· 

Is crypto nog een hype?

De grote vraag: is crypto nog een hype? Cryptocoins bestaan inmiddels een aantal jaren. Zeker in de beginperiode was het een ware hype. Niemand wist waarin hij of zij investeerde. Het was een product voor gelukzoekers. In die tijd kon je nog een pizza kopen voor een paar Bitcoin. Die tijd ligt inmiddels ver achter ons.

 

Tegenwoordig is het een miljardenbusiness. Ook is het niet langer een vage digitale munt die geen waarde vertegenwoordigt. De technologie erachter wordt steeds meer geadopteerd en gebruikt door het fysieke bedrijfsleven. De blockchain is van grote waarde geworden. Zo worden er steeds vaker aandelen en contracten aangeboden op deze basis. 

 

Natuurlijk, gelukzoekers zijn er nog altijd. Niet zonder reden, want met de juiste technieken is er nog steeds veel geld te verdienen. Daytraders met de juiste aanpak varen er wel bij. Toch zijn er ook steeds meer zogeheten hodlers, ofwel investeerders die bereid zijn hun investering voor de langere termijn vast te houden. Bewust staat hier niet ‘vast te zetten’, want dat is het grote voordeel van crypto: je zit nergens aan vast. Je koopt en verkoopt wanneer je dat wilt.

 

Is crypto nog een hype?

Risico of zekerheid

Er zijn mensen die voor het snelle geld gaan en je hebt mensen die geen risico willen nemen. Voor beide handelswijzen valt wat te zeggen. Ben je bereid risico te nemen, dan investeer je in de upcoming coins of ICO’s. Hier is vaak sprake van enorme schommelingen en de kans op enorme pieken tot wel honderden procenten. Dit is over het volledige crypto-landschap bezien meer uitzondering dan regel. Op het juiste moment inkopen en verkopen is essentieel. Ook is het belangrijk om je goed in te lezen in de plannen achter de coin. Is het een hoax of is het een product of dienst met potentie en met een robuuste organisatie die het op de markt brengt?

 

Steeds vaker kiezen reguliere investeerders en aandelenhandelaren voor de wereld van crypto. Waarom? De marges zijn stukken hoger. Bij reguliere aandelen wordt vaak enkele procentpunten geplust in een kalenderjaar. Met 0,5% tot 3% op jaarbasis moet je blij zijn. Bij crypto zijn de risico’s op een daling weliswaar groter, maar wanneer je kiest voor stabiele coins die rustig stijgende lijnen laten zien, kom je al gauw op een rendement uit waar een reguliere investering niet aan kan tippen.

Wereldeconomie

De cryptomarkt mag dan volatiel worden genoemd, de wereldeconomie is al geregeld zeer onstabiel gebleken en dat heeft direct effect op de beurzen zoals Wall Street, Dow Jones, AEX en ga zo maar door. De voorbeelden zijn legio. Denk bijvoorbeeld aan het coronavirus, chiptekorten, de oorlog in Oekraïne, uitspraken van wereldleiders, een natuurramp, een economische crisis… Steeds is er wel weer een nieuwe actualiteit die de wereldwijde beurzen onder druk zet.

 

Op bovengenoemde momenten is vaak een stijging van crypto valuta te zien. Waarom? Mensen stappen af van de geijkte paden en switchen naar investeringen in crypto, die op zulke momenten enerzijds meer zekerheid bieden en anderzijds extra goed presteren.

Tesla

Tesla, je houdt van dit merk of je haat het. Het is veruit het meest besproken automerk. Het kwam uit het niets en heeft een enorme vlucht genomen. Het is een oplossing/technologie die zijn recht ontleent aan een anders dan andere denkwijze. Dat is het succes van Tesla. 

 

Of je nu een fan bent van Tesla of niet, er zijn veel vergelijkingen met crypto (met Bitcoin voorop). Vraag maar eens aan een collega of op een verjaardag aan iemand wat hij of zij vindt van de Bitcoin. Iedereen heeft er een uitgesproken mening over.

Zekerheid inbouwen

Investeren in crypto: vaak wordt dan gelijk geroepen dat er grote risico's aan zijn verbonden. Je kunt je geld in één klap kwijt zijn. Vreemd, want het is zoeken naar een speld in een hooiberg als je een coin zoekt die in één klap van 100 naar 0 ging. Wil je wat meer zekerheid en minder schommelingen in de waardes? Kies dan een munt uit de top 100. De echte, stabiele toppers bevinden zich in de crypto top 10

 

Een extra manier om zekerheid in te bouwen is het gebruik van stop loss of stop limit. Door het gebruik van een stop limiet order kun je namelijk je coins verkopen op het moment dat de coin onder een bepaalde ondergrens zakt. Ideaal, want dat helpt je om veilig te handelen en snelle dalingen af te dekken. Je kunt het ook andersom gebruiken, door bijvoorbeeld te verkopen op het moment dat de coin een bepaalde piek heeft bereikt en dan automatisch te verkopen. Dat geeft rust, want daardoor hoef je niet elke minuut van de dag op je account te kijken. Heerlijk ontspannen en met garanties handelen dus.

Overleven

Meerdere keren per jaar wordt aangegeven dat de Bitcoin een bubbel is die zal barsten. Steeds wist de opper-crypto dit te weerleggen. Niet met argumenten, maar met prestaties. Tenslotte, Bitcoin heeft geen directeur, het is een collectief bezit. De bewijzen liggen derhalve in de groene cijfers. Er zijn maar weinig bedrijven in de wereld die betere rapportcijfers konden laten zien. Op de vraag op crypto een hype is, is derhalve slechts één antwoord juist: het is een veelbesproken blijvertje.