· 

Cardano kondigt Midnight aan: een slimme contractketen met privacy

In het weekend kondigde het moederbedrijf van Cardano in Edinburgh een nieuwe sidechain aan, Midnight. Dit wordt een slimme contract-blockchain waarmee gebruikers gegevens kunnen uitwisselen zonder meer informatie vrij te geven dan ze willen. Cardano verwacht dat bedrijven geïnteresseerd zijn in Midnight. Een van de redenen waarom bedrijven publieke blockchains uit de weg gaan, is juist het gebrek aan privacy. In het geheim werkten de ontwikkelaars vier jaar aan Midnight. Cardano-oprichter Charles Hoskinson gaf toe dat hij meerdere keren op zijn tong moest bijten.

 

Cardano Midnight

DUST wordt binnenkort uitgezonden

De sidechain Midnight maakt gebruik van het consensusmechanisme van Cardano en lanceert zijn eigen token: DUST. Het is onduidelijk wanneer de airdrop zal plaatsvinden: het zal niet snel zijn. De community heeft er een eer van gemaakt om eerst iets te bouwen en daarna tokens uit te geven.

Use Case: Identificatie met behoud van privacy

Cardano's sidechains zijn gebaseerd op zero-knowledge proof-technologie. Deze techniek wordt al gebruikt in privacymunten zoals Zcash. Het is een cryptografische tool die iets bewijst zonder onnodige gegevens te delen. Maar Zcash wordt alleen gebruikt voor betalingen, wat slechts een klein deel is van de use cases van blockchain-technologie.

 

Wat is de belangrijkste use-case voor Midnight? Het stelt ons in staat om zogenaamde selectieve onthullingen te doen. U bewijst bijvoorbeeld aan de (centrale of decentrale) centrale dat u inwoner bent van Nederland - u hoeft bijvoorbeeld uw paspoort niet te uploaden etc. In feite hebben mijn adres, bankgegevens en oogkleur niets met de uitwisseling te maken, toch?

 

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zullen bedrijven de technologie verwelkomen. In veel gevallen willen ze niet meer van hun klanten weten dan nodig is. Extra kennis betekent extra gedoe met privacywetten en extra schade door eventueel hacken. In een interview met Cheeky Crypto gaf Hoskinson een voorbeeld van deze breed toepasbare privacytechniek:

 

 

  • Private gedecentraliseerde exchanges (dexes), waar het orderboek onzichtbaar is. Uw handelsstrategie is privé en kan niet worden uitgebuit.
  • Het minen van medische documenten met behoud van privacy, bijvoorbeeld voor wetenschappelijke doeleinden. We willen data kunnen samplen zonder de privacy van mensen in gevaar te brengen.
  • Advertentietargeting zonder toegang tot persoonlijke gegevens: Target websitebezoekers zonder dat de adverteerder of browser iets over individuele gebruikers hoeft te weten. Dit combineert het beste van ouderwetse advertentiemodellen (niet-invasieve privacy) en moderne targetingmodellen (zinvolle advertenties).

Wanneer kunnen we Cardano Midnight precies verwachten?

Midnight is nog in ontwikkeling. Het moederbedrijf van Cardano, IOG, zal in 2023 updates blijven uitbrengen. Naast Midnight staat het Cardano-ecosysteem ook op het punt een stablecoin te lanceren.

 

Cardano is een populaire munt en staat in de top 10 cryptocoins.