Tips voor beginners

Beginnen met de handel in Bitcoins of andere cryptovaluta? Dan doe je er goed aan stapsgewijs te starten. Je gaat tenslotte financiële middelen inzetten. De meeste mensen gaan ervoor om portfolio op te bouwen of door middels van trading het portfolio te laten groeien als een soort van investering. Op deze pagina krijg je waardevolle informatie en tips die je een vliegende start geven, waardoor je snel op een goede en veilige manier kunt beginnen met je eigen handel in coins.

Introductie: wat zijn cryptocoins?

Veel mensen spreken over Bitcoins. Een Bitcoin is veruit de bekendste digitale munt. Er bestaan echter inmiddels honderden digitale valuta, ieder met een eigen koers, visie en plan van aanpak. Het is veel meer dan een munt lanceren. In veel gevallen zijn het een soort aandelen. De koers is dan ook vaak afhankelijk van het succes van de ontwikkelaar erachter. Boeken zij een succes (zoals een productlancering, samenwerking met een groter investeerder of partner, komen ze positief in het nieuws) dan zal de koers stijgen.


Cryptocoins zijn munten die volledig digitaal zijn op basis van een ingewikkelde code. Deze code garandeert de veiligheid van de coin, waardoor hiermee niet kan worden gefraudeerd. Bekijk het overzicht van cryptocoins.

Alle soorten cryptocoins koop je online. Hiervoor bestaan vele handelshuizen (websites) uit binnen- en buitenland. De waarde van de verschillende coins loopt enorm uiteen, van minder dan een cent per coin tot honderden (Ethereum, Bitcoin-Cash) of zelfs duizenden euro's per coin (Bitcoin). In de media verschijnen regelmatig berichten van mensen die investeren in Bitcoins. Veel mensen vragen zich af hoe ze ooit een paar duizend euro bij elkaar moeten krijgen om een Bitcoin te kopen. Geen paniek. Je kunt namelijk ook een deel van een digitale munt kopen, bijvoorbeeld 0,0075 Bitcoin (= €48,39 o.b.v. de koers op 04-11-2017). Hierdoor kun je dus zelf bepalen hoeveel je wilt investeren. Dit maakt handelen in cryptocoins voor iedereen toegankelijk. Je kunt je coins op elk gewenst moment kopen en verkopen. Daarnaast verschijnen er steeds meer plekken waar je kunt betalen met je cryptocoins, maar dat staat vooralsnog in de kinderschoenen.

 

Cryptocoins: tips voor beginners

Cryptocoins bewaren

Net als 'echt geld' moet je je cryptocoins veilig bewaren. Aangezien er geen bank is waar je je cryptogeld kunt bewaren en de munten ook niet thuis of in je portemonnee kunt bewaren is de wijze van opslag anders. Dat kan op de volgende manieren:

  • Online: diverse handelshuizen bieden de mogelijkheid om je munten bij betreffend handelshuis te bewaren in online wallets.
  • Software: er bestaan software applicaties (apps) waar je je coins kunt bewaren.
  • Hardware: het is ook mogelijk om je coins op te slaan op een harde schijf. Dat kan bijvoorbeeld je telefoon, tablet of PC zijn, maar ook externe opslagdata zoals een USB-stick of speciaal ontwikkelde hardware devices voor cryptocoins. 
  • Fysiek: tot slot is het mogelijk om (een deel van) de code fysiek te bewaren door deze op te schrijven. 

Online is de lichtste manier van bewaren. Deze bewaarmethode wordt vaak gekozen als het gaat om kleinere bedragen. Wat een kleiner bedrag is, dat is voor iedereen anders. Laten we zeggen: tot een paar honderd euro.

Software wordt vaak ingezet voor de wat grotere bedragen. Hardware, eventueel gecombineerd met fysieke opslag, is de zwaarste manier om je coins te bewaren. Deze opslagmethode wordt gekozen voor een coinwaarde die je absoluut veilig wilt stellen om verlies of diefstal te voorkomen.

Wat is een wallet?

Een wallet is een 'digitale portemonnee of kluis' waar je je coins bewaart. Deze wallets kun je krijgen bij handelshuizen of als app. Over het algemeen moet je voor elke coinsoort een andere wallet hebben. Sommige apps maken het mogelijk om een wallet voor enkele coinsoorten te combineren. Meer informatie over wallets

Coins lokaal opslaan

Een alternatief is om de coins lokaal op te slaan. Na de aankoop krijg je de coin in je bezit. De coin is, zoals eerder aangegeven, een complexe code. Een bestandje, simpel gezegd. Dit bestandje kun je opslaan op bijvoorbeeld je telefoon, tablet, laptop, PC, externe harde schijf, USB-stick of een speciaal daarvoor ontwikkeld apparaatje dat je kunt koppelen aan je device. Dit is de veiligste manier, maar ook wat ingewikkelder en duurder. Hier kun je altijd nog voor kiezen als je met grotere bedragen gaat handelen.

 

Waarschuwing: investeer nooit meer dan je financieel kunt dragen. Houd er rekening mee dat cryptocoins een grillig karakter hebben qua prijsstelling en schommelingen. 

Je eerste coins kopen

Ben je er klaar voor om je eerste coins te gaan kopen? Dan gemakkelijkste manier om dit te doen is door een account aan te maken bij een handelshuis. Zie het als een webwinkel voor cryptocoins. Er zijn handelshuizen over de hele wereld. Om de markt en de termen een beetje te leren kennen, is het raadzaam om te kiezen voor een handelshuis in de Nederlandse taal. Goede voorbeelden zijn Bitvavo en Knaken. Dit is een Nederlandse website waar je heel eenvoudig meer dan 50 cryptovaluta kunt kopen en verkopen. Betalingen kun je doen met onder meer iDeal, waarna de coins direct beschikbaar zijn. Je kunt ervoor kiezen om de coins bij Litebit in een wallet te plaatsen of zelf een opslagmethode te kiezen. 

Tip 1: bekijk de koerswijzingen op de lange termijn (bijvoorbeeld een maand of een jaar) om te zien hoe betreffende valuta het doet. Dit geeft je een goed beeld van de verwachtingen.

 

Tip 2: stel een prijsnotificatie in. Een prijsnotificatie zorgt ervoor dat je een melding krijgt (bijvoorbeeld per email) als de waarde van een coin verandert. Je kunt zelf instellen wanneer je een melding wilt hebben. Hierdoor houd je grip op je coins en hun waarde en kun je op het juiste moment kopen en verkopen.

 

Tip 3: start met een bedrag dat je kunt missen en zet niet alles in op één munt. Hierdoor spreid je het risico.

 

Tip 4: houd er rekening mee dat een handelshuis leeft van transacties. Bij elke aankoop en verkoop gaat er een kleine fee naar het handelshuis. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op jouw transactie.

 

Tip 5: gebruik stop limit - stop loss om te voorkomen dat je bij sterke dalingen een groot verlies lijdt. 

 

Aan de slag! 

Kies je Exchange.

Kies een cryptocoin.