· 

Bitcoin nodes nader toegelicht?

Bitcoin node, wat is dat? Het is zeker niet nodig om de hakken in het zand te zetten als je niet technisch bent aangelegd. Zo spannend is een node namelijk niet. Veel (potentiële) handelaren kijken vol aandacht naar miners en waarom ‘proof of work’ zo van belang is voor het globale netwerk. Wat vaak wordt vergeten is dat de kracht van het netwerk juist de combinatie is van vele kleine schakels, lees: nodes.

Wat doet een Bitcoin node?

Over het algemeen is een node een computer die verbinding maakt met andere computers. Rekenkracht van een dergelijke computer bepaalt zijn succes. Het volgt een vastgestelde set regels en deelt onderling informatie. Bij Bitcoin, zijn deze regels vastgesteld in het Bitcoin protocol. Nodes zijn onmisbaar in een peer-to-peer network, omdat ze nodig zijn om dit netwerk draaiende te houden. De keten van vele individuen, die allemaal hun steentje bijdragen, is het succes.

 

Wat is een full node?

Er wordt ook wel eens gesproken over een full node. Een full node is een computer binnen het Bitcoin netwerk die een complete kopie van de hele blockchain draait en synchroniseert. Waar de ‘gewone’ nodes dus elk een schakel zijn, is de full node een complete ketting, maar dan wel een kopie. Elke full node valideert alle transacties en blocks, en de meeste accepteren transacties en blocks van andere full nodes. 

 

 

Hun belangrijkste functie is dus het valideren van transacties aan de hand van de kopie van de blockchain die zij hebben, en dit door te geven aan de rest van het netwerk. Hierdoor wordt dus een extra controle ingebouwd om het netwerk in stand te houden. 

Light nodes, voor de massa

Een full node draaien kost veel investeringen en is daarom geen goede optie voor kleine deelnemers. Een full node up-and-running houden is een klus voor professionals. Vooral wanneer de capaciteit van de hard drive niet zo groot is, is het draaien van een full node nogal lastig. Om dit probleem op te lossen en wallets de best beschikbare applicatie op deze computers te maken, is er een light node benodigd.

 

Een light node heeft geen volledige kopie van Bitcoin’s blockchain. Ze downloaden alleen de block headers waardoor zij sneller zijn én minder schijfruimte innemen. Light nodes zijn afhankelijk van full nodes en zullen verbinden met een publiek beschikbare server of naar een specifieke full node die de gebruiker heeft gekozen, om zo toch het netwerk te kunnen synchroniseren.

 

Als je een Electrum wallet gebruikt, is dit iets dat je zou kunnen proberen. Omdat de software een light client is, kun je hiermee verbinding maken met een server of full node naar keuze. Ditzelfde geldt voor de meeste software wallets op je smartphone. Er zijn slechts een handjevol uitzonderingen waarbij een software wallet op een smartphone een full node is. Hiervoor zou je op het moment van schrijven namelijk meer dan 350 GB aan vrije ruimte nodig hebben – iets dat veel smartphones niet hebben.

 

Miners zijn ook nodes

 

 

Hoewel miners vaak als losse items buiten het netwerk worden gezien, zijn zij dat officieel niet. Miners draaien namelijk ook nodes in het network, maar met een andere functie. In plaats van het valideren van de blocks en transacties, voegen zij nieuwe blocks toe aan de blockchain. Hierdoor groeit de totale ‘populatie’ van het aantal Bitcoins. De full en light nodes geven alleen informatie door over gedane transacties. 

 

Als een miner met succes een nieuw block toevoegt door de cryptografische puzzel op te lossen, valideert de rest van de nodes binnen het netwerk dat block en wordt het vervolgens onderdeel van de ketting. Zo ontstaan dus een uitbreiding van het volume. Als tegenprestatie ontvangt de miner een beloning, bestaand uit de “block reward” en de “transaction fees” die met het geminede block meegestuurd zijn. Zo verdient een miner zijn geld. 

 

Bron: Litebit