· 

Russische bank Sber introduceert eerste blockchain-gerichte ETF

Russische bank Sber introduceert eerste blockchain-gerichte ETF

Sber, het door de Russische overheid gesteunde bedrijf en de grootste bank van het land, lanceert een op blockchain gerichte ETF (exchange traded fund). Deze ETF is gekoppeld aan diverse bedrijven, zoals hardware- en softwareleveranciers voor het minen en uitgeven van crypto-activa. De Russische centrale bank heeft onlangs beleggingsfondsen verboden om cryptocurrencies te kopen.

Sberbank Blockchain Economy ETF

Sber Asset Management maakte dit bericht donderdag officieel wereldkundig en gaf daarbij aan dat de nieuwe ETF is gekoppeld aan verschillende blockchain- en crypto-industriebedrijven, waaronder hardware- en softwareleveranciers voor het minen en uitgeven van crypto-activa. Het Sber Asset Management-fonds heet de Sberbank Blockchain Economy ETF en zal op de Russische beurs worden verhandeld onder de ticker "SBBE", aldus de bank in een officieel statement.

 

De portefeuille van SBBE zal enkele van 's werelds grootste cryptobedrijven omvatten, waaronder de grootste beurs in de VS, Coinbase, Mike Novogratz' investeringsmaatschappij Galaxy Digital en blockchain-softwareleverancier Digindex. Hoewel de valuta van SBBE de Amerikaanse dollar is, kunnen beleggers aandelen kopen met de eigen munteenheid Russische Roebels via de SberInvestor-app of via 'elke andere Russische makelaar'. De aankondiging zegt dat de aandelenprijs begint bij 10 roebel ($ 0,013).

Rusland is ondanks populariteit tegen crypto geweest

Volgens de aankondiging zal de blockchain-ETF van Sber de "eerste ETF in Rusland zijn die investeerders de mogelijkheid biedt om geld te verdienen op de blockchain-markt zonder problemen in verband met directe ontwikkeling, het kopen, houden en verkopen van digitale valuta's." Crypto is populair in het land. In Rusland wordt in een jaar namelijk meer dan $ 5 miljard aan transacties uitgevoerd, zei de centrale bank in een rapport van november 2021. Dat is een significant deel van de wereldwijde handel in crypto.

 

Rusland heeft zich uitgesproken tegen cryptocurrencies en stelt dat mensen dit kunnen gebruiken voor het witwassen van geld of het financieren van terrorisme. De Russische centrale bank verbood onlangs nog beleggingsfondsen om crypto currency zoals Bitcoin en Ethereum te kopen en crypto-exposure te verstrekken aan gekwalificeerde of ongekwalificeerde beleggers. Het land werkt ook aan een door roebel gedekte digitale valuta van de centrale bank (CBDC).

 

Ondanks dat Rusland terughoudend is geweest, is dit een positieve wending. Het is ‘onder voorwaarden’ en gecontroleerd, maar toch blijkt maar weer dat crypto en blockchain niet meer weg te denken is in de wereldeconomie.