· 

Wat is CeFi?

Er zijn twee grote sectoren van de crypto-industrie die niet noodzakelijkerwijs met elkaar concurreren, maar elkaar juist aanvullen. De ene is DeFi, een afkorting van Decentralized Finance, en de andere is CeFi, wat staat voor Centralized Finance. Omdat beide een belangrijke rol spelen bij encryptie, willen we je in dit artikel kennis laten maken met CeFi. Wat is gecentraliseerde financiering, hoe verschilt het van DeFi en wat biedt het?

Wat is gecentraliseerde financiering?

CeFi combineert per definitie elementen van DeFi-technologieën en bedient deze als financiële producten via een gecentraliseerde entiteit. CeFi-producten bieden doorgaans de mogelijkheid om enige vorm van rente te verdienen op het sparen, lenen of lenen van geld, maar dit omvat ook het gebruik van cryptocurrencies via betaalkaarten.

 

 

Crypto is oorspronkelijk gebaseerd op het idee dat alle financiële applicaties gedecentraliseerd moeten zijn. Het voordeel is dat mensen over de hele wereld transacties kunnen uitvoeren en met elkaar kunnen communiceren zonder tussenpersonen of andere gecentraliseerde entiteiten. Gedecentraliseerde financiering is een concept dat dit idee ondersteunt door middel van een ecosysteem van gedecentraliseerde financiële toepassingen die slimme contracten gebruiken om bovenop blockchain-technologie te draaien. DeFi-gebruikers kunnen geld uitlenen of lenen en met elkaar handelen op gedecentraliseerde beurzen.

Wat is CeFi?

 

Deze voordelen van DeFi brengen risico's met zich mee, aangezien veel protocollen en toepassingen zich nog in de experimentele ontwikkelingsfase bevinden. Gebruikers moeten ook technisch onderlegd zijn en de specifieke kennis hebben om door deze ruimte te navigeren en het meeste te halen uit alle opties die het te bieden heeft. Dit vormt een barrière voor veel beleggers die niet de tijd, het vermogen of de neiging hebben om te leren.

 

CeFi daarentegen is een term die wordt gebruikt voor financiële producten die proberen de vruchten van DeFi te plukken via bedrijven die gerelateerde financiële diensten leveren. Het idee is dat klanten de kracht van DeFi kunnen benutten en tegelijkertijd hun veiligheid en toegankelijkheid kunnen waarborgen door diensten aan te bieden op basis van de technologie.

 

 

Wat zijn de voordelen van het gebruik van CeFi?

Gecentraliseerde financiering biedt de mogelijkheid om rendement te behalen door een rekening te openen bij een dienstverlener. Dit lijkt erg op een traditionele bankrekening, maar in plaats van geld dragen klanten hun crypto-activa over aan de serviceprovider. In tegenstelling tot banken bieden deze dienstverleners echter niet dezelfde financiële zekerheid, zoals beleggersbescherming voor EU-bankklanten.

 

Dit risico levert doorgaans een hoger rendement op dan een bankspaarrekening. Crypto-activa die door serviceproviders worden geaccepteerd, variëren, maar omvatten doorgaans bitcoin, ethereum en de drie belangrijkste stablecoin-oplossingen.

 

 

Zodra een CeFi-account is gefinancierd in cryptocurrency, kunnen klanten via verschillende producten rendement verdienen. Opbrengsten worden meestal op verschillende manieren geproduceerd. Serviceproviders kunnen activa van klanten overzetten naar DeFi-protocollen en de gegenereerde inkomsten met hen delen, maar er zijn ook andere opties mogelijk. Creëer bijvoorbeeld een kredietmarkt. Waar sommige klanten ervoor kiezen om geld te lenen tegen een vaste rente, lenen anderen het geld en betalen ze een hogere rente. Het verschil wordt meestal ingehouden door de serviceprovider en genereert inkomsten voor hen.

Hoe werkt CeFi-leningen?

Zoals hierboven vermeld, creëren serviceproviders doorgaans een marktplaats die leners en geldschieters samenbrengt. In tegenstelling tot bankleningen vereisen veel CeFi-platforms echter dat leners onderpand verstrekken.

 

 

Terwijl bankklanten doorgaans geld lenen tegen hun toekomstige inkomsten, financieren CeFi-klanten hun rekeningen met crypto-activa of fiat-valuta als onderpand. Vervolgens leent hij die zekerheid tegen een vaste of variabele rente, met de optie om de lening in cryptocurrency of fiat-valuta te ontvangen.