AFM pleit voor een verbod op riskante digitale beleggingen op beurzen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil een verbod op riskante online beleggingen die gerelateerd zijn aan cryptovaluta. Te denken valt aan futures of binaire opties. Het gaat dus niet om de handel in cryptocoins, maar de transacties die gedaan worden op de Nederlandse beurzen. Dit is een onderdeel van de plannen die gepresenteerd zijn door de financiële toezichthouder voor 2018.

 

Bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven van de AFM wijst op een nieuwe trend op de financiële markt. Zij zien een gigantische toename onder nieuwe beleggers: ‘the fear of missing out’, de angst om de boot te missen en zo geld mis te lopen. Door de extreem lage spaarrente lijken mensen gevoeliger geworden om beleggingen aan te gaan, waarbij ze worden aangemoedigd door hoge rendementen.

 

Binaire opties

Volgens eerder onderzoek blijkt dat er zeker 135.000 mensen zijn die cryptovaluta bezitten. Het blijkt dat er 150 duizend Nederlanders overwegen om cryptovaluta te kopen. Het verbieden van cryptomunten is niet mogelijk (of heel moeilijk), dit omdat het geen beleggingsproducten zijn. Echter er zijn ook 'producten' te koop, waarmee er op koersstijgingen en -dalingen van cryptomunten gespeculeerd kan worden op beurzen. Dit soort derivaten zullen waarschijnlijk wel verboden worden.

 

De AFM waarschuwt daarnaast ook voor binaire opties, die via internet worden aangeboden. Hiermee kan een belegger gokken of de koers van een bepaald aandeel stijgt of daalt. Is dit goed ingeschat, dan krijgt diegene zijn inleg terug plus bijvoorbeeld 80% winst. Gok je verkeerd, dan is diegene zijn totale inleg kwijt en verliest dus 100%. Relatief gezien is de winst lager dan het verlies, waardoor een belegger in binaire opties vrijwel altijd aan het kortste eind trekt.

 

 

Het AFM ziet hierdoor dat het onderscheid tussen gokken en investeren in financiële producten vervaagt. Er wordt vooral gewaarschuwd op dit gevaar en dat een jongere generatie het verschil niet ziet tussen beleggen en het investeren in Bitcoin gezien wordt als een spelletje.