· 

Uniswap gaat verhandelen NFT mogelijk maken

Vanaf het najaar van 2022 kunnen gebruikers van het platform Uniswap ook NFTs gaan verhandelen. Tot op heden was het op Uniswap alleen mogelijk om ERC20-tokens te traden, ofwel de ‘reguliere’, inwisselbare munten op de Ethereum blockchain. De stap naar de wereld van NFT toont aan dat Uniswap innovatief wil blijven en mogelijk alleen maar dominanter zal worden in de niche waarin het opereert.

 

Wat is die niche nou eigenlijk? Uniswap is een zogenaamde gedecentraliseerde beurs (dit wordt ook wel decentralized exchange of DEX genoemd). Dat wil zeggen dat gebruikers er rechtstreeks, van wallet tot wallet, kunnen handelen met andere bezitters van crypto. Er is geen tussenpersoon, geen helpdesk: het is puur software die het werk doet.

 

Nu heeft Uniswap Genie gekocht. Genie is een NFT ‘marktplaats aggregaat’. Dat kan het best uitgelegd worden als een platform waarop je tegelijkertijd toegang hebt tot meerdere NFT-marktplaatsen: Opensea, LooksRare, Foundation en X2Y2. Genie bestaat sinds november 2021 en snoept marktaandeel af van concurrent Gem. Genie zit dus in de lift en dat is ook indirect goed nieuws voor Uniswap.

 

 

Door deze overname laat Uniswap duidelijk merken alle digitale goederen waarvan mensen eigenaar kunnen zijn, te willen aanbieden. Gebruikers van Genie zullen gaan profiteren van de overname: zij kunnen bijvoorbeeld een airdrop in USDC tegemoet zien. Het ‘snapshot’ dat bepaalt welke Genie-gebruikers in aanmerking komen, is inmiddels gemaakt. Het is dus niet meer mogelijk om nog te profiteren van deze airdrop. Wel kun je uiteraard meeliften op het aankomende succes van Uniswap en de mogelijkheden die het nieuwe platform biedt.

 

Uniswap UNI Genie

Over Uniswap (UNI)

Sinds 2020 is het gebruik van Uniswap sterk gegroeid. De cijfers tonen dat aan. Ondanks alle copy cats, zoals Sushiswap en Pancakeswap, is het nog steeds veruit de grootste DEX ter wereld. Met enorme handelsvolumes van over de 1 miljard dollar per dag is vergelijkbaar met een gecentraliseerde, internationale exchange als Coinbase.

 

 

Uniswap heeft bovendien een eigen munt die de afkorting UNI draagt. De prijs ervan zit de laatste maanden in een vrije val, maar dat is niet vreemd. Dat heeft natuurlijk te maken met de algehele malaise in crypto, waarin cryptovaluta de laatste maanden mee van doen hadden in het eerste deel van 2022. Inmiddels lijken we weer in de groene cijfers terecht te komen, kijkend naar statistieken van de top 10 crypto en de top 100 coins. Het feit dat Uniswap een blijvend hoog marktaandeel heeft en overduidelijk bezig is met een innovatieve aanpak, zijn goede tekenen en dat biedt perspectief.

Kan prijs van UNI stijgen door fee switch?

 

 

Een van de manieren waarop de prijs van UNI zou kunnen profiteren van de grote handelsvolumes, is de zogenaamde fee switch. Op dit moment gaat een handelsprovisie (fee) van 0.3% per trade naar de liquidity providers: dat zijn gebruikers die hun kapitaal in liquidity pools stoppen. In het Uniswap protocol zit een mogelijkheid gecodeerd om 0.05% van de transactieprovisie uit te keren aan het protocol zelf, waardoor de houders van UNI zouden profiteren. Het is nog niet bekend of en wanneer deze fee switch aangezet gaat worden. Voor Uniswap is het nu een USP (unique selling point) dat het van alle DEX-platformen het meest uitkeert aan hun liquidity providers. Anderzijds willen de houders van UNI ook graag iets terugzien van hun eerder gedane investering.

 

De ontwikkelingen rondom Uniswap zijn interessant om te volgen. Uniswap (UNI) coins kopen kan op de grotere exchanges, waaronder Bitvavo en Litebit