Akkoord over regels van cryptovaluta binnen de EU om misbruik tegen te gaan

De EU heeft bekend gemaakt dat er een overeenkomst is gesloten over de cryptovaluta en de wallet-providers en exchange platforms. De nieuwe regels zijn ter preventie van witwassen en het financieren van terrorisme, doordat er een identificatieplicht komt.

 

Met het akkoord wil de EU vooral meer transparantie en de veiligheid optimaliseren op de huidige cryptovaluta-markt. In de vernieuwde regels vallen de exchange platforms en wallet-providers onder de Europese richtlijn tegen de bestrijding van witwassen. Klanten moeten zich identificeren en daarnaast verdachte activiteiten of transacties melden aan de Financial Intelligence Units.

 

 

Europa financiële markt

Toename geloofwaardigheid cryptocoins

De EU wil zoveel mogelijk proberen te voorkomen dat door middel van anonieme transacties geld naar het financiële systeem van de EU overgebracht worden. Vandaar ook dat de invoering van de identificatieplicht wenselijk is. De anonimiteit wordt dan ook gezien als een obstakel, omdat dit volgens de EU niet zal leiden tot een toename van de geloofwaardigheid van de virtuele valuta. Er vinden echter ook transacties plaats buiten de huidige exchange platforms en wallet-providers. Dit vormt dan ook een maas in de wet, maar toch hoopt de EU met deze regels zoveel mogelijk misbruik tegen te gaan.

 

Het huidige gebruik van prepaid betaalkaarten wordt ook aan banden gelegd, er komen regels tegen het anoniem online gebruik hiervan. De lidstaten mogen dit in de toekomst alleen toestaan onder bepaalde voorwaarden. Een klant kan de kaart gebruiken in een winkel voor een maximumbedrag van 150 euro of een betaling online van onder de 50 euro.

 

De instellingen moeten enkel nog hun formele goedkeuring geven, waarna de nieuwe regels over 18 maanden worden omgezet in de nationale wetgeving van de lidstaten. De Europese Commissie had begin 2016 al plannen gepresenteerd over de virtuele valuta.