· 

Militante groeperingen ontvangen miljoenen in cryptovaluta voor aanval op Israël

Uit recente bevindingen blijkt dat militante pro-Palestijnse groeperingen, waaronder Hamas, Hezbollah en de Palestijnse beweging Islamitische Jihad (PIJ), naar schatting meer dan 142 miljoen dollar (ongeveer 134 miljoen euro) in cryptovaluta hebben ontvangen voorafgaand aan de recente aanval op Israël. Deze onthulling is gebaseerd op een onderzoek uitgevoerd door RTL Nieuws, dat gebruikmaakte van gegevens van gespecialiseerde onderzoeksbureaus. Het onderzoek toonde aan dat deze groeperingen voornamelijk gebruikmaken van Tether, een zogenaamde stablecoin met het symbool USDT, die dezelfde waarde heeft als een Amerikaanse dollar.

 

Het Israëlische onderzoeksbureau BitOK, in opdracht van RTL Nieuws, analyseerde de cryptovalutatransacties die plaatsvonden vanaf medio 2021 tot en met oktober van dit jaar. Uit deze analyse bleek dat Hamas ongeveer 41 miljoen dollar aan cryptovaluta ontving, terwijl Hezbollah naar schatting 3,7 miljoen dollar aan cryptovaluta in deze periode ontving. De Palestijnse Islamitische Jihad spande echter de kroon met maar liefst 97,7 miljoen dollar aan ontvangen cryptovaluta.

 

Gezamenlijk hebben deze groeperingen dus meer dan 142 miljoen dollar ontvangen om hun strijd tegen Israël te financieren.

 

Toename transacties in tijden van oorlog

 

Daarnaast merkte het Britse crypto-onderzoeksbedrijf Elliptic op dat dergelijke groeperingen een toename zien in het aantal cryptovalutatransacties wanneer het geweld in de regio escaleert. De Israëlische autoriteiten hebben actie ondernomen in samenwerking met de cryptobeurs Binance en verschillende accounts bevroren die gelinkt konden worden aan Hamas. De Israëlische politie cyberunit meldt dat Hamas momenteel een campagne voert op sociale media om geld in te zamelen voor terroristische acties, waarbij donaties in de vorm van cryptovaluta worden gestort in wallets van Hamas.

 

Het is bekend dat Hamas al geruime tijd probeert geld op te halen via cryptovaluta. Ze hebben zelfs specifieke, nieuwe adressen aangemaakt om stortingen te ontvangen, in de hoop dat dit hun traceerbaarheid door internationale handhavingsinstanties zou verminderen. Opmerkelijk is dat Hamas eerder dit jaar via Telegram aankondigde te willen stoppen met het werven van fondsen via bitcoin, wat suggereert dat ze manieren hebben gevonden om de herkomst van donaties moeilijker te traceren met behulp van Tether.

 

Het is echter belangrijk op te merken dat de bedragen die Hamas, Hezbollah en PIJ in cryptovaluta hebben ontvangen, in vergelijking met hun financiële middelen in Amerikaanse dollars, relatief klein zijn. Volgens schattingen van de Amerikaanse overheid had het Hamas Investment Office (de financiële tak van Hamas) in mei van vorig jaar activa ter waarde van meer dan 500 miljoen dollar. Deze bevindingen wijzen op het groeiende gebruik van cryptovaluta door militante groeperingen en benadrukken de behoefte aan toezicht en handhaving op dit gebied om de financiering van terrorisme te voorkomen.