· 

Ruim 3,5 miljoen Nederlanders denken aan investeren in Bitcoin

Investeren in Bitcoin of andere cryptomunten, heb je dat wel eens overwogen. De kans is groot, zo blijkt uit onderzoek. De magie van cryptovaluta heeft een enorme aantrekkingskracht. De prijs van Bitcoin is ook al jaren onderwerp van discussie en inmiddels is bijna iedereen in Nederland bekend met deze cryptomunt. Maar wordt Bitcoin eigenlijk gezien als gebakken lucht of als een veilige haven? 

 

Onderzoeksbureau Markteffect heeft in maart van dit jaar een uitgebreid marktonderzoek gedaan naar de houding, het sentiment en het investeringsgedrag rondom Bitcoin met opzienbarende resultaten. Het blijkt dat bijna 700.000 Nederlanders inmiddels (een gedeelte van een) Bitcoin bezitten. Ook overwegen ruim 3,5 miljoen Nederlanders om ermee te starten, waarvan de helft dat al van plan is om dat in het komende jaar te doen.

Ruim 3,5 miljoen Nederlanders denken aan investeren in Bitcoin

Huidige situatie

Momenteel bezitten 700.000 Nederlanders (5% van de totale bevolking) Bitcoin. Van die mensen kwam maar liefst 62% pas in de loop van het afgelopen jaar op de markt en de helft (53%) zei dat ze minimaal € 1.000 (gelijk aan 0,020 Bitcoin) hebben geïnvesteerd. Er gaat dus een hoop geld in om.

 

Bijna alle Nederlanders (91%) zijn bekend met Bitcoin en 25% geeft aan te overwegen om in Bitcoin te investeren. 14% geeft zelfs aan dat ze komend jaar zeker of waarschijnlijk hun eerste investering in Bitcoin zullen doen.

 

Bitvavo, een van de grootste cryptocurrency providers van Nederland, ziet dat het enthousiasme voor Bitcoin blijft groeien. Willem Jan Rutgers, Head of Marketing van deze Nederlandse crypto exchange, legt uit: “Sinds januari van dit jaar zien we al een forse toename van het aantal mensen dat in Bitcoin investeert. Een hogere waarde resulteert in meer berichtgeving in het nieuws (en dus bekendheid) en veel Nederlanders zetten nu de stap om daadwerkelijk te investeren. Ze krijgen geen rente over hun spaargeld, dus gaan mensen op zoek naar alternatieven om hun kapitaal op te bouwen en te behouden."

 

Bitcoin-investeringen Nederland

Het risico van beleggen in Bitcoin is minder belangrijk

Er is lange tijd kritiek geweest op de waarde en de fluctuaties. Velen dachten dat het om een bubbel ging die snel zou barsten. Inmiddels is er meer vertrouwen, want critici zien dat er al jaren mooie resultaten worden behaald en er sprake is van winst en koersstijgingen. 

 

Ongeveer een op de drie Nederlanders (34%) heeft momenteel een of meer lopende investeringen, waarvan 5% (ook) in Bitcoin. respectievelijk 54% en 47% van de Nederlandse bevolking noemt risico en winstgevendheid als belangrijkste aspecten bij het maken van een weloverwogen keuze ten aanzien van hun investering.

 

Bij het beleggen in crypto wordt het risico van de investering als minder belangrijk beschouwd. Slechts 22% van de Nederlanders die overwegen te investeren in Bitcoin noemt risico als belangrijk aspect voor het maken van een weloverwogen keuze. Het belang van de winstgevendheid onder Nederlanders die overwegen te investeren in Bitcoin varieert bijna niet en wordt door 48% als een belangrijk gegeven gezien.

Rapportage en onderzoeksverantwoordelijkheid

Het onderzoek is in maart 2021 uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Markteffect onder een representatieve steekproef van 1.020 respondenten van 18 jaar of ouder. De prijs van Bitcoin schommelde op dat moment rond de prijs van 55.000 Amerikaanse Dollar, omgerekend zo’n 46.500 euro.

 

Wat veel mensen niet weten is dat het handelen in cryptovaluta helemaal niet zo risicovol hoeft te zijn. Het is namelijk mogelijk om sterke prijswijzigingen op te vangen met behulp van stop-loss en stop-limit. Simpel gezegd worden jouw Bitcoins automatisch verkocht als een koerswijziging plaatsvindt. Wil je bijvoorbeeld dat jouw coins worden verkocht als de prijs daalt met meer dan 5% dan kun je dat instellen. Hoe het werkt, hoe je dit kunt instellen en op welke exchanges dit mogelijk is, lees je in dit artikel: Stop limit of stop loss order instellen