Wat is spot trading?

Als je je hebt verdiept in cryptocurrencies, heb je waarschijnlijk de term spothandel gehoord. Er zijn verschillende manieren om cryptocurrencies te verhandelen, zoals handel in futures of handel in opties. Spottransacties vinden plaats op de op de beurs gebaseerde spotmarkt of worden rechtstreeks tussen partijen afgewikkeld als over-the-counter (OTC) transacties.

 

Doorgaans regelen de betrokken partijen de transactie onmiddellijk. In tegenstelling tot de andere voorbeelden hierboven, biedt spothandel de mogelijkheid om gerelateerde cryptoassets te kopen en aan te houden. Dit heeft ook bepaalde beperkingen, aangezien partijen één activum moeten bezitten en dit direct moeten inwisselen voor een ander activum of fiat-valuta. Daarom kan handel met hefboomwerking of marge niet worden gebruikt bij deelname aan de spotmarkt.

 

 

Wanneer spottransacties plaatsvinden op een beurs, brengt de relevante beurs beide partijen doorgaans een kleine vergoeding in rekening om de kosten van het aanbieden en onderhouden van de markt te dekken. Bij over-the-counter transacties zijn de transactiekosten afhankelijk van waar de transactie wordt afgewikkeld. Zogenaamde over-the-counter trading desks kunnen ook kosten in rekening brengen om kopers en verkopers met elkaar in contact te brengen. Transactiekosten zijn niet inbegrepen als de partijen de transactie op hun eigen voorwaarden afhandelen en er geen derde partij bij betrokken is.

Wat is de spotmarkt en wat zijn de voordelen van spothandel?

Spotmarkten bestaan niet alleen in cryptocurrencies. Nasdaq en de New York Stock Exchange zijn ook spotmarkten waar aandelen worden verhandeld. Dat gezegd hebbende, zijn er ook spotmarkten voor andere activaklassen, zoals grondstoffen, aandelen, obligaties of deviezen.

 

Aangezien activa rechtstreeks worden verworven, biedt de spotmarkt gemakkelijke toegang tot deze activaklassen. Hoewel handelsmarkten moeilijk kunnen zijn, zijn financiële producten en activa die op spotmarkten worden verhandeld niet per se complex. Meestal koopt de koper het actief in fiat-valuta en levert het onmiddellijk af.

 

 

Als we het hebben over de spotmarkt voor cryptocurrencies, zijn dat tokens, stablecoins of cryptocurrencies. Beide kunnen na aankoop worden geleverd via een wisselportemonnee of persoonlijke portemonnee. Met LiteBit worden uw aankopen eerst bijgeschreven op uw LiteBit-portemonnee en kunt u desgewenst de gekochte activa tegen transactiekosten opnemen in een andere portemonnee.

Wat is spot trading?

Wat is spot trading en waar kun je dit doen?

 

 

Een persoon of entiteit die op de spotmarkt handelt, wordt een spothandelaar genoemd. Spothandelaren kopen activa waarvan wordt gespeculeerd dat ze in waarde zullen stijgen en stellen hen in staat om die activa in de toekomst met winst te verkopen.

 

De huidige prijs van een actief dat op de spotmarkt wordt verhandeld, wordt ook wel de spotprijs genoemd. Er zijn twee soorten beurzen die verschillende soorten bestellingen aanbieden. Makelaars bieden meestal "marktkoop" of "marktverkoop" -opties. Hierdoor kunt u tegen de spotprijs kopen of verkopen.

 

De tweede optie is de zogenaamde "limit order". Met dit ordertype kunt u koop- of verkooporders boven of onder de huidige prijs plaatsen. Het kan worden bereikt als de markt beweegt, maar het is niet vereist. Het verschil tussen een broker en een exchange is dat de exchange het orderboek beheert en uw orders koppelt aan die van andere klanten. Dit kan ertoe leiden dat uw bestelling niet tegen de gewenste prijs wordt uitgevoerd, omdat er geen verkoper of koper beschikbaar is voor die prijs. Aan de andere kant zal de broker uw order volledig uitvoeren tegen de afgesproken prijs, maar u kunt geen limietorders plaatsen.

 

Prijzen worden in realtime bepaald door makelaars en beurzen. De situatie in OTC is heel anders. Kopers en verkopers moeten het eens worden over de prijs en de omvang van de deal. Partijen kiezen doorgaans voor OTC-transacties om transacties met grote geldbedragen mogelijk te maken. In de crypto-ruimte bieden sommige OTC-instellingen minimale bestelgroottes van $ 250.000, terwijl andere zelfs geen bestellingen van minder dan $ 500.000 accepteren. Zo'n OTC-instelling heeft een lijst met klanten die voldoende liquiditeit hebben voor grotere transacties en kan ook het volgende bod doen: Ik ben geïnteresseerd in het kopen van 10.000 BTC tegen een vaste prijs van $300 miljoen. Zodra de servicedesk een match vindt, wordt de transactie gestart.

 

DEX en CEX

 

Spot trading transacties zijn er in twee soorten:

 

  • Gecentraliseerde beurzen of CEX
  • Gedecentraliseerde beurzen of DEX

 

Spot trading is mogelijk op de grote exchanges zoals Knaken