeftijd mag je crypto kopen, hoe oud moet je zijn? Het is een veel gestelde vraag. Logisch, want het is een vraagstuk dat speelt bij zowel jongeren, ouders als instanties. Het is namelijk een populaire vorm van financiële middelen en erin handelen en successen boeken, daar zijn veel mensen gevoelig voor. Ook jongeren uiteraard, want als jij in de kroeg afrekent met Bitcoins… Dan scoor je punten. Helemaal als je dat doet met een crypto creditcard!

 

Vanaf welke leeftijd mag je crypto kopen?

Minimale leeftijd om Bitcoins en altcoins te kopen: hoe oud moet je zijn?

Een leeftijdsgrens is er tegenwoordig voor heel veel zaken: een ritje in een achtbaan, het kijken van een film, het spelen van een videogame en het drinken van alcohol. Ook handelen in crypto heeft een leeftijdsgrens. Voor crypto is het antwoord wat complexer. Hieronder leggen we het uit. Misschien ben je jonger dan 18 als je dit artikel leest. In dat geval is er tot op zekere hoogte goed nieuws. Het is namelijk al mogelijk om cryptocoins te kopen vanaf de dag dat je de leeftijd van 13 jaar bereikt. Een super origineel verjaardagscadeau toch?

 

Er zit wel een kleine maar aan. ja, je mag Bitcoins en andere munten kopen en verkopen vanaf de leeftijd van 13. Sterker nog, er is voor de wet zelfs helemaal geen minimum leeftijd van toepassing. De meeste exchanges hanteren de leeftijd van 13 als ondergrens. Hiermee nemen ze de basisschool-jeugd en brugklassers toch nog in bescherming.

 

Echter, let op! Ben je nog geen 18, dan heb je voor zelfstandige financiële transacties toestemming nodig van je ouders. Niet voor elke transactie, zoals een aankoop of verkoop, maar wel om toegang te krijgen tot een exchange. Word je 18, dan kun je volledig zelfstandig je eigen keuzes maken.

Must-haves voor (jonge) handelaren

Ga je beginnen met crypto? Dan moet je deze must-haves zeker hebben:

 

1. Account op Bitvavo: het populairste crypto handelsplatform in Nederland met lage transactiekosten. Snel naar Bitvavo >

 

2. Account op Binance: hier worden ook vele exotische coins verhandeld. Bestel ook zeker de gratis Binance-creditcard. Die wil je in je wallet hebben. Snel naar Binance >

 

3. Authenticator / 2FA: bescherm je digitale valuta te allen tijde, want geld trekt ook (cyber)criminelen aan. Lees meer

 

4. Fysieke wallet: online wallets zijn het meest gebruikt, offline (fysieke) wallets zijn het veiligst. Bekijk wallets

 

Sparen of beleggen (hodl of daytrade)

Vroeger bewaarden mensen geld in een wollen sok op zolder. Die tijd ligt ver achter ons. Tegenwoordig is de keuze: sparen of beleggen. De basisregels zijn eenvoudig, kies je voor sparen dan heb je een gegarandeerd rendement, tot op zekere hoogte. Tegenwoordig is zelfs sparen geen zekerheid meer, waarbij spaarrentes zelfs rond het nulpunt schommelen. 

 

Is beleggen dan wel de juiste strategie? We noemen het een strategie, omdat dit een aanpak is met het oog op de lange termijn. Beleggen wordt door velen gezien als een manier van investeren voor rijken en mensen die op zijn minst financieel goed geboerd hebben en een prima carrière hebben. Dan is er geld over dat kan worden belegd.

 

In de crypto sector zijn ook verschillende handelsvormen. Populair onder actieve handelaren, waaronder ook veel jongeren, is daytraden. Dat betekent dat door middel van veel transacties in korte tijd wordt getracht winst te behalen uit kleine pieken en dalen. Dit is een handelswijze die je niet snel zult zien in andere markten. Crypto is namelijk volatiel, ofwel: er zijn veel prijs schommelingen. Dat zorgt ervoor dat er continu kansen liggen, maar ook risico’s. Handelen in crypto is al eigenlijk een vorm van beleggen, daytrading is een intense versie hiervan.

 

Er zijn ook mensen die zich comfortabeler voelen bij hodlen. Een term die uitsluitend in de crypto-scene wordt gebruikt en daar ook is ontstaan. Het is een verbastering van ‘hold’, ofwel niet verkopen, maar vasthouden. Heb je vertrouwen in de gestage groei van een coin, dan hou je hem vast voor een periode van weken, maanden of zelfs jaren. Het is niet te vergelijken met sparen, want je hebt geen garanties. Toch voelt het wel een beetje zo. 

 

Dit wordt ook eigenlijk alleen gedaan met zogenaamde stable coins. Dat zijn coins die in de top 100 te vinden zijn. Deze coins zullen niet snel crashen. Het is dan wel raadzaam om te werken met stop loss. Hierdoor voorkom je dat je bij een crash of stevige daling je geld kwijt bent of flink verlies lijdt.

 

Wil je starten met het handelen in crypto? Verdiep je dan goed in het onderwerp. Alle belangrijke informatie vind je op cryptocoinskopen.com.