· 

Leverage trading, wat is dat?

Leverage trading is een relatief nieuwe term in de wereld van crypto. Letterlijk vertaald is dit hefboomwerking. Vooropgesteld: deze manier van handelen is niet geschikt voor beginnende handelaren. Het is namelijk van belang dat je de risico’s en trends kunt inzien en inschatten en op basis daarvan je keuzes maakt. Leverage trading biedt handelaren de mogelijkheid om met grotere volumes te handelen dan ze daadwerkelijk bezitten. Daarbij geldt het hefboomprincipe. Heb je bijvoorbeeld een saldo van €10 aan Bitcoins op je account en er is een stijging van 10% dan stijgt de waarde naar €11. Dat zet weinig zoden aan de dijk. 

 

Met leverage krijg je de mogelijkheid om met grotere bedragen te werken. Daarbij wordt gewerkt met quoteringen zoals 1:10, 1:50 en 1:100. Stel, je kiest voor 1:100 dan heb je dus de mogelijkheid om met ‘jouw tientje’ ter waarde van €1.000 te handelen. Stel, de Bitcoin stijgt dan met 1% naar €1.010 dan stijgt de waarde van jouw wallet met €10. De winsten kunnen dus hoger zijn, maar dat geldt ook voor eventueel verlies.

 

uitleg leverage trading

Margin call

Je kunt je dan ook voorstellen dat je geen negatief saldo kunt krijgen bij een exchange, want dan zou je ‘op de pof’ gaan handelen en dat staat een exchange natuurlijk niet toe. Is er onverhoopt sprake van een daling van de waarde, dan zul je een melding krijgen (een margin call) als jouw saldo onder een bepaalde grens zakt. 

 

Deze melding verschilt per exchange. In sommige gevallen wordt jouw leverage trade direct geannuleerd. Een mogelijke stijging zal je daardoor dus niet meer meepakken. Sommige exchanges geven je de mogelijkheid om je saldo weer aan te vullen en bieden dus wat meer coulance. 

 

Op welke exchanges kun je leverage trading gebruiken

Elke exchange is anders en heeft zijn voordelen en nadelen. Daarom is het goed om een exchange goed te bekijken. Uiteraard kun je een account aanmaken en met een klein bedrag gaan handelen. Leverage trading is echter niet op elke exchange beschikbaar. Misschien is het ook wel goed dat bepaalde exchanges (zeker voor beginnende handelaren) wat terughoudend zijn om deze manier van handelen aan te bieden. Zoals aangegeven, ben je een handelaar met meer ervaring, ben je bereid om met wat grotere bedragen te handelen en de financiële risico's (snel winnen, snel verliezen) te aanvaarden? Dan is leverage trading voor jou juist de goede keuze, want je hebt meer slagkracht in een marlt waar wereldwijd miljarden in omgaan.

Reactie schrijven

Commentaren: 0