· 

De Federal Reserve gaat naar verwachting voor renteverhoging

The Federal Reserve zal naar verwachting komende woensdag een drastische beleidswijziging bekend maken die de weg vrijmaakt voor een eerste renteverhoging volgend jaar. Aandelenmarkten verwachten dat ‘de Fed’ de afbouw van haar obligatie-opkoopprogramma zal versnellen en de einddatum zal veranderen van juni naar maart.

 

 

Dat zou de centrale bank de ruimte bieden om de rente vanaf nul te verhogen, en Fed-functionarissen zullen naar verwachting een nieuwe prognose publiceren met twee tot drie renteverhogingen in 2022 en nog eens drie tot vier stijgingen in het jaar 2023. Eerder was er geen consensus over een eerste renteverhoging in 2022, hoewel de helft van de Fed-functionarissen er minstens één verwachtte.

 

 

 

Aan het einde van de twee dagen durende vergadering, zou de centrale bank ook moeten erkennen dat inflatie niet langer het tijdelijke probleem is dat functionarissen hadden gedacht en dat stijgende prijzen een grotere bedreiging voor de economie zouden kunnen vormen. De consumentenprijsindex steeg in november met maar liefst 6,8% en in december zou het kwik weer kunnen oplopen.

 

 

"Ik denk dat het veel te laat is om uit de versoepelingsactiviteiten te stappen", zegt Rick Rieder, Chief Investment Officer van Global Fixed Income bij BlackRock. De Fed heeft begin 2020 haar kwantitatieve versoepelingsprogramma ingevoerd om de effecten van de pandemie te bestrijden, en ze heeft ook haar Fed Funds-doeltarief teruggebracht naar nul.

De markten voorbereiden

Fed-functionarissen begonnen medio november om het idee van een snellere afbouw te bespreken, en ze hebben met succes de marktverwachtingen omgebogen om een sneller einde te maken aan de eenmalige 120 miljard dollar per maand aan obligatieaankopen. De marktverwachtingen zijn ook naar voren geschoven met betrekking tot de timing van renteverhogingen van eind volgend jaar tot begin juni.

 

Rieder zei dat door de aankoop van obligaties eerder te eindigen, de Fed zich de kans geeft om de rente te verhogen. "Ik denk dat ze de tarieven in 2022 kunnen verhogen. Ik denk niet dat er spake van haast is", zei Rieder.

Hij zei dat de Fed twee keer zou kunnen verhogen in 2022 en drie tot vier keer in 2023. Dat is de actuele verwachting. 

 

“Ik denk dat de statistieken uiteindelijk zullen bepalen wanneer ze van start gaan. Ik denk niet dat de Fed enig idee heeft dat ze op een bepaald kwartaal moeten beginnen', zei hij. Rieder zei dat de Fed dan beter in de gaten kan houden hoe hardnekkig de inflatie is en of het virus ook in het nieuwe jaar een risico blijft voor de wereldeconomie.

 

"Om te rechtvaardigen dat de afbouw versneld wordt, moet de verklaring van het FOMC behoorlijk abrupt zijn", zegt Vince Reinhart, hoofdeconoom bij Dreyfus & Mellon. Powell zal waarschijnlijk zowel de hogere inflatie bespreken, als waarom de Fed enigszins voorzichtig zou kunnen blijven.

 

"We hebben 'tijdelijk' met pensioen gegaan, maar de overgang lijkt een grote te zijn omdat hij een snelle overgang heeft gemaakt", zei Reinhart. "Hij zou wat tijd kunnen besteden aan het praten over de virusmutaties en de risico's voor de vooruitzichten en de dingen die mis kunnen gaan."

Wildcard op balans

De grote wildcard voor markten is wat de Fed zegt over haar balans, die in januari 2020 vóór de pandemie $ 4,1 biljoen bedroeg, maar is opgezwollen tot $ 8,7 biljoen. Naarmate de effecten op de balans vervallen, vervangt de Fed ze, waarbij ze elke maand afzonderlijk miljarden meer in staatsobligaties koopt.

 

"Dat zou heel verrassend zijn voor de markt als hij naar buiten zou komen en zou zeggen dat we de grootte niet op dit niveau hoeven te houden", zei Rieder. Het is waarschijnlijker dat de Fed de balans zal verkleinen nadat deze de rente heeft verhoogd, zei hij. Maar de uiteindelijke verlaging van de balans door de Fed zou soms een nog grotere impact op de markt kunnen hebben dan een renteverhoging, zei hij.

 

Economen van Goldman Sachs hebben een scenario opgesteld voor de afvoer, dat volgens hen minder conservatief zou kunnen zijn dan in de laatste cyclus na de financiële crisis. De runoff zou beginnen als de Fed de effecten gewoon zou laten vervallen, en door ze niet te vervangen, zou de balans beginnen te krimpen.

 

“We voorspellen dat de vierde renteverhoging in 2023H1 zal plaatsvinden, en onze beste gok voor nu is daarom dat de afvoer rond die tijd zal beginnen. Onderzoek naar het balansbeleid impliceert dat de impact van runoff op de rentetarieven, bredere financiële omstandigheden, groei en inflatie bescheiden zou moeten zijn, veel minder dan die van de renteverhogingen die we verwachten', schreven ze in een notitie. "In het verleden hebben markten echter soms sterk gereageerd op verlagingen van de balansaanpassing." Diane Swonk, hoofdeconoom bij Grant Thornton, verwacht dat de Fed de balans tijdens deze vergadering zal bespreken, maar geen actie zal ondernemen.

 

 

"Ik denk dat hij zal worden ondervraagd over de balans", zei Swonk. “Ze hebben eerder geprobeerd hun balans te laten leeglopen. Dat is iets wat we deze keer ook sneller zouden moeten verwachten. Ik denk niet dat ze die beslissing nog hebben genomen... het zou me niet verbazen als ik het in de notulen zou zien.'

Effect op crypto

 

 

 

Nu denk je misschien, wat boeit dit nieuws voor mij als crypto-handelaar. Het antwoord: meer dan je denkt! Het komt vaker voor de macro-economische ontwikkelingen direct invloed uitoefenen op de koersen en dit nieuws behoort zeker tot die categorie. Gaat de kogel door de kerk? Dan is een positieve invloed op de Bitcoin, en de volgende altcoins, absoluut te verwachten. De grote vraag is nu: wacht je tot de stijgende lijn inzet of koop je in nu de koers in de afgelopen periode wat is teruggelopen?