· 

Top 5 coins op Bitvavo

Wat is de top 5 coins op Bitvavo? Een veelgestelde vraag. Het antwoord kan snel veranderen, want er zijn vele coins op de markt en vaak is het stuivertje wisselen met zo'n groot aanbod. Toch zijn er ook vele stabiele coins die tot de top behoren. Momenteel is dit de top 5. Doe er je voordeel mee.

Top 5 coins op Bitvavo

1. Bitcoin

Wat is Bitcoin?

Bitcoin (BTC) is de eerste gedecentraliseerde digitale valuta in de geschiedenis. Het is de trendsetter. Net na de financiële crisis in 2008, verscheen de whitepaper ''Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System'' geschreven onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Nakamoto heeft Bitcoin bedacht als antwoord op de behoefte aan een elektronisch betalingssysteem gebaseerd op de revolutionaire blockchain technologie, dat wordt toegepast om transacties vast te leggen en te controleren, in plaats van vertrouwen. Een doordachte filosofie die een concrete behoefte invult in de zakelijke wereld. Dit betalingssysteem maakt het mogelijk dat twee partijen rechtstreeks met elkaar transacties verrichten zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank.

 

Statistieken:

€400 B marktkapitalisatie

18 miljoen in omloop. 

21 miljoen maximaal in omloop

Functie: valuta (means of exchange)

Transactiekosten: duur

 

2. Ethereum

Wat is Ethereum?

Ethereum (ETH) is een decentraal open source platform dat gebaseerd is op de innovatieve blockchain technologie. De focus ligt echt op functionaliteit. Het Ethereum-netwerk dient namelijk als basis waarop bijvoorbeeld smart contracts, die geprogrammeerd worden in de vorm van gedecentraliseerde applicaties (DApps), gelanceerd kunnen worden. Het voordeel van DApps ten opzichte van de actuele internet applicaties is dat ze veelal veiliger, betrouwbaarder en privacy vriendelijker zijn. Ether en Ethereum zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt, ondanks dat er een belangrijk verschil zit tussen beiden. Ethereum is namelijk het netwerk en ether vormt de brandstof die het Ethereum netwerk draaiende houdt. Ethers worden als betaalmiddel gebruikt op het Ethereum netwerk indien er wijzigingen moeten worden aangebracht in de blockchain van Ethereum of indien gebruikers van het Ethereum netwerk transacties met elkaar willen verrichten. De opbrengsten gaan naar de miners die zorgen dat de transacties worden uitgevoerd en verwerkt door de Ethereum blockchain.

 

Statistieken:

€118 B marktkapitalisatie

114 miljoen in omloop. 

114 miljoen maximaal in omloop

Functie: decentralized computer (fuction to create tokens or NFTs)

Transactiekosten: duur

 

3. Ripple

Wat is Ripple?

Ripple is niet alleen een coin, maar een Amerikaans bedrijf dat in 2012 is opgericht in de staat Californië. Hier wordt gewerkt aan het betaalprotocol dat met name is gericht op het stroomlijnen van het onderlinge betalingsverkeer tussen banken. Hiermee wordt een brug gebouwd tussen de nieuwe cryptotechnologie en de 'traditionele' bankenwereld. De munt die op de blockchain van Ripple kan worden gebruikt heet XRP. Het grootste en voornaamste verschil tussen Bitcoin en Ripple is de achterliggende filosofie en het doel van de betreffende cryptocurrency. Waar Bitcoin is ontwikkeld met als doel dat twee partijen rechtstreeks en gedecentraliseerd transacties kunnen verrichten, is Ripple juist ontworpen om het reeds bestaande betalingssysteem te verbeteren.

 

Een tweede verschil is dat Bitcoin gemined kan worden, wat betekent dat mensen of partijen Bitcoin kunnen verdienen door transacties samen te voegen in een blok en deze toe te voegen aan de blockchain waardoor transacties verwerkt worden. Op deze wijze kunnen veel mensen over Bitcoin beschikken als de benodigde dienst wordt geleverd. Daar staat tegenover dat Ripple de uitgifte van XRP heeft gecentraliseerd waarbij alle uit te geven XRP al zijn gecreëerd. Alle gecreëerde maar nog niet uitgegeven XRP worden beheerd door de Ripple Foundation.

 

Statistieken:

€12 B marktkapitalisatie

45 B in omloop. 

100 B maximaal in omloop

 

4. Cardano

Wat is Cardano?

Cardano (ADA) staat bekend als een decentraal open source platform dat gebruik maakt van de blockchain technologie. Het Cardano-netwerk is erop gericht om smart-contracts te realiseren die gebruikt  worden voor decentrale applicaties (DApps). DApps hebben als voordeel ten opzichte van de huidige internetapplicaties dat ze privacy vriendelijker, betrouwbaarder en veiliger zijn. De coin behorende bij het Cardano platform is de ADA en deze kan worden gebruikt voor het verzenden en ontvangen van waardes binnen dit netwerk en op de bijbehorende DApps.

 

Statistieken:

€9,5 B marktkapitalisatie

31B in omloop. 

45B maximaal in omloop

 

5. Chainlink

Wat is Chainlink?

ChainLink (LINK) is in deze top 5 misschien wel de minst bekende coin. Toch mag deze valauta niet worden onderschat, want de positie op plek 5 is meer dan terecht. Bedenk maar eens hoeveel coins deze ranking niet hebben behaald. ChainLink is een decentraal netwerk van oracles, waarmee in deze context “nodes” worden bedoeld, dat zich richt op het bruikbaar maken van externe data voor smart contracts. Smart contracts kunnen zelf geen toegang krijgen tot data nu de achterliggende blockchains geen communicatie met externe systemen kunnen ondersteunen vanwege hun onderliggende consensusprotocollen. Hierdoor kunnen smart contracts niet altijd, bijvoorbeeld wanneer voor de uitvoering van de overeenkomst externe data benodigd is, uitgevoerd worden. ChainLink wil hier verandering in aanbrengen met behulp van het decentrale netwerk van oracles.

 

Statistieken:

€8 B marktkapitalisatie

402 miljoen in omloop. 

1B maximaal in omloop