Grote munt ontworpen door Limburgers met de zoon van Pablo Escobar

Limburgse ondernemers en kunstenaars hebben met de zoon van Pablo Escobar een munt ontworpen. Pablo Escobar, één van de meest beruchte drugsbaronnen van de wereld, wordt hiermee vereeuwigd op de munt. De presentatie van de munt vindt plaats op een muntenbeurs in Maastricht.

 

 

Pablo Escobar, de leider van het Medellín-kartel in Colombia, is in 1993 doodgeschoten na een jarenlange klopjacht. Mede door de succesvolle serie ‘Narcos’ wordt er gehoopt op een groot succes van de Escobar-munt.

 

Het idee voor het ontwerpen van de munt kwam van de Limburgse ondernemer Christian Petermann. Al enige tijd werkt hij samen met de zoon van Pablo Escobar, Juan Pablo Escobar. Juan Pablo Escobar heeft als doel om de verheerlijking van zijn vader tegen te gaan. Hij heeft twee boeken geschreven over zijn vader, daarnaast geeft hij lezingen. Hij laat zich hierin kritisch uit over de internationale drugshandel en dat dit vaak samengaat met geweld en corruptie.

Na de dollar nu een coin

De munt heeft een doorsnee van 1 meter 20 en weegt 20 kilo. Kunstenaar Jorn van Hoorn heeft meegewerkt aan de munt en heeft eerder een dollarbiljet gemaakt met een afbeelding van Escobar. Rondom het hoofd van Escobar staat een spaanse tekst met de betekenis: ‘Elk imperium is gebouwd met bloed en vuur’. Kopers van de ontworpen munt ontvangen een door Juan Pablo Escobar een ondertekend certificaat.

 

 

Er zijn plannen om kleinere munten van goud en zilver te maken, van het huidige ontwerp van Petermann en Sascha Kessel. Het idee is om een ‘Escobar Crypto Coin’ te ontwerpen, die digitaal te verhandelen zal zijn.